to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 25.01.2019

Πολιτική

Η Χαρά Καφαντάρη στην εκδήλωση του ΣΕΓ και του ΓΕΩΤΕΕ

Η βουλευτής και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χαρά Καφαντάρη απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας με θέμα «Ο ρόλος των Γεωλόγων στην Πρόληψη των Φυσικών Καταστροφών & των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής», που έγινε την Πέμπτη 24/01/2019 στο κτίριο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ».


Τόνισε ότι γίνεται πλέον ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου του Γεωτεχνικού και ειδικότερα του Γεωλόγου σε όλες τις σφαίρες της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε, ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων και το ΓΕΩΤΕΕ είναι ευπρόσδεκτοι και πάντα καλεσμένοι σε κάθε συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στην οποία προεδρεύει, όταν επεξεργάζεται νομοσχέδια που αφορούν τον κλάδο. Αν και μέχρι πρόσφατα στις Δημόσιες διαβουλεύσεις προτεραιότητα είχε το ΤΕΕ και ενίοτε το Οικονομικό Επιμελητήριο, μετά από προσπάθειες το ΓΕΩΤΕΕ έχει ισότιμη πλέον παρουσία.

Όσον αφορά το σημαντικό θέμα της Πολιτικής Προστασίας, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα για την ανθρωπότητα. Ο κλάδος των Γεωτεχνικών και ειδικά των Γεωλόγων συνδέεται και στον τομέα της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης – αποκατάστασης των συνεπειών. Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι τελικά fake news. Είναι παρούσα παντού, σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων επιβεβαιώνει τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ που ορθά έλεγε ότι η φύση εκδικείται αυτούς που αγνοούν τους κανόνες της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά 3 - 5οC μέχρι το 2100, αν δεν ληφθούν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού σε δελτίο τύπου δήλωσε ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να εκπληρώσουμε τους στόχους για την Κλιματική Αλλαγή και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας.

Βιώσαμε πρόσφατα στη χώρα μας δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές που δυστυχώς κόστισαν και ανθρώπινες ζωές. Την πυρκαγιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, όμως είναι πλέον σίγουρο ότι με το βλέμμα στο μέλλον πρέπει να παίρνουμε μέτρα και να σχεδιάζουμε σε όλα τα επίπεδα ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Το μοντέλο ανάπτυξης δεκαετιών στη χώρα μας στον τομέα σχεδιασμού και πολεοδόμησης και το εύκολο κέρδος – η οικονομία της αρπαχτής – πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Ήδη από το 2016 η χώρα μας έχει σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και εδώ υπεισέρχεται ο δικός μας ρόλος ως Γεωλόγοι, διότι μιλάμε και για σεισμούς , κατολισθήσεις, τεχνολογικά ατυχήματα κλπ. Η συμβολή των Γεωλόγων στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημύρας, που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια εκδόθηκαν, όπως και στα διαχειριστικά Σχέδια Λεκανών Απορροής που αναθεωρήθηκαν το 2017 είναι καθοριστική. Δεν νοείται πλέον μεγάλο τεχνικό έργο να μη συνοδεύεται με γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες.

Τέλος, ο ρόλος του ΙΓΜΕ ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συνέβαλλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το 2016 υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον ρόλο του ΙΓΜΕ στις φυσικές καταστροφές. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες που άμεσα θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο, το ΙΓΜΕ διασώζεται. Επιλύονται προβλήματα δεκαετιών, ο ρόλος του ΙΓΜΕ ισχυροποιείται και δημιουργείται διεύθυνση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)