to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 31.03.2020

Διεθνή

Η G20 ετοιμάζει σχέδιο για τη στήριξη των φτωχών χωρών

Το σχέδιο που προετοιμάζει η Ομάδα των 20 (G20) πιο προηγμένων οικονομιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα έχει ως βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση της τρωτότητας που σχετίζεται με το χρέος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις αναδυόμενες αγορές, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες.


Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανάπτυξη πόρων και μέτρων για να μετριαστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές, οι οικονομίες των οποίων –όπως και σε άλλες χώρες– έχουν παγώσει λόγω του νέου κορονοϊού.

Οι χώρες της G20 θα συνεργαστούν εξάλλου με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συγκροτήθηκε μετά την κρίση του 2008, για να συντονίσουν τα ρυθμιστικά και εποπτικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση. Οι ομάδες εργασίας θα συμπληρώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου πριν από τη επόμενη σύνοδο της Ομάδας, στις 15 Απριλίου.

Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της G20 δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, θα εργαστούν για να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στον ανεφοδιασμό λόγω του κλεισίματος των συνόρων, που έχει ως στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού. Έχουν αναθέσει στους υπουργούς Οικονομικών να συντονίζονται μεταξύ τους και με τους διεθνείς οργανισμούς για να σχεδιάσουν ένα πλάνο δράσης. Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εμπορίου της Ομάδας των 20 συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτές τις αγορές τους και να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη ροή ιατρικών εφοδίων και εξοπλισμού ζωτικής σημασίας, αλλά και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην G20 μετέχουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η ΕΕ, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: G20

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)