to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 21.06.2013

Διεθνή

Η Ευρώπη στρέφεται κατά της Google μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις από την Αμερικανική NSA

Tου Ματθαίου Τσιμιτάκη


Μετά τις περιπέτειες της με τις αρχές στη Γαλλία και τη Βρετανία, αντιμέτωπη με πέντε κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από τις εποπτικές αρχές της Ισπανίας για το διαδίκτυο, βρίσκεται η Google, σύμφωνα με την ιστοσελίδα znet.com. Η επιβολή προστίμων από τις ανεξάρτητες αρχές Ισπανίας και Γαλλίας έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης του προγράμματος PRISM, μέσω του οποίου η Αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας (NSA) έχει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών τόσο της Google, όσον και άλλων εταιρειών παροχής υπηρεσιών στο Διαδίκτυο από όλο τον κόσμο. Οι Ευρωπαϊκές αρχές κινούνται συντονισμένα πλέον με σκοπό την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, η ισπανική Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), εντόπισε πέντε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας από τη Google. Για κάθε μια από αυτές, το ενδεχόμενο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην αμερικανική εταιρεία κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.

Η AEP καλεί την Google να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της μετά τη συλλογή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, είναι παράνομη η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων από ένα φορέα ή υπηρεσία (για παράδειγμα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Google, Gmail) και η αξιοποίησή τους σε άλλο φορέα ή υπηρεσία της Google.

Η τρίτη κατηγορία εναντίον της Google από την AEPD αφορά στο γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί, χωρίς περιορισμούς και ανά πάσα στιγμή, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Η τέταρτη κατηγορία αφορά στον απροσδιόριστο χρόνο, κατά τον οποίο η Google μπορεί να έχει αποθηκευμένα τα δεδομένα ενώ σύμφωνα με την πέμπτη κατηγορία της AEPD, η Google δεν έχει εργαλεία προσβάσιμα στον κάθε χρήστη, προκειμένου εκείνος να εξασφαλίσει τα προσωπικά του δικαιώματα και την προστασία των δεδομένων του.

«Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να διαγράφονται όταν πλέον δεν είναι απαραίτητα ή έστω σχετικά με το σκοπό για τον οποίο αρχικά συγκεντρώθηκαν από κάποιον φορέα ή οργανισμό, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AEPD.

Αντιστοίχως η Γαλλική CNIL εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμα 150,000 ευρώ για παρόμοιους λόγους, ενώ όπως αποκάλυψαν στελέχη της στο BBC, αντίστοιχη δράση αναμένεται να αναληφθεί από τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας. Ήδη, η Google αντιμετωπίζει αντίστοιχες κατηγορίες για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της από τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Γαλλικής CNIL, Isabelle Falque-Pierrotin, ως το τέλος του Ιουλίου, όλες οι σχετικές Ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα έχουν κινηθεί συντονισμένα εναντίον της Google, θέτοντας την μπροστά στην πιθανότητα επιβολής προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η Google ενοποίησε πέρυσι εξήντα πολιτικές προστασίας ιδιωτικών δεδομένων από επιμέρους υπηρεσίες της, όπως το youtube, το gmail, το google+ και άλλες, σε  μια ενιαία, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζει δεδομένα, χωρίς μάλιστα να παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποτρέψουν τον συνδυασμό των δεδομένων που παράγουν. Οι Ευρωπαϊκές Αρχές προστασίας προχώρησαν σε κοινό αίτημα προς της εταιρεία να αλλάξει την πολιτική απορρήτου της ως τον περασμένο Φλεβάρη, όμως η Google τις αγνόησε.

Πηγή: avgi.gr

tags: google

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)