to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 03.03.2020

Διεθνή

Η Γαλλία καλεί το Ιράν να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Η ΙΑΕΑ ζητεί διευκρινίσεις από την Τεχεράνη


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα το Ιράν να συνεργαστεί αμέσως και πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Μακρόν έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. Η διεθνής υπηρεσία εξέδωσε αναφορά στην οποία επιπλήττει το Ιράν γιατί δεν απάντησε στις ερωτήσεις της σε σχέση με παλαιότερες πυρηνικές δραστηριότητες σε τρεις εγκαταστάσεις της και γιατί δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε επιθεωρητές της σε δύο από αυτές.

"Ο πρόεδρος θέλει το Ιράν να εκπληρώνει αυστηρά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τον έλεγχο και καλεί την Τεχεράνη να έχει άμεση και πλήρη συνεργασία με την Υπηρεσία", αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ ζήτησε διαφάνεια από τις ιρανικές αρχές μεσούσης της αυξανόμενης έντασης.

Η Τεχεράνη πρέπει να δώσει "διευκρινίσεις": η ΙΑΕΑ έκρουσε "τον κώδωνα του κινδύνου" επιπλήττοντας το Ιράν για την έλλειψη διαφάνειας και την έλλειψη δυνατότητας στους επιθεωρητές της να έχουν πρόσβαση σε δύο ύποπτες εγκαταστάσεις, δήλωσε.

"Κρούω των κώδωνα του κινδύνου. Το Ιράν πρέπει να αποφασίσει να συνεργαστεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο με την Υπηρεσία και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις", πρόσθεσε επικαλούμενος "ίχνη ανθρωπογενούς ουρανίου" που ανιχνεύθηκαν σε αποθήκη κοντά στην Τεχεράνη το 2019.

Η προειδοποίηση αυτή προς το Ιράν είναι στο επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης της υπηρεσίας που θα εξεταστεί την προσεχή εβδομάδα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ. "Είναι σοβαρό. Καθήκον μου είναι να εφιστώ την προσοχή", πρόσθεσε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)