to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:29 | 13.05.2020

Διεθνή

Η Ευρώπη «βγαίνει» δειλά δειλά από την καραντίνα

Ενθαρρυμένες από τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και υπό την πίεση της επανεκίννησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, οι ευρωπαϊκές χώρες αίρουν σταδιακά τα μέτρα απαγόρευσης. Αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος, απρόβλεπτος και ο κίνδυνος άτακτης επιστροφής σε συνθήκες καραντίνας ελλοχεύει όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική «απάντηση» στον κορωνοϊό


Η φωτογραφία από τη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου τα περιοριστικά μέτρα «μαλακώνουν» σταδιακά από περιφέρεια σε περιφέρεια

Ακολουθεί μια καταγραφή των τελευταίων ειδήσεων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτο τον πίνακα που δείχνει την πτώση της καμπύλης των ημερήσιων θανάτων στη «Γηραιά ¨Ηπειρο»:

Η καμπύλη από το OurWorldinData δείχνει πωςη Ευρώπη συνολικά πέτυχε το, πάντα θλιβερό βέβαια, ιστορικό χαμηλό των λιγότερων ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό στις 11 Μαϊου 2020. Μόλις ένα μήνα πριν, καταγράφονταν ως και 5 χιλιάδες θάνατοι ημερησίως.

Μελέτες: Τι ποσοστό του πληθυσμού μολύνθηκε σε Γαλλία - Ισπανία

Ενδιαφέρον βεβαίως έχουν και οι πρώτες μελέτες για το πόσοι τελικά άνθρωποι είχαν μολυνθεί - στοιχείο που έχει σημασία και όσον αφορά την επίτευξη κάποιας ανοσίας σε ποσοστό του πληθυσμού. Ετσι, λιγότερο από το 10% του πληθυσμού εκτιμάται έχει μολυνθεί στις πλέον πληγείσες περιοχές της Γαλλίας, και περίπου 4,4% συνολικά του πληθυσμού της χώρας. Παρόμοιο το νούμερο (5%) και στην Ισπανία, όπως δείχνει μια μελέτη αντισωμάτων.

Και το γράφημα από τον Guardian με στοιχεία ως τις 11 Μάη:

Πώς θα ταξιδεύουμε στην Ευρώπη την εποχή του κορονοϊού;

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα σειρά μέτρων που «θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για το άνοιγμα του τουριστικού τομέα».

Βρετανία: Επανεκκίνηση της κτηματομεσιτικής αγοράς κατοικίας  - Στους 494 οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό

  
Το άνοιγμα της κτηματομεσιτικής αγοράς και των οικοδομικών εργασιών στην Αγγλία από σήμερα, ανακοίνωσε ο υπουργός στέγασης και τοπικής αυτοδιοίκησης, Ρόμπερτ Τζένρικ, μεταξύ των άλλων αλλαγών που ξεκινούν από σήμερα, κυρίως στις εξωτερικές δραστηριότητες των πολιτών.

Σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας, είπε ότι από σήμερα θα μπορούν να λειτουργήσουν τα κτηματομεσιτικά γραφεία και θα είναι εφικτές οι επί τόπου επισκέψεις στα προς πώληση σπίτια - αν και συστήνονται οι online επιθεωρήσεις - επιτρέποντας σε έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές που είχαν σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας - με κόστος που υπολογίζεται σε πάνω από 82 δισεκατομμύρια λίρες. Σχετικά με τις οικοδομικές εργασίες, ανέφερε ότι θα επιτραπεί η επέκταση του ωραρίου και των ημερών εργασίας, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σταδιακά στο μέλλον θα επιτραπεί και η λειτουργία των κέντρων αναψυχής και αθλητισμού, όπως και των χώρων λατρείας.

Για τα κέντρα φροντίδας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την επιπλέον διάθεση 600 εκατομμυρίων λιρών (στα ήδη 3,2 δισεκατομμύρια λίρες που είχαν διατεθεί), ως δαπάνη για την στήριξή τους, για προστατευτικό εξοπλισμό στο προσωπικό και διαγνωστικά τεστ.

Οι νέοι θάνατοι στη Βρετανία από τον κορονοϊό σε όλους τους χώρους είναι 494, και ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στους 33.186, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 87.000 διαγνωστικά τεστ.

Ξεκίνησε σήμερα το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών

Περισσότεροι από 110.000 αυτοαπασχολούμενοι υπέβαλαν αιτήσεις για να λάβουν επιχορήγηση, μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη σήμερα του νέου προγράμματος στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε η εφορία, το κόστος των μέχρι στιγμής αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται στα 340 εκατομμύρια λίρες.

Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει επιχορήγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες εξαιτίας της πανδημίας, ίση με το 80% του μέσου όρου των εμπορικών τους κερδών, η οποία θα δίνεται σε μία δόση με όριο τις 7.500 λίρες για να καλυφθούν οι απώλειες εισοδημάτων τριών μηνών. Τα χρήματα καταβάλλονται μέσα σε έξι εργάσιμες μέρες από την αίτηση.

Γαλλία: Ξανανοίγουν για περίπατο ορισμένες παραλίες στον Ατλαντικό, επαναλειτουργεί από το Σάββατο η Λούρδη

 Η άρση των μέτρων καραντίνας επιταχύνθηκε σήμερα στη Γαλλία, καθώς άνοιξαν και πάλι ορισμένες παραλίες στον Ατλαντικό, ενώ το Ιερό της Παναγίας στη Λούρδη, στα νοτιοδυτικά, θα δέχεται ξανά επισκέπτες από αυτό το Σάββατο.

Στο εξής θα είναι δυνατόν για τους Γάλλους να κάνουν τον περίπατό τους, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στην παραλία της Μπολ, όχι όμως και να κάθονται εκεί ή να κάνουν πικνίκ, ανακοίνωσε η τοπική περιφέρεια. Το ίδιο θα ισχύει και για άλλες παραλίες, όπως εκείνες του Σαμπλ ντ’ Ολόν και του Ιλ ντ’Ιε.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι θα εξετάζονταν κατά περίπτωση τα αιτήματα για «άνοιγμα» ορισμένων τοποθεσιών. Δεκάδες κοινότητες ιδίως στη βόρεια Γαλλία έχουν υποβάλει τέτοια αιτήματα.

Ένδειξη της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από σχεδόν δύο μήνες σε καραντίνα, αποτελεί και το γεγονός ότι θα ξανανοίξει το Ιερό της Λούρδης από το Σάββατο, «για μεμονωμένους προσκυνητές» από τη γύρω περιοχή. Το Σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση εμφανίστηκε η Παρθένος στην έφηβη Μπερναντέτ Σουμπιρού το 1858 δεν θα είναι προσβάσιμο για τους επισκέπτες προς το παρόν.

Το Ιερό της Παναγίας έκλεισε τις πύλες του στις 17 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας. Οι δύο αυτοί μήνες είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει παραμείνει κλειστό στην ιστορία του μέχρι σήμερα και εκτιμάται ότι τα απολεσθέντα έσοδά του ανέρχονται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ιταλία: «Βραχιολάκι αποστάσεων» λανσάρει μια start-up

Ενα ηλεκτρονικό βραχιόλι που αναπτύχθηκε από μία ιταλική νεοφυή επιχείρηση (start up) επιτρέπει να ελεγχθεί εάν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και να ιχνηλατηθούν οι επαφές ενός προσώπου που διαγνώσθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, η καινοτομία αυτή θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα παραθαλάσσια θέρετρα και γενικότερα για την τουριστική βιομηχανία, που πλήττεται σοβαρά από την κρίση που συνοδεύει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το μηχάνημα αυτό έχει προκαλέσει επίσης το ενδιαφέρον διαφόρων εταιρειών που το αντιμετωπίζουν ως χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει στους υπαλλήλους τους να εργάζονται με ασφάλεια στο γενικότερο αυτό πλαίσιο της πανδημίας.

Το νέο αυτό βραχιόλι ελέγχου ονομάζεται "Labby Light" και αναπτύχθηκε από την εταιρεία MetaWellness που εδρεύει στο Μπάρι, στην Απουλία (νότια Ιταλία). Οι κατασκευαστές του το παρουσιάζουν ως ένα έξυπνο ρολόι, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μία μορφή ηλεκτρονικού κλειδιού για να τοποθετηθεί σε μια τσάντα, ή ενός τσιπ για να τοποθετηθεί κάτω από μια προστατευτική μάσκα.

Η τιμή πώλησής του είναι 25 ευρώ χωρίς φόρους, κι αρχίζει να εκπέμπει κραδασμούς όταν δεν τηρείται η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου με έναν άλλο χρήστη και καταγράφει επίσης όλες τις επαφές μεταξύ των ατόμων που το φορούν, γιατί κάτι τέτοιο «θα επέτρεπε να απομονωθούν γρήγορα πιθανές εστίες μόλυνσης, εάν κάποιος από τους χρήστες αποδειχθεί θετικός στον κορανοϊό».

«Ήδη έχουμε λάβει παραγγελίες από κολυμβητήρια, αλυσίδες ξενοδοχείων, σχολεία και εταιρείες», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντονέλο Μπαρακάνε, διευθυντής της MetaWellness, επιχείρησης που ειδικεύεται σε υπηρεσίες αθλητισμού και ευεξίας.

