to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 11.08.2013

Διεθνή

Η γυναίκα που έκλεισε το στόμα των troll...

Η Τζέιν Όστεν, η πασίγνωστη δημιουργός, μεταξύ πολλών άλλων, και του «Περηφάνια και Προκατάληψη» θα κοσμεί, από το 2017, το χαρτονόμισμα των 10 λιρών στη Βρετανία αντικαθιστώντας την εικόνα του Κάρολου Δαρβίνου.


Τη σχετική απόφαση έλαβε πρόσφατα η Τράπεζα της Αγγλίας, ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκε από πολλές φεμινίστριες που ζητούσαν να υπάρξει αυτή η αλλαγή, προωθώντας το σχετικό αίτημα υπογεγραμμένο από χιλιάδες πολίτες. Μάλιστα η Τράπεζα δέχθηκε να αναθεωρήσει και τους κανόνες της προκειμένου τα χαρτονομίσματά της να αποτυπώνουν με μεγαλύτερη πιστότητα την πολυμορφία της βρετανικής κοινωνίας. Τέλος καλό όλα καλά, λοιπόν; Όχι ακριβώς.

Στην παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος μετείχε και η «ψυχή» της πρωτοβουλίας για την αντικατάσταση της εικόνας του Δαρβίνου, η δημοσιογράφος Καρολάιν Κριάντο-Πέρεζ, η οποία είναι δημιουργός του μπλογκ «Week Women» (http://weekwoman.wordpress.com) και της ιστοσελίδας «The Women's Room» (http://thewomensroom.org.uk).

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την ικανοποίηση από την εξέλιξη διαδέχθηκε η (δυσάρεστη) έκπληξη αρχικά, και κατόπιν η οργή. Τι είχε συμβεί; Ο λογαριασμός της στο Twitter κατακλύστηκε επί 12 ώρες από δεκάδες απειλητικά μηνύματα. Μηνύματα που την απειλούσαν χωρίς περιστροφές με... βιασμό. Πενήντα τουίτ την ώρα, το ένα πιο επιθετικό από το άλλο.

Η δημοσιογράφος δεν το έβαλε κάτω. Άρχισε να απαντά συστηματικά στα μηνύματα αυτά και απευθύνθηκε στους διαχειριστές του Twitter επισημαίνοντας τη βραδύτητα της αντίδρασης του συστήματος όταν σημειώνονται σαφώς παραβατικές ενέργειες, όπως, π.χ., οι απροκάλυπτες απειλές βιασμού... «Το Twitter πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των παράνομων ενεργειών ορισμένων από τους χρήστες του. Δεν επαρκεί η ύπαρξη μιας λειτουργίας συναγερμού που είναι τόσο αργή».

Η Κριάντο-Πέρεζ αναφέρεται στην ύπαρξη αυτής της λειτουργίας μόνο στο λογισμικό iOS, η οποία θα περάσει σε λίγο και στην έκδοση στο Διαδίκτυο και την πλατφόρμα Android. Πρόκειται για μια λειτουργία που, για να ενεργοποιηθεί, χρειάζεται η συμπλήρωση μακροσκελούς ερωτηματολογίου ενώ ο χρόνος επαλήθευσης από τους διαχειριστές του συστήματος μπορεί να πάρει μέρες. Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι η σχετική δυνατότητα θα περάσει σύντομα και στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο. Παράλληλα κάλεσε τους χρήστες, με το hushtag #shoutingBack, να της επισημάνουν περιπτώσεις που έχουν πέσει θύματα παρεμφερών διαδικτυακών επιθέσεων.

Τελικά, η επιμένουσα νικά. Το θέμα πήρε διαστάσεις και μάλιστα ξεκίνησε εκστρατεία προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καταγγελίας καταχρηστικής συμπεριφοράς στο Twitter (http://www.change.org/en-GB/petitions/twitter-add-a-report-abuse-button-...). Μέσα σε 24 ώρες είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 20 χιλιάδες υπογραφές ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (7 Αυγούστου 2013) έχουν ξεπεράσει 133.000.

Μέσα σε λίγες ημέρες η Κριάντο-Πέρεζ σημείωσε άλλη μία νίκη μη επιτρέποντας να έχουν την τελευταία λέξη στο διαδίκτυο όσοι κάνουν κατάχρηση των κανόνων του. Σε άρθρο της στον "Ιντιπέντεντ" σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Πολλοί μου είπαν να αγνοήσω τα μηνύματα αυτά. Να μην τροφοδοτήσω τα troll. Αλλά πετύχαμε μια νίκη έναντι της Τράπεζας της Αγγλίας και δεν θα σιωπήσω εξαιτίας αυτών των ανδρών. Αποφάσισα λοιπόν να τους απαντήσω. Σιγά-σιγά, ένα μικρό ρεύμα μετατράπηκε σε ποταμάκι και μετά σε ορμητικό χείμαρρο μηνυμάτων υποστήριξης. Τώρα τα ενθαρρυντικά τουίτ πήραν κεφάλι. Και τα troll άρχισαν να κλείνουν τους λογαριασμούς τους. Τι μας λέει αυτό; Ότι δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοια πράγματα. Τα troll δεν κυβερνούν το Διαδίκτυο ούτε και οι επιθετικοί άνδρες που στέλνουν απειλές βιασμού σε γυναίκες θέλοντας να τους κλείσουν το στόμα»...

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)