to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:45 | 28.11.2018

Κοινωνία

Η Φ. Κούβελα, στην εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ για την παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικώ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην παρουσίαση αφίσας της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ αφιερωμένης στην Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών


«Ο στόχος μας είναι να σπάσουμε οριστικά τις αλυσίδες της σιωπής, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής. Στο πλευρό μας σταθερά έχουμε άξιες συμμάχους από το αστυνομικό σώμα»

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) για την παρουσίαση της αφίσας προς τιμήν της 25ης Νοεμβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που πραγματοποιήθηκε στις 25/11/2018 στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κα Κούβελα, εκκινώντας από την παραδοχή ότι οι πολλαπλές µορφές της βίας κατά των γυναικών, ως αδιαμφισβήτητες πτυχές των έμφυλων διακρίσεων, αποτελούν έγκλημα και καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, αναφερόμενη , ενδεικτικά, τόσο στο ολοκληρωμένο δίκτυο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας της ΓΓΙΦ, όσο και στην σπουδαία αρωγή της κύρωσης της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)» και την ψήφιση του εφαρµοστικού νόµου 4531/2018 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Περαιτέρω, τονίζοντας τη δυσκολία ανίχνευσης όλων των μορφών βίας και συνάμα τις βαρύτατες συνέπειές της σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό, επεσήμανε ότι: «Οι πολιτικές και οι δράσεις της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών εντατικοποιούνται διαρκώς, με στόχο την οριστική παύση της σιωπής των γυναικών, την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής και αποσκοπεί στην οριστική εξάλειψη του φαινομένου».

Επιπλέον, μεταφέροντας το μήνυμα της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες που υφίστανται έμφυλη βία, «Δεν είσαι (η) µόνη» - µίλησέ µας , η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στις πρόσφατες στατιστικές απεικονίσεις των δομών του δικτύου της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (24ωρη Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών), από τις οποίες απορρέει ξεκάθαρα η έντονη παρουσία του φαινομένου της έμφυλης βίας, ταυτόχρονα με την ανάγκη μονιμοποίησης των εν λόγω δομών».

Τέλος και αφού συνεχάρη την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και ειδικά της Γραμματείας Γυναικών για την ανάδειξη του θέματος της έμφυλης βίας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Έχουμε στο πλευρό μας άξιες συμμάχους από το αστυνομικό σώμα. Ταυτόχρονα είμαστε στο πλευρό τους για να τις ακούσουμε για τυχόν εργασιακά προβλήματα, έμφυλες διακρίσεις και βία που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενες» ενώ τόνισε ότι « Η δυναμική συμμετοχή της γυναικείας αντιπροσώπευσης στην ΠΟΑΣΥ είναι ένα ακόμη ζήτημα δημοκρατίας, που έχει τη δύναμη να αποστέλλει ένα δυναμικό μήνυμα απέναντι σε κάθε αναχρονιστικό και έμφυλο στερεότυπο».

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ της ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ, στην εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΑΣΥ):

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Οι πολλαπλές µορφές της βίας κατά των γυναικών, ως αδιαµφισβήτητες πτυχές των έµφυλων διακρίσεων, αποτελούν έγκληµα και καταστρατηγούν τα θεµελιώδη δικαιώµατα.

Ταυτόχρονα, συνιστούν σοβαρό κοινωνικό πρόβληµα, µε βαρύτατες επιπτώσεις, που έχουν διττή αναφορά: τόσο στις ίδιες τις γυναίκες που την υφίστανται και, κατ’ επέκταση στη διατάραξη της οικογενειακής τους ευηµερίας, όσο και στην αρµονική λειτουργία της κοινωνίας µας συνολικά.

Σε απάντηση των σοβαρότατων συνεπειών της βίας κατά των γυναικών, υπό την εποπτεία της ΓΓΙΦ λειτουργεί ένα συνεκτικό, ολοκληρωµένο και Πανελλήνιας εµβέλειας δίκτυο 62 δοµών για την πρόληψη και την καταπολέµησή της, το οποίο περιλαµβάνει: Την 24ωρη γραµµή SOS 15900, Τα Συµβουλευτικά Κέντρα γυναικών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν έµφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις και Τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών.

Παράλληλα, η πρόσφατη κύρωση της «Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης)» και η ψήφιση του εφαρµοστικού νόµου 4531/2018 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, συνιστούν ένα ακόµη σπουδαίο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών, που ενισχύει σηµαντικά το «οπλοστάσιο» των εργαλείων της ΓΓΙΦ, αλλά και της Πολιτείας στον µακρύ και επίπονο δρόµο για την οριστική εξάλειψη της έµφυλης βίας.

Κάθε µορφή βίας είναι ιδιαίτερα δύσκολα ανιχνεύσιµη. Ωστόσο, η ενδοοικογενειακή βία, που όλο και πιο έντονα έρχεται στο φως της δηµοσιότητας, προκρίνει σηµαντικά τις αθέατες πλευρές της, αναδεικνύει το µέγεθος της διάστασης των έµφυλων ανισοτήτων, αµαυρώνει την ποιότητα της δηµοκρατίας µας, προσβάλλει το θεσµό της οικογένειας ως αξία και ιδανικό, παρουσιάζει µε τα πιο µελανά χρώµατα τις προσωπικές, κοινωνικές και πολιτισµικές επιπτώσεις της και, ως εκ τούτου, επιβάλλει την αµέριστη προσοχή όλων µας.

