to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 19.11.2018

Κοινωνία

Η Φωτεινή Κούβελα στην ημερίδα «Γυναίκες με αναπηρία»

«Είναι καιρός να ορθώσουμε εκείνο το ανάστημα της ισότητας, που θα καταφέρει να δημιουργήσει πλεόνασμα στο έλλειμμα των υπηρεσιών, των παροχών, της αποδοχής και της αλληλεγγύης που παρατηρείται, όταν, ακόμη και σήμερα, γυναίκες με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές και έμφυλες διακρίσεις»


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα: «Γυναίκες με αναπηρία», που πραγματοποιήθηκε στις 18/11/2018 στον Πολυχώρο «Ελληνικό Μολύβι» και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την «Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις Περιφέρειας Αττικής».

Η κα Κούβελα, αφού επεσήμανε εξ’ αρχής τη σπουδαιότητα που φέρει η προβολή της θεματικής «Γυναίκες με αναπηρία» στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έκανε λόγο για την έντονη παρουσία των έμφυλων, αναχρονιστικών και στεροτυπικών αντιλήψεων, που συνεχίζουν να προβάλλουν το κοινωνικά άδικο πρόσωπό τους, προτάσσοντας, ταυτόχρονα, τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται ακόμη και σήμερα οι γυναίκες με αναπηρία.

Περαιτέρω, εστίασε στην ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των ανθρώπων ατομικά, με στόχο την υπέρβαση όλων αυτών των ανισοτήτων και την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη και τόνισε ότι: Είναι ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το σημαντικό πρόβλημα της αποδοχής, αλλά, ταυτόχρονα, να αντιπαρέλθουν και τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται, τόσο λόγω φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Στη βάση αυτών των θέσεων, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε και στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή αποκατάσταση των έμφυλων ανισοτήτων και των πολλαπλών διακρίσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη θεματική «Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις», που αποτελεί βασικό άξονα προτεραιότητας του έργου της ΓΓΙΦ.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, η κατάκτηση και η εφαρμογή της οποίας επιδιώκεται συνολικά μέσω των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων, αλλά και του έργου της ΓΓΙΦ εν γένει. Ακόμη, αναφέρθηκε σε ενδεικτικές, πρόσφατες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΓΓΙΦ, οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με γνώμονα την καθολικότητα της πρόσβασης σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, χωρίς την παραμικρή διάκριση σε ανθρώπους που ίσως έχουν κάποια αναπηρία.

Τέλος και επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία και ιδίως των γυναικών, συνιστά αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Kαλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις ιδέες μας και την προοδευτικότητά μας και να συσπειρωθούμε ακόμη περισσότερο, ώστε να διασφαλίσουμε και να κατακτήσουμε οριστικά την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, προκειμένου όλοι και όλες ανεξαιρέτως να απολαμβάνουν την απόλυτη ισότητα στην πράξη και σε κάθε τομέα του βίου μας» και συμπλήρωσε ότι: «Είναι καιρός να ορθώσουμε εκείνο το ανάστημα της ισότητας, που θα καταφέρει να δημιουργήσει πλεόνασμα στο έλλειμμα των υπηρεσιών, των παροχών, της αποδοχής και της αλληλεγγύης που παρατηρείται, όταν, ακόμη και σήμερα, γυναίκες με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές και έμφυλες διακρίσεις».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΓΙΦ, Φ. ΚΟΥΒΕΛΑ:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Χαιρετίζω την έναρξη της ημερίδας σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της. Πρωτίστως, όμως, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να αναδείξετε ένα τόσο σοβαρό και ειδικό θέμα, όπως είναι οι γυναίκες με αναπηρία.

Κι αυτό, γιατί, παρά τις σπουδαίες εξελίξεις και την προοδευτικότητα της εποχής μας, τόσο στον τρόπο σκέψης μας, όσο και στις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, δυστυχώς, τα έμφυλα, αναχρονιστικά στερεότυπα και κατάλοιπα, συνεχίζουν να μας δείχνουν το σκληρό και κοινωνικά άδικο πρόσωπό τους.

