to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η γεωγραφία και η συγκυρία μπορούν να γίνουν πλεονέκτημα»: Ως παρατηρητής ο Ν. Ξυδάκης στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο Ν. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης


Οι τρόποι με τους οποίους θα ανταποκριθεί η ΕΕ στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του στο Euro2Day. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP), συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά, προσέθεσε, συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου εκτός από τον ίδιο, συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.

Ο Ν. Ξυδάκης είπε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια, τόνισε, η κοινοτική λειτουργία της Ένωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που θα γίνει στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, ο κ. Ξυδάκης είπε: «Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα. Απαιτείται, βέβαια, σύνεση, επιμονή και υπομονή».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Οργανώνετε συνάντηση των ομολόγων σας που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Αθήνα. Ποιο είναι το αντικείμενο;

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP) συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου συμμετείχαμε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και εγώ. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα. 

Το αντικείμενο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση φυσικά: πώς θα ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit. Κυρίως πώς οι πολιτικές απαντήσεις μας θα ενισχύουν τη δημοκρατία, τον προοδευτικό προσανατολισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη, αυτά ακριβώς που λείπουν και κινδυνεύουν. Το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια η κοινοτική λειτουργία της Ενωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών.

Πού θα θέσετε τα θέματα στα οποία θα καταλήξετε;

Τα συμπεράσματά μας προωθούνται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φιλοδοξώντας να πολιτικοποιήσουν περαιτέρω την ατζέντα του. Αλλά και να καταστήσουν πιο ουσιαστική και δραστική τη λειτουργία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προετοιμάζει τις συνοδούς κορυφής της ΕΕ.

Γιατί η πρόσκληση περιορίζεται μόνο στους Σοσιαλιστές και όχι στο σύνολο των συναδέλφων σας που έχουν χαρτοφυλάκιο τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις. Γαλλία και Ιταλία δεν είναι, πολιτικά, στο καλύτερο δυνατό σημείο τους.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους ομολόγους μου από το Ευρωπαικο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το πλαίσιο είναι η πολιτική συγγένεια όχι η γεωγραφία. Μετέχουν υπουργοί αλλά και προσωπικότητες του Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων από Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σουηδία, Μάλτα, Ελλαδα.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ προετοιμάζει Διάσκεψη (στη Ρόδο;) Ανατολικής Μεσογείου – Βαλκανικών χωρών – Μέσης Ανατολής. Εδώ ποιο είναι το ζητούμενο;

Η διάσκεψη της Ρόδου φιλοδοξεί να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλους τους δρώντες στη Μεσόγειο , όχι μόνο Ευρωπαίους και όχι μόνο σοσιαλιστές, για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ζητήματα ασφαλείας και δυνατές προσεγγίσεις.

Μαζί με τη Σύνοδο Κορυφής του Νότου που οργανώνει, επίσης στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπουμε μία υπερδραστηριότητα που αποσκοπεί πού; Εννοώ, πρακτικά, πέραν της διάστασης της εξωστρέφειας που θέλετε να δώσετε στην πολιτική σας.

Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μέσο- και μακρο-προθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα . Απαιτούνται βέβαια σύνεση, επιμονή και υπομονή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)