to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 14.05.2020

Διεθνή

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης του τουριστικού τομέα

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα ένα ευρύ σχέδιο «με δεσμεύσεις ύψους 18 δισ. ευρώ» για τη στήριξη του τομέα του τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού και το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των εστιατορίων από τα μέσα Μαρτίου.


«Ο τουρισμός αντιμετωπίζει πιθανόν τη χειρότερη δοκιμασία της σύγχρονης ιστορίας του και, καθώς αποτελεί ένα κόσμημα της γαλλικής οικονομίας, η διάσωσή του αποτελεί εθνική προτεραιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης μιας διυπουργικής επιτροπής με θέμα τον τουρισμό.

Το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων με τη μορφή δανείων και επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων αντιπροσωπεύει «μια δέσμευση άνω των 18 δισεκ ευρώ για τα δημόσια οικονομικά: είναι χωρίς προηγούμενο, είναι μαζική, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γαλλίας καθώς και δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο τομέας έχει σταματήσει να κινείται από τα μέσα Μαρτίου, καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και τα σύνορα, επιφέροντας τη ματαίωση ταξιδιών.

Για να βοηθηθεί η επανεκκίνηση του τομέα, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε πως οι Γάλλοι «θα μπορέσουν να πάνε διακοπές στη Γαλλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», με την επιφύλαξη της επιβολής περιορισμών «πολύ εντοπισμένων γεωγραφικά», ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Για να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση επιστρέφει στις εταιρείες το 70% των ακαθάριστων μισθών των εργαζομένων τους οποίους έχουν αδειοδοτήσει και ο Φιλίπ δήλωσε πως θα παρατείνει αυτό το μέτρο μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ελπίζει ότι τα εστιατόρια θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι στις 2 Ιουνίου στις «πράσινες ζώνες» της χώρας, όπου ο ιός δεν κυκλοφορεί ευρέως.

Μολονότι ο Φιλίπ δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση των ξένων τουριστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες, Τετάρτη, τα κράτη μέλη να ανοίξουν και πάλι τα εσωτερικά σύνορά τους.

Ο τουριστικός τομέας δεν είναι κρίσιμης σημασίας μόνο στη Γαλλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 12% των θέσεων εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)