Στη βάση αυτής της σκέψης , δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες με αναπηρίες βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε όλοι και όλες μας τον αγώνα για την υπέρβαση όλων αυτών των ανισοτήτων.

Κυρίες και κύριοι,

Με αφετηρία τις παραπάνω παραδοχές και θέσεις μας και με καθοριστικό οδηγό του έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020, μεριμνούμε για την μέγιστη δυνατή αποκατάσταση των έμφυλων ανισοτήτων και των πολλαπλών διακρίσεων, είτε αυτές εμφανίζονται στην εργασία, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην υγεία ή/και όπου αλλού είναι δυνατό να παρουσιάζουν το κοινωνικά άδικο πρόσωπό τους.

Και αξίζει να αναφέρω ότι η θεματική «Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις», συνιστά έναν από τους βασικούς άξονες προτεραιότητας του έργου μας, ο οποίος, μαζί με τους υπόλοιπους, εστιάζουν στην οριστική άρση των έμφυλων διακρίσεων και την εγκαθίδρυση της ουσιαστικής ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και, επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να σταθώ λίγο παραπάνω στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι, τόσο μέσα από το έργο της ΓΓΙΦ, όσο και από τις πολιτικές και τις στοχεύσεις της Κυβέρνησής μας, καταβάλλουμε τεράστιο αγώνα, ώστε να αποκατασταθεί το κοινωνικά άδικο στο μέγιστο δυνατό βαθμό και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ενδεικτικά μόνο, θα σταθώ σε ορισμένες πολύ πρόσφατες δράσεις μας, αναφερόμενη αρχικά στο νέο σποτάκι που δημιουργήσαμε και προβάλουμε για την 25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το σποτ είναι προσβάσιμο σε ανθρώπους με αισθητηριακές αναπηρίες, διότι τιμούμε και σεβόμαστε την ανάγκη καθολικής προσβασιμότητας για όλους και όλες ανεξαιρέτως και αντιβαίνουμε την όποια αντιδημοκρατική πρακτική κοινωνικού αποκλεισμού.

Αντίστοιχα και η πρόσφατη Ημερίδα που πραγματοποιήσαμε για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και προηγούμενες δράσεις μας, όπως η καθολικότητα της πρόσβασης στην προβολή ταινιών στο φεστιβάλ Κινηματογράφου, που πραγματοποιήσαμε τον προηγούμενο Απρίλιο, συνιστούν καθολικά προσβάσιμες δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για όλους και όλες χωρίς καμία εξαίρεση.

Σταθερά συμμετέχουμε και ενισχύουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την έμφυλη βία και την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την έμφυλη βία ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τι γυναίκες με αναπηρία θύματα έμφυλης βίας με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το σημαντικό πρόβλημα της αποδοχής, αλλά, ταυτόχρονα, να αντιπαρέλθουν και τις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται, τόσο λόγω φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία και ιδίως των γυναικών, συνιστά αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα, ώστε η οποιαδήποτε παραβίασή του να αντιτίθεται στο Σύνταγμά μας.

Ως εκ τούτου, καλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις ιδέες μας και την προοδευτικότητά μας και να συσπειρωθούμε ακόμη περισσότερο, ώστε να διασφαλίσουμε και να κατακτήσουμε οριστικά την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, προκειμένου όλοι και όλες μας ανεξαιρέτως να βιώνουν την απόλυτη ισότητα στην πράξη και σε κάθε τομέα του βίου μας.

Είναι καιρός να ορθώσουμε εκείνο το ανάστημα τη ισότητας, που θα καταφέρει να δημιουργήσει πλεόνασμα στο τυχόν έλλειμμα των υπηρεσιών, των παροχών, της αποδοχής και της αλληλεγγύης που παρατηρείται, όταν, ακόμη και σήμερα, γυναίκες με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές και έμφυλες διακρίσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)