to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η γέφυρα του Κοράκου, γέφυρα της Ευρώπης

Τα γεφύρια ως η κορωνίδα του οδικού δικτύου των κοινωνιών πριν την ανάπτυξη της τεχνολογίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, δεν ωφέλησαν μόνο στην οικονομική ανάπτυξη και τη διοικητική οργάνωση. Ένωσαν ανθρώπους και ιδέες, άνοιξαν δρόμους για να γυρίσουν οι ξενιτεμένοι στην πατρίδα, ήταν κυρίως γέφυρες πολιτισμού και ανθρωπισμού.


«Τα πέτρινα γεφύρια ακόμα και σήμερα είναι σύμβολα της ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία. Αποτέλεσαν πραγματικά τεχνολογικά επιτεύγματα στις εποχές που κατασκευάστηκαν, και οδήγησαν τον άνθρωπο από την εποχή του μεσαίωνα και του σκοταδισμού, στην εποχή της αναγέννησης και του διαφωτισμού.

Τα γεφύρια ως η κορωνίδα του οδικού δικτύου των κοινωνιών πριν την ανάπτυξη της τεχνολογίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, δεν ωφέλησαν μόνο στην οικονομική ανάπτυξη και τη διοικητική οργάνωση. Ένωσαν ανθρώπους και ιδέες, άνοιξαν δρόμους για να γυρίσουν οι ξενιτεμένοι στην πατρίδα, ήταν κυρίως γέφυρες πολιτισμού και ανθρωπισμού.

Στην εποχή μας που ο διάλογος των λαών και των πολιτισμών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η ενότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται, είναι κατάλληλη στιγμή να χτίσουμε νέες γέφυρες για τη φιλία, τη συνεργασία και την κοινή προκοπή των πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου.

Η ανάδειξη μιας ευρωπαϊκής ημέρας πέτρινων γεφυριών με αρχικό στόχο την ανάδειξη και τη διάσωσή τους, ως μνημείων της συλλογικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συμβάλλει δημιουργικά στην ενίσχυση της ενότητας των ευρωπαίων και στη σφυρηλάτηση της κοινής ευρωπαϊκής μας προοπτικής.»

Αυτά τονίζει με επιστολή της στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά και στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου και τους ενημερώνει για μια σημαντική πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με στόχο την αναγνώριση της 28ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών.

Αρχικά πρόταση για την καθιέρωση Πανελλήνιας ημέρας Πέτρινων Γεφυριών υποβλήθηκε από τους κ. Κώστα Γραμμένο και κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου του ΚΠΕ Μουζακίου Καρδίτσας, στη Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Θεματικού Δικτύου [Ε.Θ.Δ.] που συντονίζει το ΚΠΕ Μακρνίτσας Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου με θέμα «Πετρογέφυρα και Εκπαίδευση. Γνωριμία με τα Πετρογέφυρα του Δήμου Πύλης ν. Τρικάλων, των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας ν. Καρδίτσας».

Η πρόταση έγινε δεκτή από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου και αναδιαμορφώθηκε σε Πανευρωπαϊκή Ημέρα Γεφυριού από τον αναπληρωτή υπεύθυνο του ΚΠΕ Μακρινίτσας κ. Παναγιώτη Βίγκλα. Έχει κατατεθεί στο Κέντρο Μελέτης Πέτρινων γεφυριών [ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.] και στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, από τις 9 Ιουλίου του 2018 και συνοδεύεται από σχετικά ψηφίσματα των εκπαιδευτικών ΚΠΕ.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας σχετίζεται με τις προσπάθειες πολλών φορέων της περιφέρειας Θεσσαλίας και Ηπείρου να διασωθούν τα πέτρινα γεφύρια της κοιλάδας του Αχελώου και ιδιαίτερα η ιστορική γέφυρα του Κοράκου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Άρτας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξοτό γεφύρι των Βαλκανίων και ανατινάχτηκε από τον Δημοκρατικό Στρατό στις 28 Μαρτίου 1949, σε μια από τις σφοδρότερες μάχες του Εμφυλίου.

Η βουλευτής πιστεύει ότι αξίζει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο, για την αναγνώριση της 28ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών.

Στην επιστολή της η κ. Κατσαβριά επίσης τονίζει :

«Η Ελλάδα ως μια χώρα με χιλιάδες γεφύρια από την αρχαιότητα ακόμα, έχει λόγο να εισηγηθεί την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών. Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή τέτοιων γεφυριών έχει σταματήσει από το 1940 και η πολύπλοκη αυτή τέχνη έχει ήδη περάσει στη λήθη.

Η επιλογή της 28ης Μαρτίου, έχει για την Ελλάδα και ιδεολογικό φορτίο καθώς ενώ πρόκειται για την ημέρα ανατίναξης της μεγαλύτερης μονότοξης Γέφυρας των Βαλκανίων, της Γέφυρας του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου, προβάλλει την ιδέα της Αντίστασης και των Αγώνων του λαού μας για Ελευθερία με κάθε κόστος και κάθε θυσία.

Μπορεί να «θυσιάστηκε» η Γέφυρα του Κοράκου από τον δημοκρατικό στρατό το 1949, αλλά η γέφυρα αυτή ποτέ θε χάθηκε από τη συνείδηση και τη φροντίδα μας. Αυτό αποδεικνύεται με τον αγώνα για τη διάσωσή της, που έλαβε τη μορφή κινήματος, και απασχολεί φορείς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ήδη από το 2010.

Σημαντικό επίσης είναι ότι η κυβέρνησή μας μέσω του Υπουργού υποδομών κ. Σπίρτζη, έχει δεσμευτεί για την αναστήλωσή της.

Σήμερα Κυριακή 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται παρουσία και του υπουργού μεγάλη εκδήλωση στη γέφυρα Κοράκου με αφορμή το Ευρωπαϊκό ‘Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένας φόρος τιμής και στην ιστορική γέφυρα του Κοράκου, μια υπενθύμιση της βούληση της πολιτείας, των φορέων αλλά κυρίως της απαίτησης των κατοίκων της Αργιθέας για την αναστήλωση του γεφυριού τους, την διάσωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου ως αναπόσπαστα στοιχεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής

Η γέφυρα που ανατινάχτηκε σε μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τον Εμφύλιο Πόλεμο, ήρθε η στιγμή και να αποκατασταθεί και να αποτελέσει το έναυσμα, να δώσει το ιδεολογικό υπόβαθρο που απαιτείται για την σύγκλιση των Ευρωπαίων και την ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων που μας ενώνουν.

Κύριο μέλημα όλων των φορέων που ασχολούνται με την πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας, πρέπει να είναι η ακριβής καταγραφή, η διεπιστημονική μελέτη, η συντήρηση, η επισκευή, η προστασία και τέλος η ανάδειξη των πέτρινων τοξωτών γεφυριών ως μοναδικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Πιστεύω ότι και με την καθιέρωση αυτής της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών» θα προβληθούν τα σημαντικά θέματα τοπικής ιστορίας που συνδέονται με το κάθε γεφύρι, θα τονιστούν οι αναλογίες που υπάρχουν στο επίπεδο του χρόνου και του τόπου, των αναγκών και των λύσεων που επιλέχτηκαν ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, ώστε να γίνει πιο άμεση και ορατή η ιδέα της κοινής πορείας, της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.»

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)