to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:14 | 17.09.2013

Διεθνή

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 60% του ΑΕΠ το 2014, παραβιάζοντας τα κριτήρια του Μάαστριχτ

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να υπερβεί για πρώτη φορά το 2014 το όριο του 60% του δημοσίου χρέους επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, το οποίο συγκαταλέγεται στα κριτήρια της συμφωνίας του Μάαστριχτ, καθώς η οικονομία της χώρας αυτής δεν σταματά να συρρικνώνεται.


Ο λόγος του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ της Φινλανδίας αναμένεται να φτάσει στο 60,7% το 2014 και να αυξηθεί στο 62,0% το 2015, ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας παρουσιάζοντας το σχέδιό της για τον προϋπολογισμό.

Η Φινλανδία είναι "το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ουδέποτε είχε παραβιάσει οποιοδήποτε από τα κριτήρια του Μάαστριχτ", σημείωνε τον Μάιο μόλις ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Η φινλανδική οικονομία διέρχεται κρίση και η προοπτική μοιάζει αβέβαιη. Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι το 2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το φινλανδικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί, κατά -0,5%. Η Φινλανδία, η οποία κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους εμφανιζόταν ως η "καλή μαθήτρια", αποτελούσε για πολλούς παράδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Φινλανδοί οικονομολόγοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η θέση της δεν θα επιδεινωθεί.

"Η υπέρβαση του 60% είναι λιγότερο σημαντικό από το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει δείξει εδώ και καιρό ότι απέναντι σε μια κρίση, όσο μεγάλη κι αν είναι, τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού της συνασπισμού μπορούν από κοινού να βρουν μια αξιόπιστη λύση", εκτίμησε ο Έτλα Μίκα Μαλιράντα, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών της Φινλανδίας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, στην οποία συμμετέχουν κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, ενώ από αυτήν έχουν εξαιρεθεί οι ευρωσκεπτικιστές και οι κεντρώοι, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές δυσκολίες της χώρας. Η κυβέρνηση προβλέπει για παράδειγμα την προώθηση μέτρων για την μείωση των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αύξηση του ορίου ηλικίας για την συνταξιοδότηση κ.ά.

Η Τέγια Τιλικάινεν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών για τις Διεθνείς Σχέσεις, επισήμανε από την πλευρά της ότι η θέση της Φινλανδίας θα "μπορούσε να πληγεί μόνον εάν μπορούσε να καταλογιστεί η αύξηση του χρέους της χώρας σε μια κακή κυβερνητική διαχείριση" των δημοσιονομικών της. Σύμφωνα με την ίδια, είναι αυτονόητο ότι το να βρεθεί "λύση στην οικονομική κρίση της χώρας δεν είναι μόνο στα χέρια της Φινλανδίας". Τόνισε όμως ότι εφεξής η αξιοπιστία της θα είναι συνάρτηση των λύσεων που η κυβέρνησή της θα προκρίνει και των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία τελικώς θα προωθήσει.

"Στο ίδιο καράβι βρίσκονται όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Τα βλέμματα λοιπόν θα στραφούν στο πώς η Φινλανδία τακτοποιεί τα τού οίκου της", τόνισε η Τιλικάινεν.

Κατά τις προβλέψεις της φινλανδικής κυβέρνησης η ύφεση στην ευρωζώνη "πρόκειται να τερματιστεί" το 2013 επιτρέποντας την ανάκαμψη της οικονομίας της Φινλανδίας (ανάπτυξη +1,2% του ΑΕΠ της) το 2014.

Όμως το αναπτυξιακό δυναμικό είναι "χαμηλό" διότι οι "διαρθρωτικές αλλαγές (στη βιομηχανία) έχουν μειώσει την υπάρχουσα δυναμικότητά της και οι νέες επενδύσεις σπανίζουν", επισήμανε η κυβέρνηση. Πάνω από όλες πλήττεται η βιομηχανία του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, κυρίως η άλλοτε απόλυτη κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας Nokia—η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την πώληση της διεύθυνσής της η οποία παράγει κινητά τηλέφωνα στην αμερικανική Microsoft.

Η οικονομία της Φινλανδίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η χώρα υπέστη πλήγμα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Μολαταύτα η Φινλανδία παραμένει μια από τις τελευταίες στην ευρωζώνη που συνεχίζει ως και σήμερα να απολαύει του "τριπλού Α", δηλαδή της βέλτιστης βαθμολόγησης από τους οίκους αξιολόγησης.

Κέρδος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)