to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η χίμαιρα της επικοινωνίας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Οι πολιτικές απόψεις και οι πολιτικές διαφωνίες επιβάλλεται να αναδεικνύονται. Και οι πολιτικοί της Αριστεράς οφείλουν, όμως, να μη θυσιάζουν τις αρχές τους στον βωμό της σκοπιμότητας.


Η επικοινωνία, αυτό το πολυχρησιμοποιημένο αλλά εξόχως αποτελεσματικό εργαλείο της πολιτικής, δεν υπήρξε ποτέ το «φόρτε» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η δε σχέση του με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή υπήρξε.

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το τότε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσκεκλημένος του ΣΚΑΪ. Στο προεκλογικό πάνελ θα συμμετείχαν -πέραν του ιδίου- ο Μάκης Βορίδης, η Λιάνα Κανέλλη και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από την παρουσιάστρια Σία Κοσιώνη, πριν ξεκινήσει η εκπομπή, «εγγυήσεις ότι θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές δεν παρασχέθηκαν και αποχώρησε από το κανάλι του Φαλήρου.

Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2015, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αποχωρούσε από το δελτίο του STAR. Απευθυνόμενος δε στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή ανέφερε:

Σέβομαι αυτά που λέτε, αλλά ο κύριος Ντράγκι δεν χρειάζεται απολογητές στην Ελλάδα! Κυρία μου, αν νομίζετε ότι ήρθα εδώ για να κάνετε αυτή τη δουλειά… γεια σας! Γεια σας!

Μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της μνημονιακής στροφής του κόμματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε μερικές φορές το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «θάβει» τις δραστηριότητες του κόμματός του, ενώ δέχτηκε να δώσει συνέντευξη σε κάθε Μέσο που τον καλούσε.

Ανάμεσα σε αυτά, και τη διαδικτυακή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Παράλληλα, δε, η ιστοσελίδα της οποίας έχει την καθημερινή φροντίδα, το iskra.gr, αναδημοσιεύει ουκ ολίγα άρθρα γνώμης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η αντιπαράθεσή του πλέον με την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από λεκτικές ακροβασίες. Από μια άποψη είναι λογική αυτή η τακτική, αν αναλογιστεί κανείς τη θέση του πολιτικού φορέα του στο πολιτικό σκηνικό.

Μέχρι και η αποδοχή προσκλήσεων από Μέσα που επί καιρό τον συκοφαντούσαν συστηματικά μπορεί να δικαιολογηθεί υπό το πρίσμα της έγνοιας για προβολή. Ωστόσο πίσω από τις λέξεις κρύβεται ουσία.

Χτες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φιλοξενήθηκε στον ΣΚΑΪ. Και ερωτήθηκε για τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

Χαρακτήρισε «απολύτως διάτρητη τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών», είπε για την κυβέρνηση «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», μίλησε για «βαρύτατο πλήγμα για τη δημοκρατία», κατηγόρησε το Μαξίμου ότι «λέει ποιος θα πάρει ή ποιος δεν θα πάρει άδεια» και πως θέλει «να κάνει πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό, όπως το κάνει μέσω της ΕΡΤ», την οποία χαρακτήρισε «έκτρωμα».

Και έφτασε να εκτιμήσει ότι η διαδικασία, όπως θα διεξαχθεί, «δεν μπορεί να παραγάγει έννομα αποτελέσματα».

Αν προσπεράσουμε τις απόλυτες ομοιότητες με την επιχειρηματολογία της Ν.Δ., γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: Θεωρεί ότι το τηλεοπτικό τοπίο και η ενημέρωση του λαού κινδυνεύουν μόνο από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;

Εχουν ευθύνη τα κατεστημένα επιχειρηματικά συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες λειτουργούν στον χώρο της ενημέρωσης υπό καθεστώς ασυδοσίας;

Οι πολιτικές απόψεις και οι πολιτικές διαφωνίες επιβάλλεται να αναδεικνύονται. Και οι πολιτικοί της Αριστεράς οφείλουν, όμως, να μη θυσιάζουν τις αρχές τους στον βωμό της σκοπιμότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)