to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 01.03.2018

Πολιτική

Η Φωτεινή Κούβελα στη Βουλή για την ισόρροπη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Αύξηση της ποσόστωσης φύλου τουλάχιστον στο 40% σε κάθε ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Τρίτη, 27/2/2018, συμμετείχε με ομιλία στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα της ημερήσιας διάταξης «Ισόρροπη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων». Σημεία της παρέμβασης της ήταν:

  • H επιμονή της παρουσίας των εξουσιαστικών σχέσεων ακόμη και στις μέρες μας δυσκολεύει τις γυναίκες να ζουν με πλήρη ελευθερία.

  • Περιορισμένη είναι η παρουσία των γυναικών στις ηγετικές θέσεις, στα όργανα λήψης αποφάσεων, στο σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αποφάσεων.

  • Ο στόχος της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ισορροπίας, η οποία δύναται να καθρεφτίσει και τον τρόπο σύστασης της κοινωνίας μας, γεγονός που την καθιστά και ιδιαίτερα αναγκαία.

  • Το πεδίο της εξουσίας και της κατά φύλο ισόρροπης συμμετοχής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορεί να γίνει αντιληπτό υπό το πρίσμα τριών διαφορετικών υποτομέων: α) της πολιτικής εξουσίας, β) της κοινωνικής εξουσίας και της οικονομικής εξουσίας.

  • Οι πρόσφατες στατιστικές απεικονίσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τους δείκτες του Παρατηρητηρίου για την ισότητα των φύλων και για τα τρία ως άνω επίπεδα εξουσίας, καθιστούν επιτακτικά την ανάγκη αποκατάστασης της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

  • Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντα λήψης των αποφάσεων, συνιστά πεδίο άμεσης προτεραιότητας και ταυτόχρονα αυτοτελή άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020.

  • Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μηχανισμού - Δομής Παρακολούθησης της Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ («Παρατηρητήριο»), η ΓΓΙΦ συντάσσει Ετήσιες Εκθέσεις για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας σε όλο το πλέγμα της δημόσιας δράσης, όπως και ότι η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ποσόστωση του φύλου στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. της ΓΓΙΦ, συνεχίζει να συμβάλλει στην τήρηση της ποσόστωσης, αλλά και την παρακολούθησή της από τη ΓΓΙΦ.

  • Προτείνουμε την αύξηση της ποσόστωσης φύλου τουλάχιστον 40% σε κάθε ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές με προοπτική το 50% μέσα από το νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων που θα βγει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Στην Ελλάδα του 2018, με όλες τις μέχρι σήμερα οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που βιώσαμε, αλλά και με το σθένος που επιδείξαμε, ώστε να βγαίνουμε από αυτές πιο δυνατοί και δυνατές, μετρώντας προόδους σε όλα τα πεδία, είναι ανάγκη να κατακτήσουμε πια οριστικά και την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ως εκ τούτου, οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε μεθοδικά για την παρουσία των γυναικών με όρους ισότητας σε όλα τα αντίστοιχα, επιμέρους πεδία: στο Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή, στην Κυβέρνηση, στην τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στα πολιτικά κόμματα, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους κοινωνικούς εταίρους, στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων οργανισμών και φορέων, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στους οικονομικούς οργανισμούς και στην Κοινωνία των Πολιτών. Ο αγώνας μας είναι μακρύς αλλά όταν δίνεται μετράς επιτυχίες»

Η ομιλία της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα στη Βουλή με θέμα:

«Ισόρροπη συμμετοχή στα Κέντρα Λήψης των αποφάσεων» 27/2/2018

Κύριοι Βουλευτές, κυρίες Βουλεύτριες,

Οι σχέσεις εξουσίας που συνεχίζουν ακόμη και στις μέρες μας να υφίστανται, δημιουργούν πολλαπλά εμπόδια στην προσπάθεια των γυναικών να ζήσουν με πλήρη ελευθερία τη ζωή τους. Κι αυτό, γιατί εμφανίζονται έντονα σε πολλαπλά επίπεδα της κοινωνίας μας, τα οποία διατρέχουν από το πιο προσωπικό έως και το πλέον δημόσιο.

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι η παρουσία των γυναικών στις ηγετικές θέσεις, στα όργανα λήψης αποφάσεων, στο σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αποφάσεων είναι περιορισμένη.

Εκκινώντας λοιπόν από αυτή την παραδοχή, ο στόχος της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ισορροπίας, η οποία μπορεί να καθρεφτίσει και τον τρόπο σύστασης της κοινωνίας μας, γεγονός που την καθιστά και ιδιαίτερα αναγκαία.

Ειδικότερα, το πεδίο της εξουσίας και της κατά φύλο ισόρροπης συμμετοχής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορεί να γίνει αντιληπτό υπό το πρίσμα τριών διαφορετικών υποτομέων: α) της πολιτικής εξουσίας, β) της κοινωνικής εξουσίας και γ) της οικονομικής εξουσίας.

Η πολιτική εξουσία μετριέται με τρεις έμφυλους δείκτες που, ενδεικτικά, εξετάζουν τη συμμετοχή σε Υπουργεία, στο Κοινοβούλιο και σε περιφερειακές διοικήσεις (ή περιφερειακά συμβούλια αιρετών).

