to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 26.02.2019

Κοινωνία

Η Φωτεινή Κούβελα στην εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων εις μνήμην της Βιργινίας Τσουδερού

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων εις μνήμην της Βιργινίας Τσουδερού, που πραγματοποιήθηκε στις 25/2/2019 στην αίθουσα Κρανιδιώτη του Υπουργείου Εξωτερικών.


 Αναγνωρίζοντας την πολυδιάστατη δράση της Βιργινίας Τσουδερού, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε εξ αρχής ότι γυναικεία πρόσωπα, όπως η μνήμη της τιμώμενης, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και έμπνευση στα κορίτσια της νέας γενιάς μας και ανέφερε ότι, χάρη στη συνέπεια με την οποία υπηρέτησε τις δημοκρατικές μας αξίες, η εκλιπούσα, υπήρξε ένα από τα πρόσωπα αναφοράς, που κατάφεραν να σφραγίσουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της μεταπολίτευσης.

Περαιτέρω, η κα Κούβελα διαβεβαίωσε το κοινό για τον πολυσχιδή και καθημερινό αγώνα που καταβάλλει με το έργο της η ΓΓΙΦ τόσο για την υπέρβαση των πάσης φύσεως έμφυλων ανισοτήτων, όσο και για την ενθάρρυνση των κοριτσιών και των γυναικών για τη συμμετοχή τους στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Κι αυτό, σύμφωνα με τη δήλωση της Γενικής Γραμματέα, επειδή «όλες οι θέσεις, οι πολιτικές και οι δράσεις μας εδράζονται στην παραδοχή ότι η ισότητα των φύλων και η απόλαυση των δικαιωμάτων για όλους και όλες ανεξαιρέτως, συνιστούν δείκτη της ευημερίας μας και προσδίδουν μια προστιθέμενη αξία στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, την κοινωνική μας δικαιοσύνη και συνοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, που τιμάται ετησίως στις 8 του Μάρτη, η Γενική Γραμματέας συμπλήρωσε ότι : «Η παρουσία διακεκριμένων γυναικών, όπως της Βιργινίας Τσουδερού, αποτελεί διαχρονικό αίτημα για τον τόπο μας. Ταυτόχρονα, συνιστά αδιάψευστο παράδειγμα της γυναικείας δυναμικής, για την ανάδειξη της οποίας οφείλουμε όλες και όλοι μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση του

Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων εις μνήμην της Βιργινίας Τσουδερού

Αθήνα, 25/2/2019.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Χαιρετίζω την αποψινή σας εκδήλωση με ιδιαίτερη χαρά και εύχομαι πάντοτε να τιμάτε με παρόμοιες εκδηλώσεις όλα εκείνα τα γυναικεία πρόσωπα που συνέβαλαν με τη ζωή και το έργο τους στην εξέλιξη του τόπου μας.

Είναι βέβαιο ότι την προσωπικότητα της Βιργινίας Τσουδερού θα μπορούσε να αναλύει κανείς με μακροσκελείς αναφορές. Και όχι άδικα.

Κι αυτό, γιατί υπήρξε, πράγματι, μια από τις γυναίκες που μπορούν με την πολυδιάστατη δράση τους να αποτελέσουν παράδειγμα και έμπνευση στα κορίτσια της νέας γενιάς μας.

Την ίδια στιγμή, πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερη αξία και το γεγονός ότι το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσης διετέλεσε και μέλος του σωματείου σας.

Η Βιργινία Τσουδερού, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, Βουλεύτρια και Υφυπουργός Εξωτερικών, με πλούσια αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της χούντας, με αξιόλογη πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική δράση, με πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και συγγραφικό έργο, υπηρέτησε με συνέπεια τις δημοκρατικές μας αξίες και σφράγισε μαζί με άλλες και άλλους την πολιτική ζωή της μεταπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, και το γεγονός ότι για το έργο της έχει τιμηθεί πολλές φορές, λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης», το «Αργυρό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων» (2008) κ.α.

Φίλες και φίλοι,

Από τη θέση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, σας διαβεβαιώ ότι με το έργο μας στην ΓΓΙΦ, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και σε κάθε τομέα του βίου μας χωρίς κοινωνικούς και αποκλεισμούς λόγω φύλου.

Κι αυτό, επειδή όλες οι θέσεις, οι πολιτικές και οι δράσεις μας εδράζονται στην παραδοχή ότι η ισότητα των φύλων και η απόλαυση των δικαιωμάτων για όλους και όλες ανεξαιρέτως, συνιστούν δείκτη της ευημερίας μας και προσδίδουν μια προστιθέμενη αξία στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, την κοινωνική μας δικαιοσύνη και συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, που τιμάται ετησίως στις 8 του Μάρτη, θα ήθελα να τονίσω ότι η παρουσία διακεκριμένων γυναικών, όπως της Βιργινίας Τσουδερού, αποτελεί διαχρονικό αίτημα για τον τόπο μας. Ταυτόχρονα, συνιστά αδιάψευστο παράδειγμα της γυναικείας δυναμικής, για την ανάδειξη της οποίας οφείλουμε όλες και όλοι μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Από την πλευρά μας, με το έργο μας να εμπλουτίζεται σε εύρος και βάθος όλο και περισσότερο, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη. Άλλωστε αυτό τον τίτλο έχει και το νέο νομοσχέδιο που εδώ και τρία χρόνια ετοιμάζουμε στη ΓΓΙΦ και τώρα έφτασε πλέον η ώρα να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση και για την υλοποίηση αυτού του οράματος, χρειαζόμαστε συμμάχους και είμαι βέβαιη ότι ο φορέας σας και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, μπορούν να βοηθήσουν στο επίπονο έργο μας.

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση,

σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)