to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 19.03.2019

Διεθνή

Η χειρότερη φυσική καταστροφή στο νότιο ημισφαίριο: Χιλιάδες οι πληγέντες σε Μαλάουι, Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκη

Ο τροπικός κυκλώνας Ιντάι που σαρώνει τη νότια περιοχή της Αφρικής είναι πιθανόν η χειρότερη καταστροφή λόγω καιρικών συνθηκών που έχει πλήξει ποτέ το νότιο ημισφαίριο, καθώς 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στην πορεία του κυκλώνα στη Μοζαμβίκη και 920.000 επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν αυτού στο Μαλάουι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ.


Οι πλημμύρες, με τη στάθμη των υδάτων να φτάνει τα έξι μέτρα, έχουν προκαλέσει μια "απίστευτη καταστροφή" σε μια τεράστια περιοχή, δήλωσε η επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Λόλα Κάστρο.

Η υπερχείλιση του ποταμού Μπούζι έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και υπάρχει κίνδυνος για την πρόκληση και περαιτέρω πλημμυρών στις λεκάνες των ποταμών Μπούζι, Πουνγκόε και Σέιβ εντός 72 ωρών, προειδοποίησε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Μοζαμβίκη εξαιτίας του κυκλώνα είναι πιθανό να αυξηθεί σε πολύ περισσότερους από 84, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία μετέχει στις προσπάθειες διάσωσης και αρωγής των κατοίκων της Μπέιρα.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, το 90% της οποίας έχει, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή αρωγής, υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από τον φονικό κυκλώνα. Στην Μπέιρα εξάλλου ακόμη και σήμερα, πέντε ημέρες μετά το πέρασμα του Ιντάι από τη χώρα, εξακολουθεί να μην έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχει Ίντερνετ, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις αποκαθίστανται με πολύ αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

"Συνεργαζόμαστε με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για να λάβουμε πληροφορίες από δορυφόρο ώστε να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί και του αριθμού των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε αυτές", δήλωσε στο Reuters η Κάρολαϊν Χέιγκα της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

"Λόγω του μεγέθους αυτών των περιοχών αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά", πρόσθεσε.

Ο κυκλώνας ο οποίος σάρωσε την κεντρική Μοζαμβίκη προτού συνεχίσει την φονική του πορεία στη γειτονική Ζιμπάμπουε έχει προκαλέσει τον θάνατο 182 ανθρώπων και στις δύο χώρες, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αν και ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους χίλιους, όπως προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι.

Στη Μοζαμβίκη έχει πλημμυρίσει τελείως μια επιφάνεια ακτίνας 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κέλσον Κορέια.

Ένας "ωκεανός" έχει σχηματιστεί, ο οποίος έχει απομονώσει τελείως χωριά της περιοχής, δήλωσε στο AFP μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα πολλά φράγματα αναμένεται ότι δεν θα αντέξουν και θα υποχωρήσουν καθώς ήδη λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, περιπλέκοντας κι άλλο την κατάσταση, επισημαίνουν την ίδια ώρα μκο.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης ζήτησε από τους συμπολίτες του που ζουν κοντά σε ποτάμια ή στη θάλασσα "να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές για να γλιτώσουν τη ζωή τους".

Οι αρχές ενδέχεται εξάλλου να μην έχουν άλλη λύση από το να ανοίξουν τις βάνες στα φράγματα, καθώς ήδη οι γύρω εκτάσεις έχουν βυθιστεί στο νερό, όπως προειδοποιούν οι ίδιες.

Στη Μοζαμβίκη όπως και στη Ζιμπάμπουε τα σωστικά συνεργεία επιδίδονται σήμερα σε μια μάχη με τον χρόνο για να σώσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο σε δέντρα και σκεπές για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας.

Και στις δύο χώρες τα νερά έχουν παρασύρει πολλές γέφυρες και δρόμους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες διάσωσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίες επιχειρούν σήμερα με φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα.

"Στα δέντρα και τις στέγες, οι άνθρωποι χρειάζεται να πολεμήσουν τα φίδια, τα έντομα και τα ζώα", σχολίασε ο πρόεδρος της νοτιοαφρικανικής οργάνωσης διάσωσης Rescue SA, ο οποίος μετέχει στις επιχειρήσεις που γίνονται στη Μοζαμβίκη.

Στη γειτονική Ζιμπάμπουε, όπου έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 98 ανθρώπων, οι κάτοικοι ενταφιάζουν σήμερα τους νεκρούς τους, ενώ ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας την επαρχία Μανίκαλαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κυκλώνα.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.

"Κάθε ώρα που περνάει επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας", δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μνανγκάγκουα. "Πολλοί πνίγηκαν, ενώ άλλοι πέθαναν στον ύπνο τους από βράχια που γκρέμισαν τα σπίτια τους", πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί από το μέγεθος της καταστροφής και από τις συνέπειες αυτές της κλιματικής αλλαγής.

"Την ώρα που εντείνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτές οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα προκαλούνται πιο συχνά", προειδοποίησε η Αμνηστία, ζητώντας να ληφθούν "φιλόδοξα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής".

Η Βρετανία αποδέσμευσε ήδη 6 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ) για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. "Οι εικόνες της καταστροφής είναι συγκλονιστικές", δήλωσε η Βρετανή υπουργός που είναι επιφορτισμένη με θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντον.

Του κυκλώνα προηγήθηκαν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μοζαμβίκη, αλλά και στο γειτονικό Μαλάουι, όπου 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, μολονότι η χώρα αυτή γλίτωσε εντέλει από τον Ιντάι.

:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)