to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 24.01.2018

Διεθνή

Η FT αποκαλύπτει φιλανθρωπικό γκαλά όπου οι οικοδέσποινες δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση

Γυναίκες που είχαν προσληφθεί για να ψυχαγωγήσουν επιχειρηματίες και πολιτικούς σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά, αποκλειστικά για άνδρες, στο Λονδίνο, παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, δέχτηκαν ανήθικες προτάσεις και άσεμνες χειρονομίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.


Η αποκάλυψη αυτή, σε μια περίοδο έντονων δημόσιων συζητήσεων γύρω από το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και όχι μόνο, προκάλεσε σάλο και αμηχανία, όχι μόνο στην ανδρική λέσχη Presidents Club που οργάνωσε την εκδήλωση αλλά και στην κυβέρνηση της Βρετανίας: και αυτό γιατί ο ένας από τους συμπροέδρους της ανδρικής λέσχης ήταν μέχρι σήμερα μη εκτελεστικό μέλος του διευθυντικού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας.

Η υφυπουργός Παιδείας Αν Μίλτον, μιλώντας στο κοινοβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε, είπε ότι ο Ντέιβιντ Μέλερ παραιτήθηκε από τη θέση του στο υπουργείο.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αισθάνθηκε "άβολα" όταν διάβασε το ρεπορτάζ της εφημερίδας περί της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στο φιλανθρωπικό γκαλά.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το γκαλά του Presidents Club είναι εδώ και χρόνια μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Λονδίνο και στις οποίες παρίστανται μεγιστάνες, επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνδρες. Η εφημερίδα έστειλε κρυφά δύο δημοσιογράφους να εργαστούν στο γκαλά που φιλοξενήθηκε στο Dorchester Hotel της Παρκ Λέιν και στο οποίο συμμετείχαν περίπου 360 άνδρες. Περίπου 130 γυναίκες είχαν προσληφθεί να εργαστούν στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οργανωτές ζήτησαν από τις γυναίκες να ντυθούν με αποκαλυπτικά μαύρα φορέματα και ασορτί εσώρουχα και να φορούν "σέξι" ψηλοτάκουνα παπούτσια. Όλες τους αναγκάστηκαν να υπογράψουν μια πεντασέλιδη συμφωνία περί τήρησης του απορρήτου, αλλά δεν τους δόθηκαν αντίγραφα.

Το Presidents Club έχει δύο συμπροέδρους, τον κτηματομεσίτη Μπρους Ρίτσι και τον έμπορο ειδών πολυτελείας Ντέιβιντ Μίλερ, ο οποίος διευθύνει επίσης μια αλυσίδα σχολείων και είναι μη εκτελεστικό μέλος στο συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας.

Το πρακτορείο Reuters επικοινώνησε με την εταιρεία Residential Land του Ρίτσι και με τη Meller Designs του Μέλερ ζητώντας κάποιο σχόλιο για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, όμως κανείς δεν ήταν διαθέσιμος να κάνει κάποια δήλωση.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, πολλές από τις γυναίκες δέχτηκαν άσεμνες χειρονομίες και χυδαία σχόλια. Κάποιοι άνδρες αποπειράθηκαν να τις φιλήσουν, άλλοι τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Μερικές είπαν ότι οι άνδρες έβαζαν τα χέρια τους κάτω από τις φούστες τους και μία διαμαρτυρήθηκε γιατί ένας της επέδειξε τα γεννητικά όργανά του.

"Αυτό ζητούν αυτοί οι άνδρες προκειμένου να δωρίσουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς; Απολύτως φρικτό και ντροπιαστικό" έγραψε στο Twitter η Ιβέτ Κούπερ, πρώην υπουργός με τους Εργατικούς.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι μεταξύ των "δώρων" που τέθηκαν σε δημοπρασία στο γκαλά για τη συγκέντρωση χρημάτων ήταν μια βραδιά σε ένα κλαμπ στριπ-τιζ και ένα σεμινάριο πλαστικής χειρουργικής, με την προτροπή "Προσθέστε νοστιμιά στη σύζυγό σας". Οι συμμετέχοντες μπορούσαν επίσης να "αγοράσουν" ένα γεύμα με τον Μπόρις Τζόνσον, τον υπουργό Εξωτερικών ή ένα τσάι με τον κεντρικό τραπεζίτη Μαρκ Κάρνεϊ. Το Φόρεϊν Όφις απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και τόνισε ότι δεν είχε δώσει την έγκρισή της.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι μετά το γκαλά οργανώθηκε ένα πάρτι, σε μια μικρότερη αίθουσα του ξενοδοχείου. Εκεί, ένας άνδρας που περιγράφεται ως "εξέχουσα φυσιογνωμία" άρπαξε μια από τις γυναίκες από τη μέση και την τράβηξε κοντά του. "Δείχνεις υπερβολικά νηφάλια. Θέλω να πιεις αυτό το ποτήρι, να σκίσεις το εσώρουχό σου και να χορέψεις πάνω στο τραπέζι", της είπε.

Το ξενοδοχείο τόνισε ότι ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην παρενόχληση.

Το φιλανθρωπικό ταμείο του Presidents Club αναφέρει στον ιστότοπό του ότι ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για τα μη προνομιούχα παιδιά.

Το περίφημο παιδιατρικό Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας θα επιστρέψει τις δωρεές που έχει δεχτεί από το Presidents Club. Ο διαφημιστικός όμιλος WPP, που παραδοσιακά συμμετείχε κλείνοντας ένα τραπέζι στην ετήσια εκδήλωση, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία του με την οργάνωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διαψεύδει

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είχε δώσει την έγκρισή της για τη δημοπρασία οποιουδήποτε είδους στο φιλανθρωπικό γκαλά που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη λέσχη Presidents Club, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, πολλές γυναίκες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τους "ισχυρούς" άνδρες που μετείχαν σ' αυτό.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ είναι "βαθύτατα αναστατωμένος" από το γεγονός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας ότι οι γυναίκες δέχτηκαν χυδαία σχόλια και προτάσεις στη διάρκεια της εκδήλωσης, σκοπός της οποίας ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τα μη προνομιούχα παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα από τα "βραβεία" που μπορούσαν να διεκδικήσουν στη δημοπρασία οι συμμετέχοντες ήταν μια συνάντηση με τον Κάρνεϊ, ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι δεν είχε εγκρίνει ένα τέτοιο δώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε μια άλλη δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς, η Κεντρική Τράπεζα είχε δωρίσει μια ξενάγηση στους χώρους της. Πιθανότατα, ο πλειοδότης εκείνης της δημοπρασίας παραχώρησε το δικαίωμά του στο Presidents Club για να διεκδικήσει το βραβείο κάποιος άλλος.

"Ο εκ νέου πλειστηριασμός του βραβείου, χωρίς άδεια, στο δείπνο του Presidents Club έρχεται καταφανώς σε αντίθεση με το πνεύμα της αρχικής δωρεάς. Η Τράπεζα ξεκαθαρίζει επομένως ότι το απέσυρε", πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)