to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 20.08.2012

πηγή: https://left.gr/92

Διεθνή

Η γαλλική αστυνομία δεν θα μπορεί να θέτει υπό κράτηση μετανάστες χωρίς χαρτιά

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ότι η αστυνομία της χώρας δε θα μπορεί πια να συλλαμβάνει και να θέτει υπό κράτηση παράνομους μετανάστες, αν αυτοί δεν θεωρούνται ύποπτοι για την τέλεση ποινικού αδικήματος


Οι μετανάστες xωρίς χαρτιά στη Γαλλία δεν θα μπορούν στο εξής να κρατούνται από την αστυνομία, απλά και μόνο επειδή δεν έχουν άδεια παραμονής, όπως αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο στις αρχές Ιουλίου.

Μέχρι τώρα, οι αστυνομία μπορούσε να κρατάει τους «sans-papiers» (ο γαλλικός όρος για τους μετανάστες «χωρίς χαρτιά»,) ακόμα κι αν δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Στο γαλλικό δίκαιο, η αστυνομική κράτηση εφαρμόζεται μόνο σε άτομα ύποπτα για τη διάπραξη αδικήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση. Η αστυνομική κράτηση περιορίζεται σε 24 ώρες και μπορεί να επεκταθεί στις 48, αν πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα. Το να είσαι αλλοδαπός χωρίς άδεια παραμονής δεν είναι ποινικό αδίκημα για το γαλλικό δίκαιο.

Το να είσαι παράνομος αλλοδαπός δεν είναι έγκλημα στη Γαλλία

Στις αρχές Ιουλίου, λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας εξέδωσε απόφαση υπέρ μίας ομάδας μεταναστών χωρίς χαρτιά που υποστήριζαν ότι η κράτησή τους έρχονταν σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Ο υπουργός εσωτερικών Manuel Valls δήλωσε μετά την απόφαση ότι η κυβέρνηση θα δράσει γρήγορα για τροποποιήσει το γαλλικό δίκαιο, ωστόσο ανέφερε ότι «η τελική απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών [από τη Γαλλία] πρέπει να παραμείνει κεντρικός στόχος οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης σε αυτό το ζήτημα».

Ομάδες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών δήλωσαν ικανοποιημένες με την απόφαση να σταματήσουν οι συλλήψεις, οι οποίες αφορούν περίπου 60,000 άτομα το χρόνο στη Γαλλία.

«Μέχρι σήμερα η αστυνομία πραγματοποιούσε μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις μεταναστών», ανέφερε η Agathe Martin, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τους πρόσφυγες Cimade, η οποία αντιπροσώπευσε τους μετανάστες στο δικαστήριο. «Έτσι κι αλλιώς, μετά την κράτησή τους, οι περισσότεροι από αυτούς αφήνονται ελεύθεροι», είπε στο FRANCE 24. «Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα υποχρεώσει την αστυνομία θα σέβεται τα βασικά δικαιώματα των μεταναστών και θα σταματήσει να τους συμπεριφέρεται σα να είναι εγκληματίες».

Η Cimade πίεζε την κυβέρνηση από τον Απρίλη του 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να συλλαμβάνουν παράνομους αλλοδαπούς μόνο αν έχουν διαπράξει έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

Η κυβέρνηση του Σαρκοζί πιο εχθρική για τους παράνομους μετανάστες

Η διακυβέρνηση του δεξιού UMP, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που καταψηφίστηκε το Μάη και τον Ιούνη προς όφελος της σημερινής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση. Η ίδια αποφάσισε ότι η κράτηση των παράνομων μεταναστών ήταν συμβατή με την ευρωπαϊκή απόφαση, ενώ αρκετά δικαστήρια εξέδωσαν αντιφατικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησης.

Ο Patrice Spinosi, δικηγόρος της Cimade στη δίκη, δήλωσε στο FRANCE 24 ότι η απόφαση του γαλλικού Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει ότι η αντιμετώπιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά είναι πια «μία περισσότερο διοικητική παρά ποινική διαδικασία» και ότι η γαλλική αστυνομία είναι πλέον υποχρεωμένη να «συμβιβαστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο». «Προτεραιότητα παραμένει να συνοδευτούν αυτοί οι μετανάστες πίσω στα σύνορα, αλλά αυτό δεν συμβαδίζει με το να συλλαμβάνονται», σημείωσε.

Ο Spinosi, παρόλ’ αυτά, αρνήθηκε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε κάποιου είδους πολιτικά κίνητρα. «Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει τους νόμους της χώρας», είπε. «Η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε ότι ρίσκαρε να βρίσκεται σε ρήξη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Ο εκπρόσωπος του UMP για τα ζητήματα ασφάλειας απηύθυνε έκκληση για μια «γρήγορη μεταβολή στη νομοθεσία που δε θα αφήνει την αστυνομία να δρα σε ένα ασαφές νομικό περιβάλλον».

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξέφρασε την οργή του. «Αυτή η απόφαση είναι χαλαρή, υπερ-φιλελεύθερη και υποβοηθά τα σχέδια μιας ευρωπαϊκής νομικής ολιγαρχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: FRANCE 24
Μετάφραση: Νικόλας Γανιάρης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)