to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Χαρά Καφαντάρη στην COP 27 στην Αίγυπτο

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, ως επίσημη εκπρόσωπος της Βουλής στην IPU (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση), εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, την COP 27. Το διήμερο, 13 και 14 Νοεμβρίου, θα διατυπωθούν οι επίσημες προτάσεις της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης προς την COP.


Με την ευκαιρία αυτή η  Χαρά Καφαντάρη δήλωσε:

«Η COP 27, που ξεκίνησε στην Αίγυπτο, ​μια κρίσιμη Συνδιάσκεψη για το ΚΛΙΜΑ και τον Πλανήτη Γη, γίνεται σε μια εποχή σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και  με  έξαρση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής παγκόσμια.

Η Διεθνής Συνδιάσκεψη  έχει ως βασικό στόχο τη συνέχιση της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως αποφασίστηκε και στην COP26, πέρυσι στην Γλασκώβη. Οι, μέχρι σήμερα, προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς και φαίνεται ότι οι μέχρι σήμερα,  δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η COP27 πρέπει να καταφέρει να επιτύχει μείωση των εκπομπών, οικοδόμηση των αντοχών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ανταποκριθεί επιτυχώς στην «κλιματική» χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Εν μέσω αυξημένων ακραίων καιρικών φαινομένων και της ενεργειακής κρίσης, η COP27 πρέπει να αναζητήσει και να ανανεώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία το εμβληματικό Σύμφωνο του Παρισιού. Ο κόσμος βρίσκεται πλέον στο  όριο και η κλιματική Κρίση (πλέον) πολλαπλασιάζει τις ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο γγ. του ΟΗΕ στην αρχική του τοποθέτηση στη Συνδιάσκεψη αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι, «ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής, που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο». Παράλληλα, επιστημονικοί φορείς παγκόσμιου επιπέδου, όπως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), προειδοποιούν για τις  καταστρεπτικές συνέπειες της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν, πλέον, περιθώρια εφησυχασμού.

Η κλιματική δικαιοσύνη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισοκατανομή των πόρων, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αστική αναδιοργάνωση, τον αγροτικό μετασχηματισμό, αλλά και την Άμεση Δημοκρατία. Πρέπει  να παρθούν, ουσιαστικά μέτρα, να υλοποιηθούν πολιτικές και να υπάρξει παγκόσμια συναίνεση και συστράτευση. Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί το σύνθημα: Παγκόσμια Αλληλεγγύη και Κλιματική Δικαιοσύνη.

Η ανάγκη για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών  με σταθερά κονδύλια κάθε χρόνο  πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, πέρα από ευχολόγια και διαπιστώσεις. Είναι σημαντικό  δε, ότι στην ατζέντα αυτής της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης υπάρχει και η  ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων από πλούσιες χώρες  σε φτωχές, για απώλειες και ζημιές από την Κλιματική Κρίση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)