to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 06.11.2018

Διεθνή

Μέχρι και κυρώσεις σκέφτεται η ΕΕ αν η Ιταλία δεν αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της

Η ευρωζώνη προτρέπει την κυβέρνηση της Ιταλίας να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, ζητώντας απάντηση ως τις 13 Νοεμβρίου - Η Ρώμη συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση δηλώνοντας πάντως πως «θα συνεχίσει τον διάλογο» - Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις: Μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία


Το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου.  Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ. 

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Έχουμε διαφωνίες, αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

O Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η Ρώμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να συζητούν τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, αν και έχουν διαφορετικές απόψεις.

«Έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο, έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο στης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της Ιταλίας να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019 εντός της προθεσμίας που της έχει δοθεί — την επόμενη εβδομάδα — ώστε να συμμορφώνεται προς τους κανόνες της ΕΕ, όμως η Ρώμη συνέχισε να τηρεί αδιάλλακτη στάση, τονίζοντας ότι η πρόβλεψή της για το έλλειμμα, το μήλο της έριδας, δεν θα μεταβληθεί.

Μοσκοβισί: Μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας του 2019, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω τον διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοσθούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

 «Στις 13 Νοεμβρίου, αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Είμαι υπέρ μίας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μία πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν θα αλλάξει και επέμεινε ότι το σχεδιαζόμενο υψηλότερο έλλειμμα για το 2019 δεν θα αυξήσει το τεράστιο χρέος της χώρας που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ.

Ντομπρόβσκις: Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό χρέος σε βάρος της Ιταλίας και για τον λόγο αυτό ετοιμάζει και τη σχετική έκθεση για το χρέος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα τόνισε ότι «τα περασμένα χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, διότι η Ιταλία είχε ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Αν δεν αλλάξει όμως το κείμενο οικονομικού προγραμματισμού της ιταλικής κυβέρνησης, φέτος η Κομισιόν θα πρέπει να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που αναμένονται, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό, «θα πρέπει να είναι «σημαντικές», διότι «η μέχρι τώρα απόκλιση είναι ευρεία».

Aνεβαίνει το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της, ενώ γενικότερα οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης δεν σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές εν όψει των κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο.

Οι πωλήσεις, ωστόσο, των ιταλικών κρατικών ομολόγων περιορίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη νέας πληροφόρησης, σύμφωνα με αναλυτές. «Η Ιταλία διαμήνυσε ότι δεν θα υποχωρήσει από τα σχέδιά της, κάτι που υποδεικνύει περαιτέρω ένταση αυτής της αντιπαράθεσης», δήλωσε αναλυτής της ING. 

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 3,36%, με το spread (διαφορά της απόδοσης) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στις 292 μονάδες βάσης (2,92 ποσοστιαίες μονάδες) από 289 αργά τη Δευτέρα. Αναλυτής της Schroeder δήλωσε ότι τα ιταλικά ομόλογα στηρίχθηκαν από την προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσφέρει φθηνά δάνεια στις ιταλικές τράπεζες με τις στοχευμένες πιο μακροχρόνιες συναλλαγές αναχρηματοδότησης.

Το ιστορικό της κρίσης

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επέλεξε να πάρει τον δρόμο μιας σύγκρουσης χωρίς προηγούμενο με την ΕΕ τον περασμένο μήνα, όταν παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, στο οποίο προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά αντί μιας μείωσης 0,6% όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).

Το προσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φάνηκε ότι η Ρώμη είναι απομονωμένη όσον αφορά το ζήτημα, με τους υπουργούς να εκφράζουν ανησυχίες για το ότι ο υψηλότερος δανεισμός της Ιταλίας και οι σχεδιασμοί της για τις δημόσιες δαπάνες απειλούν τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης — αν όχι την ίδια τη νομισματική ένωση.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών»

«Συμφωνούμε με τη γνώμη της Επιτροπής», τόνισαν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συζήτησή τους για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών (...) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Η Ρώμη έχει προθεσμία ως τη 13η Νοεμβρίου να υποβάλλει αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν. Όμως οι ηγέτες της κυβέρνησης συμμαχίας απέκλεισαν επανειλημμένα οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή στον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι ο υψηλότερος δανεισμός της χώρας από τις αγορές είναι απαραίτητος για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία επανέλαβε ότι τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη, άρα τα αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν.

Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη εργάζεται για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης — κυρίως για να χαλαρώσει η πίεση των αγορών στα ιταλικά ομόλογα — αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα γεφυρωθούν οι αποκλίσεις.

Στις 21/11 η εκ νέου απάντηση της Επιτροπής

Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη γνώμη της για τις τροποποιήσεις όλων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, την 21η Νοεμβρίου. Εάν η Ρώμη δεν αναθεωρήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού της ώστε να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΣΣΑ, η Κομισιόν είναι πιθανό να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει των κανόνων για τα δημοσιονομικά, που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και στο πάγωμα των κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ που προορίζονται για την Ιταλία.

Οι υπουργοί Οικονομικών τόνισαν προσερχόμενοι στο συμβούλιο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας — της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης — πλήττει το ενιαίο νόμισμα και τα σχέδια για βαθύτερη ολοκλήρωση.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι το ενιαίο νόμισμά μας», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Για να προετοιμαστούν για τη δυνητική επόμενη οικονομική κρίση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θέλουν να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση των οικονομιών τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων, έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις χρεών και να ενισχύσουν το ταμείο που είναι αρμόδιο για τη λύση τραπεζών.

Θέλουν ακόμη να ενισχύσουν τις εξουσίες του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί πιο στενά τις οικονομίες των κρατών-μελών, και να δημιουργηθούν νέα εργαλεία δανεισμού που θα μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ πριν μια χώρα απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Όμως «η συμπεριφορά της Ιταλίας θέτει τα σχέδιά μας σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. Ο ίδιος, νωρίτερα, είχε τονίσει σε ανάρτησή του στο Twitter πως αν οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης «λέει ότι οι κανόνες δεν την ενδιαφέρουν, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Είναι απλό».

Ο Σαλβίνι καλεί σε διαδήλωση

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την 8η Δεκεμβρίου στη Ρώμη για να πουν «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας χαρακτηρίζεται ανησυχητική, με το ποσοστό της ανεργίας στο 10,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,1%) και την οικονομική δραστηριότητα να τελματώνεται το τρίτο τρίμηνο, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και τρία χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, 1,5%, έναντι 1,1% που προβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει νεότερες εκτιμήσεις μεθαύριο Πέμπτη. Αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη της προσδοκώμενης, το χρέος της Ιταλίας θα γίνει ακόμη πιο βαρύ.

Το «σπρεντ», η διαφορά του επιπέδου των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων από εκείνο των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς, κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες βάσης, έναντι των 130 που καταγράφονταν κατά μέσον τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς, πάντως ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης της Ιταλίας στις αγορές μοιάζει μάλλον απομακρυσμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)