Ένα παρόμοιο βραχιόλι αναπτύχθηκε κι από τη βελγική εταιρεία Rombit, η οποία σε δελτίο Τύπου στα μέσα Απριλίου ανακοίνωνε πως το προϊόν θα δοκιμασθεί «σε πρώτη φάση» από τους υπαλλήλους του λιμένα της Αμβέρσας. Οι δύο εταιρείες εγγυώνται πως τα συστήματά τους σέβονται την ιδιωτική ζωή των χρηστών τους.

Ένας οδοντίατρος, με έδρα το Μπάρι, ο Τζουζέπε Ντι Μπάρι, υιοθέτησε αμέσως το νέο εργαλείο για το ιατρείο του, στο οποίο επίσης δίνει και μία ιατρικό-νομική διάσταση: "Αυτό θα μου επιτρέπει να διαψεύδω πιθανές ψευδείς καταγγελίες, διότι εάν ένας ασθενής ισχυριστεί ότι έχει κολλήσει τον ιό στο ιατρείο μου, θα είμαι σε θέση να αποδείξω ότι δεν ήλθε σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα και ότι η κοινωνική απόσταση τηρήθηκε τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ιατρείο μου".

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ο οδοντίατρος ζητεί πλέον από κάθε πελάτη που μπαίνει στο ιατρείο του να φορέσει μάσκα, ποδονάρια και ένα τέτοιο ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο στρατός των ΗΠΑ ξαναρχίζει τα γυμνάσια στην Ευρώπη 

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την μερική επανέναρξη των στρατιωτικών γυμνασίων του στην Ευρώπη, που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά σε μειωμένο σχηματισμό.

Η πολωνο-αμερικανική άσκηση Allied Spirit, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, θα κινητοποιήσει 6.000 στρατιώτες από τις δύο χώρες από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου στη μεγάλη στρατιωτική βάση Ντράουσκο Πορόρσκι στη βόρεια Πολωνία, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Όλα τα προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με την Covid-19 θα ληφθούν για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων ενόπλων δυνάμεων και του τοπικού πληθυσμού», υπογραμμίζεται.

Οι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα μετάσχουν είχαν ήδη φτάσει στην Ευρώπη για να λάβουν μέρος στην άσκηση Defender-Europe 20, την μεγαλύτερη ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, όταν η πανδημία Covid-19 ανάγκασε το Πεντάγωνο να παγώσει όλες τις στρατιωτικές κινήσεις σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 2.000 Πολωνοί στρατιώτες θα κινητοποιηθούν επίσης σε αυτές τις ασκήσεις αυτές, που περιλαμβάνει πτώση Πολωνών αλεξιπτωτιστών και διάσχιση ενός ποταμού από μια ολόκληρη μεραρχία.

Μέχρι τη διακοπή της αμερικανικής ανάπτυξης στις αρχές Μαρτίου, περισσότερο από το 90% του εξοπλισμού που είχε προγραμματιστεί για την Defender-Europe 20 είχε ήδη φορτωθεί σε αεροπλάνα ή πλοία με προορισμό την Ευρώπη.

Συνολικά 6.000 στρατιώτες και 3.000 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν φτάσει στην Ευρώπη και 9.000 οχήματα τοποθετήθηκαν σε περιοχές εκπαίδευσης στη Γερμανία.

«Συνολικά, παρά τις προσαρμογές που έγιναν στα γυμνάσια λόγω της Covid-19, έχουν επιτευχθεί πολλοί στρατηγικοί στόχοι (των γυμνασίων)», συμπλήρωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθούν άλλες επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από τους πόρους που προορίζονται για την Defender-Europe 20, η οποία αρχικά σχεδίαζε να στείλει 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη και αυτοί να αναπτυχθούν στην Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής, μια υλικοτεχνική πρόκληση και μια εξαιρετική ανάπτυξη που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Στην Σουηδία, τη χώρα «εξαίρεση»:  Παρατείνεται η σύσταση για περιορισμό των ταξιδιών στο εξωτερικό - 3.460 οι θάνατοι ως τώρα

Η Σουηδία παρέτεινε μέχρι και τις 15 Ιουλίου τη σύστασή της προς τους πολίτες να περιορίσουν κατά το μέγιστο δυνατό τα ταξίδια στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο η κυβέρνηση κάνει κάποιους συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εντός της χώρας.

Η παράταση αυτή αφορά όλες τις άλλες χώρες και ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Σουηδία μετρά πάνω από 3.400 νεκρούς από την πανδημία της Covid-19. Σήμερα έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα τη Σουηδία ανέρχονται στις 27.909 και οι θάνατοι στους 3.460.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είπε ότι οι Σουηδοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εσωτερικό, σε απόσταση μίας ή δύο ωρών από το σπίτι τους με το αυτοκίνητο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα», διευκρίνισε.

«Σε αυτά τα ταξίδια, θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή λογική, να λαμβάνονται μεγάλες προφυλάξεις και να επιδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα», τόνισε.

