to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 19.05.2017

Διεθνή

Η Γαλλία είχε μυστικό σχέδιο για την «προστασία της Δημοκρατίας» σε περίπτωση που κέρδιζε η Λεπέν

Δεν είχε ποτέ καταγραφεί και δεν είχε ποτέ λάβει ένα όνομα, αλλά η Γαλλία είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για την «προστασία της Δημοκρατίας», αν η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν κέρδιζε τις εκλογές, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.


Δεν είχε ποτέ καταγραφεί και δεν είχε ποτέ λάβει ένα όνομα, αλλά η Γαλλία είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για την «προστασία της Δημοκρατίας», αν η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν κέρδιζε τις εκλογές, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. 

«Ήταν σαν ένας πύραυλος πολλών φάσεων» ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο περιοδικό l’Obs. «Η φιλοσοφία και το κυρίαρχο στοιχεία ήταν να διατηρήσουμε την ειρήνη, τηρώντας παράλληλα τους συνταγματικούς μας κανόνες». 

Τα νέα για το σχέδιο προκύπτουν την ώρα που οι δημοσκοπήσεις προτείνουν στήριξη στον Εμανουέλ Μακρόν, που τελικά νίκησε την Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 11 και 18 Ιουνίου. 

Η έρευνα έδειξε πως το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει το 32% των ψήφων, έξι βαθμούς μπροστά από τις εκλογές της 7ης Μαϊου και σαφώς μπροστά από τους κεντροδεξιούς αντιπάλους του που καταγράφουν ένα 19%. 

Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του υπουργικού συμβουλίου του Μακρόν – στον οποίο υπήρξε ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών από την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο, καθώς και πολλούς νεοφερμένους στην πολιτική – άλλη δημοσκόπηση δίνει 61% έγκριση στις υπουργικές επιλογές του. 

Οι δημοσκοπήσεις ενισχύουν τις πιθανότητες ο Μακρόν να εξασφαλίσει μια πολύ σημαντική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, παρόλο που το σύστημα ψηφοφορίας των δύο γύρων στη Γαλλία, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για τον αριθμό των θέσεων που θα κερδίσει κάθε κόμμα. 

Το περιοδικό l’Obs επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση που η Λεπέν χρηζόταν πρόεδρος της Γαλλίας, λέγοντας πως είχε σχεδιαστεί από μια μικρή ομάδα υπουργών και κορυφαίων δημοσίων υπαλλήλων. 

Το περιοδικό ανέφερε πως το σχέδιο αποσκοπούσε κυρίως στην αποτροπή σοβαρών εμφύλιων αναταραχών και στο «πάγωμα» της πολιτικής κατάστασης με τη σύγκληση του κοινοβουλίου σε επείγουσες συνεδριάσεις και τη διατήρηση του εξερχόμενου πρωθυπουργού. 

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την απειλή «ακραίας βίας» από αριστερούς διαδηλωτές σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, καθώς η χώρα θα βρισκόταν «στα πρόθυρα του χάους». 

Ακόμη και πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, ένα εμπιστευτικό σημείωμα που καταρτίστηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε ότι «χωρίς καμία εξαίρεση, κάθε τοπική διεύθυνση δημόσιας ασφάλειας, εξέφραζε την ανησυχία της» αναφέρει η Le Parisien. 

Οι περιφερειακοί αρχηγοί της αστυνομίας κλήθηκαν στις 21 Απριλίου να αναλύσουν λεπτομερώς τον έλεγχο των πληθυσμών και τα σχέδια ανάπτυξής τους, αναφέρει το Obs. 
στις 5 Μαϊου, δύο ημέρες πριν το δεύτερο γύρο που ο Μακρόν κέρδισε με 66% έναντι 34% της Λεπέν, η εθνική υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας προειδοποίησε με άλλο σημείωμα πως οι διαδηλωτές ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν «πυροτεχνήματα και βόμβες». 

Ο φόβος της πολιτικής αστάθειας, εάν εκλεγόταν η Λεπέν, ήταν εξίσου έντονος. Αν και αρνήθηκε πως το είπε, τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν πριν από τις εκλογές πως εάν  κέρδιζε η Λεπέν, ο πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπερνάρντ Καζνέβ θα έμενε τουλάχιστον μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Το Σύνταγμα της Γαλλίας δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί όταν εκλεγή νέος πρόεδρος. Σύμφωνα με το άρθρο 8, «ο πρόεδρος ορίζει» πρωθυπουργούς – αλλά μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να τους απομακρύνει από το αξίωμα, με ψήφο μη εμπιστοσύνης. 

Η Λεπέν θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 16 του συντάγματος, επιτρέποντας στον πρόεδρο «έκτακτες εξουσίες» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Χωρίς όμως αυτό, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα ήταν σε θέση η Λεπέν να διορίσει νέο πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με το l’Obs, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προέβλεπε την σύγκληση του Κονοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση στις 11 Μαϊου, τέσσερις ημέρες μετά το δεύτερο γύρο, για να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη «εθνική κρίση» που θα προκαλούσε η εκλογή της Λεπέν. 

Πηγή: The Guardian

Μετάφραση: Το Έθνος

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)