to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Φλώρινα πληρώνει το μάρμαρο της «απολιγνιτοποίησης», αλλά η κυβέρνηση δεν την συμπεριέλαβε στην Πρωτοβουλία για τις 100 «κλιματικά ουδέτερες πόλεις»

«Εύλογα ερωτηματικά και μεγάλη δυσαρέσκεια για τη μη συμπερίληψη της Φλώρινας, μιας πόλης όπου το 40% της τοπικής οικονομίας εξαρτάται από την άμεση και έμμεση λιγνιτική δραστηριότητα, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (...) όπου τοπικές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί με τα ορυχεία της λιγνιτικής δραστηριότητας να έχουν αφήσει κρανίου τόπο», σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Φλώρινας, Πέτη Πέρκα


Η αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τονίζει συγκεκριμένα ότι «παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις, η κυβέρνηση ‘ξέχασε’ για ακόμα μια φορά  τη Φλώρινα. Η Φλώρινα δεν συμπεριλήφθηκε στις πόλεις που θα συμμετέχουν στη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030"».

Και η Πέτη Πέρκα τονίζει:

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού μετασχηματισμού των 100 πόλεων που θα συμμετέχουν στη νέα αυτή πρωτοβουλία, θα διατεθούν 360 εκ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια δράσης και για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση παραγωγής ρύπων στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, την χρήση ΑΠΕ και την περιβαλλοντική ανάπλαση δημόσιων υπαίθριων χώρων  με βιώσιμο τρόπο. Στην πρωτοβουλία αυτή από την Ελλάδα θα συμμετέχουν έξι πόλεις. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη.

Πραγματικά μας προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά και μεγάλη δυσαρέσκεια για τη μη συμπερίληψη της Φλώρινας, μιας πόλης όπου το 40% της τοπικής οικονομίας εξαρτάται από την άμεση και έμμεση λιγνιτική δραστηριότητα, όπου έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει ήδη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο και την υπολειτουργία της λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, όπου τοπικές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί με τα ορυχεία της λιγνιτικής δραστηριότητας να έχουν αφήσει κρανίου τόπο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία με αντισταθμιστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Φλώρινα. Οι πληγές αυτές πρέπει άμεσα να επουλωθούν.

Το γεγονός ότι τόσο η ανεργία, όσο και η μακροχρόνια εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τη λιγνιτική δραστηριότητα είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, σε συνδυασμό με την ταχύτητα με την οποία συντελείται στην πράξη η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, η αναχαίτιση του οποίου απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή και πιο άμεση οικονομική στήριξη.

Η συμπερίληψη επομένως της Φλώρινας στη  πρωτοβουλία «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030», θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Δυστυχώς όμως με την Κυβέρνηση της ΝΔ έχουν χαθεί και τα αυτονόητα. Η ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον για την περιοχή μας συναρτάται απόλυτα με την αλλαγή της διακυβέρνησης στη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)