Ο Γιόχαν Κάρσλον, ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας, εξήγησε ότι είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια σύντομα ταξίδια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επισκεφθεί κανείς ηλικιωμένους ή άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ότι θα αποφεύγεται όσο το δυνατόν η σωματική επαφή.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε ό,τι αφορά τα ταξίδια η κυβέρνηση κάνει απλώς μια «σύσταση» προς τους πολίτες και η ανακοίνωσή της δεν συνιστά «απαγόρευση».

Στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν ανοιχτά τα σχολεία για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά επίσης και τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα. Οι αρχές προέτρεπαν τον κόσμο να εφαρμόζει την κοινωνική αποστασιοποίηση. Η στρατηγική αυτή επικρίθηκε στο εξωτερικό, κυρίως επειδή ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες που όλες τους έλαβαν μέτρα καραντίνας.

Βέλγιο: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, γιορτές και συγκεντρώσεις απαγορεύονται έως τις 30 Ιουνίου 

Η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές συνέχισε να παρουσιάζει τις μεγάλες φάσεις της ιδιαίτερα σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων στη χώρα και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε "πολιτιστική, αθλητική και ψυχαγωγική εκδήλωση" παραμένει "απαγορευμένη έως τις 30 Ιουνίου" λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα "που πήγε καλά στο σύνολό του", τα σχολεία θα αρχίσουν να δέχονται ξανά μαθητές σε ορισμένες τάξεις την προσεχή Δευτέρα 18 Μαΐου, δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, οι καφετέριες και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από τις 8 Ιουνίου το νωρίτερο, και γενικά, όσον αφορά τις συγκεντρώσεις και τις κοινωνικές επαφές, "πιθανότατα δεν θα υπάρξει επιστροφή στον φυσιολογικό ρυθμό το φετινό καλοκαίρι", πρόσθεσε η γαλλόφωνη φιλελεύθερη πρωθυπουργός.

"Οποιαδήποτε εκδήλωση ή διοργάνωση πολιτιστική, αθλητική, τουριστική και ψυχαγωγική συνεχίζει να απαγορεύεται έως τις 30 Ιουνίου", τόνισε η Βιλμές.

Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, οι γαμήλιες τελετές (χωρίς τις δεξιώσεις μετά) και η ταφή (χωρίς το γεύμα μετά) επιτρέπονται από τις 18 Μαΐου εάν όσοι παρίστανται δεν ξεπερνούν τα 30 άτομα το πολύ.

Επίσης, στους αθλητικούς συλλόγους, οι προπονήσεις και τo πρόγραμμα σε εξωτερικό χώρο υπό την καθοδήγηση ενός ενήλικα επόπτη θα μπορούν να ξαναρχίσουν αυτήν την ημερομηνία "σε ομάδες 20 ατόμων το πολύ", διευκρίνισε η πρωθυπουργός.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει πάντα να τηρείται και η χρήση μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε δημόσιο χώρο. Επιπλέον, κάτω από τη στέγη της, κάθε οικογένεια μπορεί από τις 10 Μαΐου να δέχεται έως και τέσσερα άτομα, υπενθύμισε η Σοφί Βιλμές.

Στο Βέλγιο, χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πανδημία προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 8.800 ανθρώπων, ο ιός "παραμένει επικίνδυνος" και "η τηλεργασία παραμένει ο κανόνας", επέμεινε η πρωθυπουργός, καλώντας τον κάθε πολίτη να συνεχίσει να περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές του.

Η καραντίνα που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου, χαλάρωσε σταδιακά από τις 4 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι υπάλληλοι άρχισαν να επιστρέφουν στις εταιρίες που δεν δέχονται κοινό.

Μετά τη φάση που αφορούσε τα καταστήματα στις 11 Μαΐου, μια τρίτη φάση αρχίζει στις 18 Μαΐου με τη σταδιακή επιστροφή στο σχολείο (αρχικά η τελευταία τάξη του λυκείου και η τελευταία τάξη του δημοτικού) εκτός από τα νηπιαγωγεία.

Ορισμένοι διευθυντές σχολείων έχουν ωστόσο προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει η επιστροφή στα σχολεία τους λόγω της έλλειψης επαρκών μέσων προστασίας.

Τα μουσεία, οι ζωολογικοί κήποι και ορισμένα ιστορικά μνημεία θα μπορούν επίσης να δέχονται επισκέπτες από τη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση ότι πωλούν εισιτήρια από απόσταση (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά).

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επαγγέλματα όπου το προσωπικό έρχεται σε στενή επαφή με τον πελάτη επαφής (κομμωτές, αισθητικοί), που θα επιτρέπεται να δέχονται τους πελάτες μόνο με ραντεβού.

Οι υπαίθριες αγορές θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν "το πολύ 50 πωλητές", ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εμπόρους και το προσωπικό τους, δήλωσε η Σοφί Βιλμές.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)