to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η γιακούζα του Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ χθες το βράδυ, ένα άρθρο για το οργανωμένο έγκλημα στην Ιαπωνία, γνωστό και ως γιακούζα"ω διαστροφική σκέψη!" γεννήθηκαν στο μυαλό μου αυθαίρετοι συνειρμοί . Τελικά με μια δεύτερη πιο ψύχραιμη ματιά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο αυθαίρετοι.


ΣΤΗΝ θέση των αυτόκλητων “ρομπεν των δασών” του εγκλήματος,αμέσως μου ήρθαν εικόνες από μια εγχώρια γιακούζα που αν εξαιρέσεις λίγο την προφορά και το ότι η εγχώρια ενδημεί στο Μαξίμου τα τελευταία χρόνια,σε όλα τα υπόλοιπα οι ομοιότητες βγάζουν μάτι.

ΜΕΘΟΔΟΣ Σοκάια (Sokaiya) αποτελεί μορφή δωροδοκίας της γιακούζα μέσω εταιρειών, εξαγοράς μετοχών με απώτερο σκοπό τον έλεγχο αυτών.Κλείνει η παρένθεση. Στον δικό μας μικρόκοσμο η γιακούζα του Μαξίμου, δεν χρειάζεται να επενδύσει σε κάποια εταιρία. Τον έλεγχο της αγοράς τον έχει εξασφαλίσει πότε μέσω απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους , πότε αξιοποιώντας το ταμείο ανάκαμψης και εσχάτως ανακαλύψαμε πιθανόν καταχρηστικά πρόστιμα σε εταιρείες ανταγωνίστριες φίλα προσκείμενων εξαγορασμένων από ημέτερα funds.

ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως η εγχώρια γιακούζα έχει αλλεργία στον υγιή ανταγωνισμό, πιθανώς να μην μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει σύνθετες λειτουργίες που αφορούν στην ίδια τη λειτουργία του συντάγματος.Μεταξύ μας, δεν τους πολυενδιαφέρει αφού και η δικαιοσύνη σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί φοβικά και φέρεται ως χειραγωγούμενη αλλά και η ασυλία που απολαμβάνουν από μεγάλη μερίδα του τύπου ανανεώνεται συνεχώς - με το αζημίωτο φυσικά.

ΣΤΗΝ σκιά του εγκλήματος των Τεμπών και της επιχειρούμενης συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων, για ένα έγκλημα που στοίχισε 57 ανθρώπινες ζωές θυμήθηκα και κάτι άλλο από την Ιαπωνία. Πείτε το ατυχής σύγκριση, που αφορά τα περί ηθικής στην πολιτική. Το όχι και τόσο μακρινό 2007 στην Ιαπωνία ένας υπουργός εν ονόματι Τοσικάτσου Ματσουόκα, κατηγορήθηκε για διαφθορά λόγω υπέρογκων εξόδων του πολιτικού του γραφείου. Επίσης το όνομα του εμπλέχτηκε σε υποθέσεις που αφορούσαν μίζες για την προεκλογική του εκστρατεία. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου εκείνο το καλοκαίρι στην Ιαπωνία και λίγο πριν εξεταστεί από την βουλή, ο ίδιος τέλεσε αυτοχειρία στο σπίτι του, αφήνοντας σημειώματα που αφορούσαν στην παραδοχή και απολογία των ενεργειών του. Τραγική κατάληξη που δείχνει το πολιτιστικό υπόβαθρο και την αντίληψη περί ηθικής ενός ολόκληρου λαού.

ΕΚΕΙΝΗ την μακρινή περίοδο στην Ελλάδα είχαμε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, και το ξαφνικό κλείσιμο της βουλής το καλοκαίρι για να δρομολογηθούν εκλογές εξπρές. Να σημειώσουμε πως το κλείσιμο της βουλής θα παρέγραφε τυχόν ποινικά αδικήματα πολιτικών προσώπων. Θυμόμαστε επίσης κάτι σακούλες με χρήματα που μοιράζονταν ενόψει εκλογών, κυνική παραδοχή πρώην γαλάζιου υπουργού που εξασφάλισε την γαλάζια νίκη στις εκλογές. Όμως ακόμα και εκείνη η περίοδος ωχριά μπροστά στην δική μας.

ΕΧΟΥΜΕ όμως κάτι κοινό με τότε. Μας κυβερνά η ίδια παράταξη που κλείνει μισό αιώνα, με μισό δις σχεδόν χρέη, με τα ίδια τζάκια να την στηρίζουν. Λίγες προσθήκες από Καρατζαφέρη και Σημίτη έκανε, κάτι σαν αναδόμηση προσώπου για πιο λαμπερή επιδερμίδα. Οτάντζιομπιομεντέτο!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)