to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 03.05.2019

Διεθνή

Η Γαλλία υπεραμύνεται της στάσης της υπέρ του στρατάρχη Χάφταρ και ζητάει εκλογές στη Λιβύη

Το Παρίσι επιθυμεί εκεχειρία στη Λιβύη και τη διεξαγωγή εκλογών, δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Figaro ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, υπερασπιζόμενος την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να συνταχθεί με το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.


Η Γαλλία είναι στόχος έντονων επικρίσεων από τους Λίβυους που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι οποίοι κατηγορούν το Παρίσι ότι στηρίζει, έστω και σιωπηρά, τη στρατιωτική επιχείρηση του Χάφταρ.

«Είναι αλήθεια ότι εκτιμούμε πως (ο Χάφταρ) αποτελεί μέρος της λύσης», παραδέχθηκε ο Λεντριάν στη συνέντευξή του. «Ο Χάφταρ πολεμά ενάντια στην τρομοκρατία στη Βεγγάζη και στη νότια Λιβύη και αυτό είναι προς το συμφέρον μας, το συμφέρον των χωρών του Σάχελ και των γειτόνων της Λιβύης».

Η Γαλλία εμπλέκεται στην κρίση στη Λιβύη «για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», τον «βασικό μας στόχο στην περιοχή», και για «να αποφευχθεί η επέκτασή» της στις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, «χώρες ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητά μας», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.

«Καθώς πήραμε μέρος στη στρατιωτική επέμβαση του 2011 και επειδή δεν υπήρξε πολιτική συνέχεια μετά την πτώση του Καντάφι φέρουμε ένα είδος ευθύνης για αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο Λεντριάν.

Ωστόσο το Παρίσι δεν ανέμενε ότι ο Χάφταρ θα ξεκινούσε επίθεση εναντίον της Τρίπολης, διαβεβαίωσε. «Σε όλες τις συζητήσεις που είχα μαζί του πάντα του υπενθύμιζα, όταν ήταν ανυπόμονος, την αναγκαιότητα μιας πολιτικής λύσης».

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, ο Φάτχι Μασάγκα, κατηγόρησε στα τέλη Απριλίου τις γαλλικές αρχές ότι στηρίζουν «τον εγκληματία Χάφταρ».

«Η Γαλλία στηρίζει αδιάλειπτα την κυβέρνηση Σάρατζ», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Λεντριάν, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Φάγεζ αλ Σάρατζ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Η απουσία πολιτικής προοπτικής προκάλεσε τον υπερσυντηρητισμό της μίας πλευράς (του Σάρατζ) και την απερισκεψία της άλλης (του Χάφταρ). Χωρίς εκλογές καμία πλευρά στη Λιβύη δεν μπορεί να προσποιείται ότι είναι εντελώς νόμιμη», κατάληξε ο Λεντριάν.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)