to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 04.11.2021

Πολιτική

Η Χ. Καφαντάρη για σημαντικές συμφωνίες στην COP26

Δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες έγιναν δεκτές κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή COP26, που συνεχίζει στην Γλασκώβη. Η πρώτη αφορά την προσπάθεια για το τερματισμό της αποψίλωσης των δασών και η δεύτερη την μείωση των εκπομπών μεθανίου. Και οι δύο με χρονικό ορίζοντα το 2030.


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες έγιναν δεκτές κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή COP26, που συνεχίζει στην Γλασκώβη. Η πρώτη αφορά την προσπάθεια για το τερματισμό της αποψίλωσης των δασών και η δεύτερη την μείωση των εκπομπών μεθανίου. Και οι δύο με χρονικό ορίζοντα το 2030.  

Αποψίλωση δασών: Πάνω από 124 χώρες (μεταξύ των οποίων 24 χώρες της Ε.Ε. και η Κομισιόν) αναγνωρίζοντας την σημασία των δασών συνυπέγραψαν συμφωνία με την οποία επιβεβαιώνουν την αφοσίωση τους στην βιώσιμη διαχείριση της γης και την διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση των δασών και άλλων χερσαίων οικοσυστημάτων. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος που παίζουν όλοι οι τύποι δασών και η βιοποικιλότητα για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και υπόσχονται να ενδυναμώσουν τις κοινές προσπάθειες  για προστασία δασών, να διευκολύνουν εμπορικές και αναπτυξιακές πολιτικές που θα προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη, να μειώσουν την ευαλωτότητα αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και εμπλουτίζοντας τις αγροτικές κοινωνίες, να εφαρμόσουν ή να μεταμορφώσουν αντίστοιχα τις αγροτικές πολιτικές, ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια . Ακόμα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι, θα μειώσει την παράνομη αποψίλωση  Μεγάλοι απόντες από την συμφωνία αυτή τρεις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Κροατία, Τσεχία και Ουγγαρία.  

Μείωση εκπομπών μεθανίου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη 02.11.2021 ανακοίνωσαν την δεσμευτική πρωτοβουλία να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030. Το συνυποσχετικό, που είχε προετοιμαστεί από τον Σεπτέμβριο, υπέγραψαν  και εκατό περίπου άλλες χώρες. Το μεθάνιο (δηλαδή το φυσικό αέριο) σαν αέριο του θερμοκηπίου, έχει πολύ ισχυρό δυναμικό, ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, και μακροχρόνια επίπτωση στην ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής. Το μεθάνιο εκπέμπεται τόσο από φυσικές πηγές (π.χ. έλη), όσο και από ανθρωπογενείς πηγές. Από το 2008, με την εντονότερη διαδικασία εξόρυξης, μεταφοράς, διανομής  και χρήσης του φυσικού αερίου, οι εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα πολλαπλασιάστηκαν.  Τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  όσο και ο πρόεδρος των Η.Π.Α. τόνισαν ότι, «πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου, τάχιστα». Η μείωση κατά 30%  αναμένεται να μειώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,3οC , βοηθώντας έτσι την διατήρηση της ανόδου  θερμοκρασίας στα ανεκτά επίπεδα του 1,5οC.

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Είναι πολύ σημαντική η επίτευξη συμφωνιών τέτοιου επιπέδου, Όμως το σημαντικό είναι να υπάρξει η άμεση εφαρμογή τους και να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα! Επαναλαμβάνοντας πρέπει να τονιστεί ότι, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)