to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 13.03.2020

Πολιτική

Η Ευρώπη τραβάει το αυτί του Μητσοτάκη για το άσυλο

Θυμίζουμε πως η ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ανέβαλε την επίσκεψή της - Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αντιπροσφυγική ρητορική περί «ασύμμετρης απειλής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα» και περί εξελίξεων που «δεν συνιστούν μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας» - Η πλήρης κυβερνητική αστοχία και ανικανότητα του πρωθυπουργού να διαβάζει τις κοινωνικές καταστάσεις ωστόσο φάνηκε όταν σχολίασε πως «οι σημερινές ροές δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2015, καθώς πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν έχουν προσφυγικό προφίλ».


Όπως γράφει ο Guardian, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε προειδοποιήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να διατηρήσει το καθεστώς ασύλου, την ίδια ώρα που ηγέτες από τις Βρυξέλλες ταξιδεύουν προς τη χώρα μας για να διεξάγουν συζητήσεις γύρω από το προσφυγικό/μεταναστευτικό «στα σύνορα της Ευρώπης».

Η Ι. Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Εποθέσεων της ΕΕ, η οποία συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε εκφράσει από πριν την επιθυμία της να συζητήσει με τον πρωθυπουργό την ύπαρξη του «μυστικού» κέντρου κράτησης στον Έβρο, το οποίο αποκάλυψαν οι New York Times, κάτι που ανάγκασε έστω την ύστατη στιγμή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να το παραδεχθεί εμμέσως. Υπενθυμίζουμε πως στο κέντρο αυτό κρατούνταν, κακοποιούνταν και απελαύνονταν πριν καν προλάβουν να μιλήσουν με δικηγόρο, άνρθωποι που ήθελαν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

Η Ευρωπαία επίτροπος συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ανέβαλε την επίσκεψή της.

Η Ι. Γιόχανσον επανέλαβε την αλληλεγγύη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, αλληλεγγύη που συμβαδίζει «με τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της ΕΕ». Ωστόσο υπογράμμισε επίσης ότι «συζητήσαμε τη σημασία να τηρούνται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και να δίνεται πρόσβαση στο άσυλο σε όλους τους ανθρώπους που το θέλουν, πριν επιστραφούν».

«Τα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν άσυλο. Αυτό είναι στη Συνθήκη [της Γενεύης], αυτό είναι στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν μπορούμε να το αναστείλουμε»

Εν μέσω της κρίσης και χωρίς η Ευρώπη να έχει παρέμβει μέχρι στιγμής ουσιαστικά, έχοντας υποσχεθεί 700 εκ. στην κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να διαχειριστεί μόνη της το ζήτημα κατά την ανούσια φιέστα νομιμοποίησης της συγκεκριμένης στάσης, την οποία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στον Έβρο πριν μερικές μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης χθες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, σχολιάζει εδώ η Εφ.Συν., ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αντιπροσφυγική ρητορική περί «ασύμμετρης απειλής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα» και περί εξελίξεων που «δεν συνιστούν μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας», ενώ αναφέρθηκε στην «εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια».

Επιπλέον ζήτησε από την επίτροπο στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Ασυλο να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και η εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η πλήρης κυβερνητική αστοχία και ανικανότητα του πρωθυπουργού να διαβάζει τις κοινωνικές καταστάσεις ωστόσο φάνηκε όταν σχολίασε πως «οι σημερινές ροές δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2015, καθώς πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν έχουν προσφυγικό προφίλ». Μάλιστα ο πρωθυπουργός προχώρησε στο σχόλιο πως υπήρχε «συναντίληψη» με την Επίτροπο πάνω στη συγκεκριμένη διατύπωση. Ότι δηλαδή οι ροές σχεδόν ενός εκατομμυρίου, ανεξαρτήτως προφίλ, μπορούν με κάποιο τρόπο να συγκριθούν με τη σημερινή κατάσταση.

Κάτι μας λέει πως δεν θα αργήσουμε να δούμε τον πρωθυπουργό να ρίχνει το φταίξιμο για την πορεία της οικονομίας (και) στο προσφυγικό. Όπως ακριβώς δηλαδή μετέδωσαν τα φιλικά προς τη γαλάζια παράταξη μέσα για τον κορωνοϊό και την ανάπτυξη του 2019. Υπενθυμίζουμε πως χωρίς κανέναν ενδοιασμό, γνωστοί παπαγάλοι, γνωστού τηλεοπτικού σταθμου, έριξαν το φταίξιμο για το ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε περίπου 3% ανάπτυξη (και μάλιστα πριν την έναρξη του καλοκαιριού - β' τρίμηνο 2019) αλλά παρέδωσε μόλις 1% στο τέλος του χρόνου, στον... κορωνοϊό. Ο οποίος δεν εμφανίστηκε στον κόσμο παρά τις τελευταίες μέρες του έτους.

Μετά το Πάσχα η πρόταση της Κομισιόν για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου 

Μετά το Πάσχα θα παρουσιαστεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νεο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου, όπως επισήμανε η επίτροπος Ίλβα Γιοχανσον, μιλώντας πριν από´λίγο στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου.

«Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση να βρούμε κοινό έδαφος για μία νέα πρόταση και φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί τα κράτη-μέλη έχουν πολύ διαφορετικές πραγματικότητες, διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετική πολιτική οπτική σε αυτό», ανέφερε, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξη ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα «δεν θα γίνει αγαπητή από όλους, αλλά θα γίνει αποδεκτή».

Η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι το γεγονός πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου στο παρελθόν «είναι πρόβλημα, γιατί είναι αδύνατο για τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση και το άσυλο» και τόνισε ότι «πρέπει να το κάνουμε αυτό μαζί και να έχουμε κοινές πολιτικές και αλληλεγγύη». «Η μετανάστευση είναι μία κανονικότητα, ήταν πάντα εκεί και θα είναι πάντα εκεί. Η αποστολή μας είναι να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με έναν μεθοδικό τρόπο ώστε και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να υπερασπιστούμε τις αξίες, να δώσουμε κατάλυμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», πρόσθεσε η ίδια.

«Ελπίζω πως σύντομα θα εργαστείτε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου», κατέληξε απευθυνόμενη στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)