to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 19.07.2018

Πολιτική

«Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ» απαντά η Αθήνα στη Μόσχα

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ άφησε να εννοηθεί ότι δε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα - Ελληνικές διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ παραμένει καλοδεχούμενος


Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι δε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, με διπλωματικές πηγές να διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά κι ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε νωρίτερα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στις σχεδιαζόμενες νωρίτερα προθεσμίες.

«Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση αυτή η επίσκεψη χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες, για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες, οι προθεσμίες της απέλασης και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν προς το παρόν δεν είναι γνωστά, προσέθεσε ο κ. Μάσλοφ.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω, πότε, ποιον και σε ποιες διαστάσεις (σ.σ. θα γίνει αυτό) αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα δήλωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Ως «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις της Μ. Ζαχάροβα.

Στη σχετική ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι  «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα», κι επισήμανε ότι «τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Το υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική», σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι «με τη σημερινή της δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».  

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει καθώς ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», ήταν το μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)