to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:24 | 27.03.2018

Διεθνή

152 οι μέχρι τώρα απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει ότι απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία - H αντίδραση της Μόσχας


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απελάσει μέχρι στιγμής συνολικά 152 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Τελευταία περίπτωση, σήμερα το Λουξεμβούργο, το οποίο  ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Ρωσία «για διαβουλεύσεις», μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Μαζί με τη δική μας ανακοίνωση, παρακολουθήσατε ένα πρωτοφανές κύμα αντίστοιχων ενεργειών και απελάσεων που αποφασίστηκαν από άλλες κυβερνήσεις, παγκόσμιους εταίρους και συμμάχους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή 25 ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα απελάσεις 152 Ρώσων», τόνισε η Νάουερτ.

Όπως σημείωσε: «αν η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ευθύνη της για αυτή την ευθύνη και να σταματήσει την απερίσκεπτη επιθετική της συμπεριφορά».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από τη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες.

(γραφικό του Guardian)

Λαβρόφ: «Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών  ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ»

Η απόφαση πάνω από 20 χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία ήταν «αποτέλεσμα των κολοσσιαίων πιέσεων» της Ουάσινγκτον, εκτίμησε σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν ζητάνε από έναν ή δύο διπλωμάτες να εγκαταλείψουν αυτή ή την άλλη χώρα, μουρμουρίζοντας δικαιολογίες στο αυτί, γνωρίζουμε επακριβώς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων, κολοσσιαίου εκβιασμού, τα οποία αποτελούν δυστυχώς το βασικό όπλο της Ουάσινγκτον στη διεθνή σκηνή», κατήγγειλε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τασκένδη, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

«Θα απαντήσουμε, μην αμφιβάλλετε! Διότι κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια αγένεια και δεν πρόκειται να το κάνουμε ούτε εμείς», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Η Βρετανία εκμεταλλεύεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε χτες ότι η Βρετανία ουσιαστικά επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όταν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε τίποτα δεν θα την συνδέει με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι ελεύθερο να δρα όπως θέλει. Όμως οι χώρες που μένουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι δέσμιες της λεγόμενης αντιρωσικής αλληλεγγύης που τους υπέβαλαν οι Βρετανοί, σημείωσε η εκπρόσωπος.

"Όλα αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (απελάσεις , ανακλήσεις κλπ), θα γίνουν εν ονόματι αυτής της περιβόητης αλληλεγγύης. Και θα ήταν ίσως κατανοητό αν συνέχιζε να μένει (σ.σ. η Βρετανία στην ΕΕ). Όμως η Βρετανία φεύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το διαζύγιο είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή , η χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός της « αλληλεγγύης» και φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, γράφει στο λογαριασμό της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απάντηση στις απελάσεις και διευκρίνισε: Στην υπόθεση αυτή το θέμα δεν είναι ο αριθμός των διπλωματών που απελαύνονται αλλά το λαθεμένο αυτής της απόφασης. Διότι έχουμε πει ότι η αποκαλούμενη «υπόθεση Σκριπάλ» δεν έχει κανένα αποδεικτικό για να σταθεί.


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «τη σημαντικότερη απέλαση» Ρώσων «κατασκόπων» στην Ιστορία, στο πλαίσιο των συντονισμένων αντιποίνων που λαμβάνει η Δύση μετά τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην πράκτορα στη Βρετανία για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα και εξαιτίας της οποίας ο κόσμος βυθίζεται ξανά σε έναν Ψυχρό Πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες, τους οποίους θεωρεί «πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών» --48 από διάφορες ρωσικές αποστολές στις ΗΠΑ και 12 από τη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ--, αλλά και να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ καθώς βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση υποβρυχίων.

Πρόκειται για την πιο σημαντική έκφραση «αλληλεγγύης» προς το Λονδίνο και αυτό παρά τις επιφυλάξεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση. Καταγγέλλοντας «ένα μεγάλο πλήγμα τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό» στη ρωσική παρουσία στις ΗΠΑ ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ εκτίμησε μιλώντας στο Sputnik ότι η Ουάσινγκτον «και καταστρέφει το λίγο που είχε απομείνει στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για να χτίσουν μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν η ρωσική κυβέρνηση αλλάξει στάση», σχολίασε ο Λευκός Οίκος. Πολύ επιθετική, η Αμερικανίδα πρεσβευτής σον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη «η Ρωσία χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ ως καταφύγιο για τις επικίνδυνες δραστηριότητές της μέσα στα ίδια τα σύνορά μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)