Το πεδίο της κοινωνικής εξουσίας, σχετίζεται με τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική σφαίρα, στα μέσα επικοινωνίας, στον ακαδημαϊκό χώρο και την έρευνα, σε αθλητικές, πολιτιστικές κ.α. οργανώσεις. Η παρακολούθηση της συμμετοχής τους σε αυτόν τον τομέα, καλύπτεται εν μέρει από τους δείκτες για τα ΜΜΕ και τους δείκτες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Από την άλλη, η οικονομική εξουσία αφορά στη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων έναντι του ποσοστού γυναικών και ανδρών σε θέσεις - κλειδιά σε όργανα λήψης αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών της ΕΕ. καθώς επίσης και στη συμμετοχή τους σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων.

Κυρίες και κύριοι,

Μια γρήγορη ματιά σε πρόσφατες στατιστικές απεικονίσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τους δείκτες του Παρατηρητηρίου για την ισότητα των φύλων και για τα τρία επίπεδα εξουσίας, μας δείχνει ότι:

Στο πολιτικό επίπεδο, το ποσοστό των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (18,33% έναντι 37,20%).

ΒΟΥΛΗ 18,3% - 55 γυναίκες (300)

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ 24% - 5 γυναίκες (21)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΔΗΜΟΙ 4,38% - 16 γυναίκες δήμαρχοι (365) - 18,8% γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 15,38% % 2 γυναίκες (13) - 16,13 γυναίκες περιφερειακοί σύμβουλοι

Για το κοινωνικό επίπεδο, δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί εξειδικευμένοι δείκτες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Είναι όμως ενδεικτικό ότι το ποσοστό γυναικών σε θέσεις ευθύνης στα δημόσια ΜΜΕ είναι χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό (20% έναντι 35%).

Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά και τα Δ.Σ. των συλλόγων ανδροκρατούνται.

 Σε οικονομικό επίπεδο, το 2017 παρατηρείται αύξηση στην συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με το 2016. Παράλληλα, μικρή αύξηση της τάξεως του 1,9% εμφανίζεται την τελευταία πενταετία στην συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των 50 κορυφαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, η αύξηση στην ΕΕ-28 φτάνει τις 10,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπρόσθετα, χαμηλή είναι η συμμετοχή στις Διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (μόλις 1 γυναίκα προεδρεύει σε 59 Διοικητικές Επιτροπές και 11 γυναίκες μέλη σε σύνολο 294 μελών).

Από την άλλη, το ποσοστό γυναικών μελών στα Ανώτατα Δικαστήρια είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (45,10% έναντι 39,50%), ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι, παρά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ποσόστωση των συμβουλίων του Δημοσίου, τα συμβούλια που δεν συμμορφώνονται για το 2017 ανέρχονται σε 12 (ποσοστό 11,43%).

Πέραν αυτών, θα ήθελα να τονίσω ότι στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντα λήψης των αποφάσεων, συνιστά πεδίο άμεσης προτεραιότητάς μας και ταυτόχρονα αυτοτελή άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μηχανισμού - Δομής Παρακολούθησης της Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ («Παρατηρητήριο»), η ΓΓΙΦ συντάσσει Ετήσιες Εκθέσεις για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας σε όλο το πλέγμα της δημόσιας δράσης.

Επιπλέον, η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ποσόστωση του φύλου στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. της ΓΓΙΦ συνεχίζει να συμβάλλει στην τήρηση της ποσόστωσης, αλλά και την παρακολούθησή της από τη ΓΓΙΦ.

Ήδη έχουμε πετύχει την ποσόστωση φύλου στα Δ.Σ των Αγροτικών Συνεταιρισμών που πέρασε σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουμε προτείνει την ισόρροπη συμμετοχή και στα Συνδικαλιστικά όργανα των Αγροτών/σων σε επερχόμενο νομοσχέδιο.

Επιπλέον προτείνουμε την αύξηση της ποσόστωσης φύλου από το 30% τουλάχιστον στο 40% για τις υποψηφιότητες στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο το 50% σε κάθε ψηφοδέλτιο αλλά και στα Δ.Σ των Οργάνων. Οι προτάσεις αυτές εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων που θα βγει στη δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και να ψηφιστεί από τη Βουλή. Επίσης αποτελούν προτάσεις και της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τα ΓΓΙΦ προκειμένου να περάσει η ισότητα στην μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης.

Κυρίες και κύριοι,

Στην Ελλάδα του 2018, με όλες τις μέχρι σήμερα οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που βιώσαμε, αλλά και με το σθένος που επιδείξαμε, ώστε να βγαίνουμε από αυτές πιο δυνατοί και δυνατές, μετρώντας προόδους σε όλα τα πεδία, είναι ανάγκη να κατακτήσουμε πια οριστικά και την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης των αποφάσεων.

Ως εκ τούτου, οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε μεθοδικά για την παρουσία των γυναικών με όρους ισότητας σε όλα τα αντίστοιχα, επιμέρους πεδία: στο Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή, στην Κυβέρνηση, στην τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στα πολιτικά κόμματα, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους κοινωνικούς εταίρους, στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων οργανισμών και φορέων, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στους οικονομικούς οργανισμούς και στην Κοινωνία των Πολιτών.

Ο αγώνας μας είναι μακρύς αλλά όταν δίνεται μετράμε επιτυχίες!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)