to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 28.11.2017

Κοινωνία

Η ΓΓΙΦ στην εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Επίσκεψη στο Σ.Κ Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Κέρκυρας


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της στην πανελλήνια εκστρατεία εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, μετέβη στην Κέρκυρα για να παραβρεθεί στην εκδήλωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ιονίων νήσων με θέμα «Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2017 στην αίθουσα του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.

Με αφορμή την επίσκεψη της στο νησί, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της ΓΓΙΦ και τον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη των δομών, τα οποία την ενημέρωσαν για τη λειτουργία και τις δράσεις που αναλαμβάνουν για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών.

Επίσης η Γενική Γραμματέας μαζί με την εκπρόσωπο της στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) κ. Λιάνα Τσιρίδου, επισκέφτηκαν τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο όπου συζήτησαν για την λειτουργία και αναβάθμιση της ΠΕΠΙΣ ώστε να προωθούνται πιο αποτελεσματικά τα θέματα της ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Κούβελα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη λειτουργία των δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Κέρκυρα και τόνισε την ανάγκη της συνέχισης και της εντατικοποίησης των σχετικών παρεμβάσεων, καθώς ο αγώνας για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας δεν μπορεί να είναι περιστασιακός, αλλά απαιτεί συνέπεια και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην εκδήλωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ιονίων νήσων, η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε για το σύνολο των πολιτικών της ΓΓΙΦ, επικεντρώνοντας στην έμφυλη βία αναλύοντας, κατά περίπτωση, επιμέρους πτυχές και παραμέτρους επί του συνόλου των δράσεων της. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η κα Κούβελα αναφέρθηκε :

  • στη συνεχή αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του δικτύου δομών (24ωρη γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών) ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παροχή βοήθειας σε γυναίκες και νέα κορίτσια που βιώσαν οποιαδήποτε μορφή βίας αλλά και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις καθώς και στη φροντίδα για τη μονιμοποίηση όλων των δομών μετά και την νέα παράταση που πήραν μέχρι το 2019.

  • στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και στην ταυτόχρονη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι πλέον θα καλύπτεται πια κάθε μορφή έμφυλης βίας, σε όποιον τομέα της καθημερινότητάς κι αν εμφανίζεται.

  • στην καμπάνια για το επίμαχο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, στη βάση του οποίου στηρίχθηκε η δημιουργία των τεσσάρων νέων σποτ της Γενικής Γραμματείας. Μέσω των σποτ, η ΓΓΙΦ μιλάει ανοιχτά για το θέμα, με στόχο: την ανάδειξη της διαφοράς μεταξύ του κομπλιμέντου και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την παρότρυνση των γυναικών να απευθυνθούν στις δομές της ΓΓΙΦ.

Κλείνοντας, η κα Κούβελα δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι να εμπλουτίζουμε και να επικαιροποιούμε τη δέσμη των πολιτικών και των δράσεών μας, ώστε να συμβαδίζουν κάθε φορά με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Επίσης, δεν παραιτούμαστε από το όραμά μας, που στοιχειοθετεί μια κοινωνία αλληλέγγυα, εντός της οποίας όλοι και όλες -ανεξαιρέτως- θα μπορούν ισότιμα και χωρίς βία να απολαμβάνουν την ελευθερία τους».

Με την ολοκλήρωση της εισήγησης της Γενικής Γραμματέα, αλλά και της συζήτησης που τη διαδέχθηκε, ακολούθησε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «The noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού, από την οποία αποδόθηκε και κινηματογραφικά το θέμα της βίας κατά των γυναικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)