to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 09.07.2012

left.gr

Κοινωνία

Η φτώχεια είναι εδώ...

Επτά τόνους οπωροκηπευτικών προϊόντων διέθεσαν, σήμερα Δευτέρα, σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι ουρές που σχηματίστηκαν είναι ενδεικτικές της κοινωνικής κρίσης και της ανάγκης του κόσμου ακόμα και για είδη διατροφής, στην εποχή των μνημονίων...



Η διάθεση των αγροτικών προϊόντων έγινε στην πύλη 6 του λιμανιού. Πρόκειται για λαχανικά που προσφέρθηκαν από την ομάδα παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», της Ιεράπετρας Κρήτης, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, περισσότερες από 2 χιλιάδες οικογένειες παρέλαβαν το κιβώτιο, το οποίο περιείχε ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα ζαρζαβατικά. 

Ενδεικτικό της κοινωνικής κρίσης και της ανέχειας στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι το γεγονός ότι, ενώ η διάθεση είχε προγραμματιστεί για τις 10, άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν από τις 7...


Ανθρωπιστική κρίση και αλληλεγγύη


Μπροστά σε αυτές τις εικόνες, γίνεται φανερό ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σημάνει το ξεκίνημα της αντίστροφης πορείας είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης.

Λαϊκά συσσίτια και αλληλέγγυες συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά παντοπωλεία, τράπεζες τροφίμων και τράπεζες χρόνου, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια, εθελοντικά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και κοινωνικά ωδεία.

Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο γράμμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, είναι ο όρος για να σταθούμε στα πόδια μας, είναι η πρόγευση του κόσμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Δεν είναι άλλη μια φιλανθρωπική πράξη. Δεν είναι η υποκατάσταση του κοινωνικού κράτους που κερδίσαμε με τους αγώνες μας και τώρα μας στερούν βίαια. Δεν μοιάζει με την «βοήθεια» που δίνει ο πλούσιος στον φτωχό ή η εκκλησία στον «ανήμπορο». Είναι κομμάτι του αγώνα για να ανατρέψουμε αυτό τον κόσμο της αδικίας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)