Πρόκειται για την βίαιη και κακοποιητική συµπεριφορά που υφίστανται οι γυναίκες, όπως αυτή αναπτύσσεται µέσα στο οικογενειακό ή/και το συντροφικό περιβάλλον και µπορεί να λάβει τις µορφές της σωµατικής, της λεκτικής, της ψυχολογικής και της σεξουαλικής βίας, καθώς και της καταπάτησης του σεβασµού στην γενετήσια αξιοπρέπεια.

Οι εν λόγω µορφές βίας, φέρουν σοβαρότατες συνέπειες στον ψυχισµό των γυναικών που τις υφίστανται, αλλά και στα παιδιά, αν υπάρχουν στην οικογενειακή/συντροφική σχέση, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, όπου η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών µπορεί να οδηγήσει και στην ανθρωποκτονία από τον σύζυγο ή τον σύντροφο.(συζυγοκτονία)

Ο αέναος και πολλές φορές ατέρµονος κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα κλασικού προβληµατισµού, όχι µόνο στη χώρα µας, αλλά και σε παγκόσµια κλίµακα, ενώ είναι αξιοσύστατο το γεγονός ότι ενδοοικογενειακή βία δεν εντοπίζεται σε συγκεκριµένες κοινωνικές τάξεις, οικονοµικές διαστρωµατώσεις, εθνικότητες ή επίπεδο µόρφωσης. Όχι µόνο η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και όλες οι µορφές της έµφυλης βίας.

Βάσει όλων αυτών και µε αφορµή και τη φετινή Παγκόσµια Ηµέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εντατικοποιούµε µε το έργο µας ακόµη περισσότερο το στόχο µας, που δεν είναι άλλος από το να σπάσουµε οριστικά τις αλυσίδες της σιωπής, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσµά του φόβου, της αποµόνωσης και της ενοχής.

Με το µήνυµα «Δεν είσαι (η) µόνη» - µίλησέ µας , ενθαρρύνουµε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έµφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των δοµών της ΓΓΙΦ και, εµπιστευόµενες την ποιότητά τους, να λάβουν δωρεάν και εχέµυθα τις όλες εκείνες τις παροχές που συστάθηκαν ακριβώς για να τους προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη βία, ο ρόλος της αστυνομίας είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος.

Στην αστυνομία θα προστρέξει πρώτα μια γυναίκα που έχει κακοποιηθεί και για αυτό το λόγο η συμβολή της είναι καθοριστική. Μια αδιάφορη αντιμετώπιση η λάθος συμβουλή μπορεί να καταστεί μοιραία για την ίδια τη ζωή της γυναίκας.

Χρειάζεται λοιπόν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες αστυνομικοί να γνωρίζουν πρώτα από όλα τι είναι έμφυλη βία, ποια είναι τα συμπτώματα της, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ανάλογα συμπτώματα μορφής βίας κατά των γυναικών. Χρειάζεται να υπερβούν, όπως όλοι και όλες μας, αντιλήψεις και στερεότυπα που υποβαθμίζουν το γυναικείο φύλο.

Για αυτό χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση μέσω του ΕΚΔΔΑ η άλλων σεμιναρίων πάνω σε θέματα έμφυλης ισότητας και βίας, καλή γνώση του οδηγού έμφυλης βίας και των εγκυκλίων, τι δομές υπάρχουν, τι λένε οι νόμοι παλιοί και νέοι (π.χ 4531/2018 - Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Εδώ θέλω να σας αναφέρω ότι :

  • Έχουν ήδη εκπαιδευτεί πολλοί και πολλές συνάδελφοι σας από το ΕΚΔΔΑ

  • Βοηθήσαμε σημαντικά στην επικαιροποίηση της εγκυκλίου της αστυνομίας για την έμφυλη βία που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αστυνομικά τμήματα.

  • Συνεργαζόμαστε σταθερά με τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα μέσω του Δικτύου Δομών ης ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της κακοποιημένης γυναίκας.

Είναι απαραίτητο επίσης να προχωρήσουμε σε μια σειρά εκδηλώσεων και εκπαιδεύσεων σε περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με τα στελέχη των Συμβουλευτικών Κέντρων, ώστε να κάνουμε το έργο μας πιο αποτελεσματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σας αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια του 2018, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις! Από τις 2864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2519 κλήσεις (87%) αφορούσαν σε  ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως το σύζυγο.

Χαιρετίζουμε λοιπόν και την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και ειδικά της Γραμματείας Γυναικών για την ανάδειξη του θέματος της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και είμαστε βέβαιες ως Γ.Γ.Ι.Φ. ότι έχουμε στο πλευρό μας άξιες συμμάχους από το αστυνομικό σώμα.

Ταυτόχρονα είμαστε και στο πλευρό σας και έχουμε όλη τη διάθεση να ακούσουμε τυχόν εργασιακά προβλήματα, έμφυλες διακρίσεις και βία που αντιμετωπίζεται ως εργαζόμενες και να σας στηρίξουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, υπενθυμίζω ότι βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάκριση βάσει φύλου. Κατά συνέπεια, αποτελεί πεδίο που χρήζει άμεσης πρόληψης και αποκατάστασης εκ μέρους όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα που αρμόζει σε μια θεματική, όπως η βία κατά των γυναικών, επιστρατεύοντας κάθε μέσο που την προλαμβάνει και τη θεραπεύει, έχοντας πάντα ως στόχο μας την εξάλειψή της και τις Γυναίκες της ΠΟΑΣΥ σταθερά στο πλευρό μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι: «Η δυναμική συμμετοχή και η γυναικεία αντιπροσώπευση στην ΠΟΑΣΥ είναι ένα ακόμη ζήτημα δημοκρατίας, που έχει τη δύναμη να αποστέλλει ένα δυναμικό μήνυμα απέναντι σε κάθε αναχρονιστικό και έμφυλο στερεότυπο».

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)