to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών

Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργού, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τη Δευτέρα 11/1/2021


Η εικόνα που εισπράττει κάποιος, ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της περιοχής. Σε αυτές τις εικόνες η προσθήκη άλλων 91 νέων ανεμογεννητριών και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων στις γειτονικές περιοχές, θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Εύβοιας.

Βέβαια ο Δήμος Καρύστου, από τον Ιούνιο του 2020 και μάλιστα με την ίδρυση της Ενεργειακής του Κοινότητας, κατέστησε σαφές, ότι δεν θα συναινέσει - και πολύ ορθά έπραξε- στην έκδοση νέων αδειών σε όλη του την επικράτεια. Όμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική της να αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, προχώρησε στην έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Εύβοια σε αιολικό σταθμό ισχύος 227,7 MW, που θα υλοποιηθεί με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών σε άλλες Δημοτικές Ενότητες της περιοχής, όπως των Αμαρυνθίων, Ερέτριας, Κονιστρών, Κύμης και Διρφύων.

Ασφαλώς και πρέπει η κάλυψη των ενεργειακών της χώρας να γίνει μέσα από μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά η Εύβοια έχει ήδη απαντήσει σε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννητριών, σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.

Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, έχουν καταστήσει αναγκαία την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Για να ξεπεράσει την υποχρέωση αυτή η ΡΑΕ προχώρησε σε μεθοδεύσεις που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο γιατί τις αγνοούν, όσο και γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τί έκανε στην Εύβοια; Από μόνη της συνέταξε, έναν χάρτη, γεωπληροφοριακό τον ονομάτισε, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των τοποθετηθεισών και των εγκριθεισών αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Κι αυτό το χάρτη τον μετέτρεψε σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Εύβοια.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν έκανε η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα. Δηλαδή με απλά λόγια όλα έγιναν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής - Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σε όφελος των συμφερόντων που έχουν προεπιλεγεί.

Υπάρχει κι ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αντίδραση ειδικά των κατοίκων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και είναι ο αποκλεισμός τους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, με το αιτιολογικό ότι βίωσαν αυτή την περίοδο ενωρίτερα από τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης Αρκαδίας που εντάχθηκαν τώρα γιατί ξεκινούν την απολιγνιτοποίηση σε επόμενο χρόνο. Κι επειδή το συγκεκριμένο Ταμείο θα ενισχύσει και μονάδες ΑΠΕ για να καλυφθούν οι αυριανές ανάγκες της χώρας μας, μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές μονάδες ισχύος ακόμη και της τάξης των 10 giga watt.

Η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση ασφαλώς και δε μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια. Ούτε βέβαια πρόκειται να δελεάσει τους κατοίκους που αντιδρούν τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλονται, του 1,7% του κύκλου εργασιών στις τοπικές κοινότητες και του 1% στους οικιακούς καταναλωτές, για τα οποία ο Δήμος Καρύστου ζητάει επίμονα από τα υπάρχοντα, παλιά και νέα αιολικά πάρκα, την αύξηση κατά 1% τόσο στις κοινότητες, όσο και στους κατοίκους, δηλαδή συνολικά να φτάσουν τα ανταποδοτικά τέλη στο 5%.

Για την Εύβοια όμως η τεκμηρίωση της αντίδρασης στηρίζεται επιπλέον και στη τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντός της. Είναι το βασικότερο εργαλείο  για την παραγωγική της ανασυγκρότηση μέσα από τη σύνδεσή του αγροτοδιατροφικού  χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Έτσι λοιπόν η άποψη που έχει πλέον εμπεδωθεί είναι ότι η Εύβοια δε θα στέρξει σε καμία επιπλέον αδειοδότηση αιολικού πάρκου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)