to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 16.10.2012

left.gr

Διεθνή

Η Χ. Κλίντον ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανέλαβε την ευθύνη των συνεπειών της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, με συνεντεύξεις που έδωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox. Σκοπός της, να «προστατεύσει» τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν από τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούσαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη.


Η επίθεση  της 11 Σεπτεμβρίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς. Η Χ. Κλίντον δήλωσε μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα: «Εχω την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών που απασχολεί 60.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε 275 διπλωματικές και προξενικές αποστολές», και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν είχαν φυσικά γνώση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί από τους επαγγελματίες που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι θέλει «να αποφύγει αυτό το είδος πολιτικής παγίδας». Οι Ρεπουμπλικανοί προσάπτουν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κενά στο τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών πριν από την επίθεση εναντίον του προξενείου και κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι καθυστέρησαν να παραδεχθούν ότι επρόκειτο για μία τρομοκρατική επίθεση με τη συμμετοχή της Αλ Κάιντα.


Την περασμένη Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε τη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία Πολ Ράιαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει αιτήματα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη και το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο την Τετάρτη, ενώπιον επιτροπής του Κονγκρέσου υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, αμερικανοί αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στη Λιβύη είχαν δηλώσει ότι το επίπεδο προστασίας στη Βεγγάζη ήταν ανεπαρκές πριν από την επίθεση και ότι είχαν ζητήσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας, συναντώντας την άρνηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το FBI και οι λιβυκές αρχές ερευνούν επί τόπου την υπόθεση , ενώ η Χίλαρι Κλίντον συνέστησε επιτροπή που θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στη Βεγγάζη και τις πληροφορίες για το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.


Διαβάστε σχετικά:

Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)