to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 31.05.2018

Κοινωνία

Η ΓΓΙΦ για τη μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιρλανδία

«Η 26η Μαΐου, επομένως, αποτελεί ημερομηνία σταθμό για την αναγνώριση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και της αυτοδιάθεσης του σώματός τους»


Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητα των Φύλων συγχαίρει το γυναικείο ακτιβιστικό κίνημα της Ιρλανδίας, αλλά και το λαό της, γιατί μετά από διαρκείς προσπάθειες από το 1983 και έπειτα, ενέκρινε μέσω δημοψηφίσματος το δικαίωμα των γυναικών στην τεχνητή διακοπή κύησης, ζητώντας την κατάργηση της 8ης τροπολογίας, αποδεικνύοντας στην πράξη το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 1, σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

Με πνεύμα αδελφοσύνης και ωριμότητας, οι Ιρλανδές και Ιρλανδοί ψηφοφόροι οδηγήθηκαν στις κάλπες, αναγνωρίζοντας προβλήματα και τραγικές παραβλέψεις του παρελθόντος, τα οποία στοίχησαν τις ζωές αθώων γυναικών εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων περί του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

Η 26η Μαΐου, επομένως, αποτελεί ημερομηνία σταθμό για την αναγνώριση των  αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και της αυτοδιάθεσης του σώματός τους. Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στηρίζονται στην αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος όλων των ζευγαριών και ατόμων να αποφασίζουν ελεύθερα και υπεύθυνα για τον αριθμό, την απόσταση ανάμεσα και την χρονική στιγμή γέννησης των παιδιών τους και να διαθέτουν την πληροφόρηση και τα μέσα να το πράξουν, καθώς και το δικαίωμα να αποκτήσουν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Περιλαμβάνουν, επίσης, το δικαίωμα όλων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αναπαραγωγή χωρίς διακρίσεις, εξαναγκασμό και βία.

Στη χώρα μας, ήδη από το 1986,  με το νόμο 1609/86 για την «Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και προστασία της υγείας της γυναίκας και άλλες διατάξεις», διασφαλίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και ενισχύεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσω της αναπαραγωγής από επιλογή και όχι από τύχη, πράγμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προαγωγή της υγείας των γυναικών.

Ευελπιστούμε σύντομα να ακολουθούσουν το παράδειγμά της και οι τελευταίες εναπομείνασες χώρες της Ε.Ε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης κατάκτησης για τον Ιρλανδικό λαό, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απέστειλε προσωπική, συγχαρητήρια  επιστολή προς την Πρεσβεία της Ιρλανδίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Με την κατοχύρωση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, ο ιρλανδικός λαός αλλάζει σελίδα στην ιστορία του, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ουσιαστική ανάδειξη της αρχής της ισότητας ως ειδοποιό διαφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Αναλυτικά η συγχαρητήρια επιστολή της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων προς την Ιρλανδική Πρεσβεία:

Με την παρούσα επιστολή εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου στον ιρλανδικό λαό και ειδικότερα στο γυναικείο ακτιβιστικό κίνημά του για την επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Πρόκειται για μια κατάκτηση «τομή», μέσα από την οποία συμπυκνώνονται και συνάμα δικαιώνονται οι προσπάθειες ετών για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αναγνώριση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

Διότι, με την κατοχύρωση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, ο ιρλανδικός λαός αλλάζει σελίδα στην ιστορία του, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ουσιαστική ανάδειξη της αρχής της ισότητας ως ειδοποιό διαφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς υιοθέτηση εκ μέρους και των τελευταίων χωρών της Ε.Ε., στις οποίες δεν έχει ακόμη νομιμοποιηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)