to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 14.05.2020

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Η ευρωστία του ΑΔΜΗΕ «ακυρώνει» το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ν.Δ.

Μακροπρόθεσμη η δυναμική του σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 - Σημαντικά κέρδη το 2019 και μερίσματα στους μετόχους - Ρεκόρ επενδύσεων και διασφάλιση ισχυρών μελλοντικών επιδόσεων


Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ για το 2019, τα οποία αντανακλούν τη δυναμική όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και του σχεδιασμού της νέας δεκαετίας με πλήθος σημαντικών έργων υποδομής σε εξέλιξη, ιδιαίτερα στην ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, καθιστώντας και επίσημα εντελώς άκυρη την πρόθεση της κυβέρνησης Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.

Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι ακόμη και το εμβληματικό έργο υψηλού κόστους, της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθιστώντας προσχηματικά έως και έωλα τα όποια επιχειρήματα περί ανάγκης ενίσχυσης του Διαχειριστή.

Η δε κρίση της πανδημίας αφήνει μάλλον αλώβητο τον ΑΔΜΗΕ, που συντεταγμένα και έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων και στο πλαίσιο του νέου δεκαετούς πλάνου του, χωρίς ουσιαστικές καθυστερήσεις επί των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει. Αναδεικνύεται πλέον με κραυγαλέο τρόπο η σημασία της διατήρησης του δημοσίου ελέγχου στις εθνικές υποδομές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν:

* Αύξηση καθαρών κερδών έναντι του 2018 κατά 25,6% (σε προσαρμοσμένη βάση), ήτοι 102,9 εκατ. ευρώ.

* Ρεκόρ επενδύσεων στα 249 εκατ. ευρώ (+40% έναντι του 2018).

* Καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών 53,7 εκατ. (ήτοι αύξηση 28,4%), καθώς αποτελούν το 51% των κερδών του ΑΔΜΗΕ.

* Διανομή μερίσματος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στους μετόχους 0,118 ευρώ / μετοχή (+31%).

Συγχρόνως νέες πηγές εσόδων αποτελούν οι θυγατρικές του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection (εταιρεία ειδικού σκοπού για το έργο διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής) αλλά και Grid Telecom (τομέας τηλεπικοινωνιών), που ήδη συνεισέφεραν με 78,7 εκατ. και αναμένεται μεγιστοποίηση της συμβολής τους τα επόμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διαχειριστή Μ. Μανουσάκης, τα αποτελέσματα 2019 επιβεβαιώνουν την ευρωστία του ομίλου και την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

"Κλείδωσε" η χρηματοδότηση διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής
Ως προς τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς, αναφέρθηκε σε τηλε-συνέντευξη Τύπου ότι έχει “κλειδώσει” η χρηματοδότησή του: επί συνόλου κόστους 1 δισ. υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας Αριάδνη, 200 εκατ., εξασφαλίστηκαν 300-400 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και χρηματοδότηση του υπολοίπου μέσω δανειακής σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα, που θα ανακοινωθεί επισήμως περί τα τέλη του μήνα και πάντως συνάπτεται με προνομιακό επιτόκιο αρκετά κάτω και του 2,5%, λόγω των έγκαιρων χειρισμών της διοίκησης.

Η δε είσοδος μειοψηφικού επενδυτή στην Αριάδνη αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερους δείκτες μόχλευσης για τη διευκόλυνση των έργων του ΑΔΜΗΕ.

tags: ΑΔΜΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)