to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:47 | 18.04.2018

Πολιτική

Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα και κλείνει την πόρτα στην Τουρκία

Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα που θα εγκριθεί αύριο - Η Ε.Ε. απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειές της , ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη - «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπισης της Ελλάδας», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου


Ισχυρό μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Συζήτηση για την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την έκκληση τους προς τη Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι σε κράτηση άνευ βάσιμης κατηγορίας από τις τουρκικές αρχές, διεξήχθη χτες στην Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στην πρόταση ψηφίσματος δίνουν ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι το θέμα θίγει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από πλευρά της Τουρκίας.

Από όλους τους ομιλητές ζητήθηκε ομόφωνα η άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών όπως και καταγράφεται στο ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση την Πέμπτη 19 Απριλίου.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιούνκερ: «Είναι γελοίο να λέμε ότι οι 2 Έλληνες αξιωματικοί απείλησαν την Τουρκία»

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα. και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα έως ότου απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν πίεση στη Τουρκία και να λάβουν μέτρα.

«Ισχυρό, καθαρό και ομόφωνο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ηγεσία Ερντογάν: Ολοκληρώσετε άμεσα τη δικαστική διαδικασία! Ελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς! Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας, είναι απαίτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και της Κομισιόν. Και του Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.


Σαφές μήνυμα στήριξης του Εμ. Μακρόν στην Ελλάδα

«Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπισης της Ελλάδας», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαντώντας σε παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος ρώτησε εάν προβλέπεται από τη πλευρά της Γαλλίας κάποια δέσμευση για την προστασία των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων δεδομένης της τακτικής καταπάτησης που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μακρόν στο θέμα της άμυνας της κάθε χώρας όταν εκείνη απειλείται, «η θέση της Γαλλίας είναι πάγια: Η Γαλλία συμπαραστέκεται σε κράτη-μέλη όταν απειλείται η κυριαρχία τους». Ο Γάλλος Πρόεδρος προσέθεσε πως θεωρεί ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην Άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με τη Τουρκία, όπως έχει πει και σε συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπισης της Ελλάδας», τόνισε.

Το μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία από το Καστελόριζο 

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χτες στο Καστελόριζο, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.


Η Ε.Ε. απέκλεισε το άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της.

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις», εξήγησε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσιάζοντας την έκθεση στο Στρασβούργο, όπου συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την πολιτική της ΕΕ ως προς τη γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.


Τριήμερη περιοδεία της Φ. Μογκερίνι στα Δ. Βαλκάνια

Τριήμερη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινάει από το βράδυ της 17ης Απριλίου η Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι. Λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις χώρες υπό διεύρυνση (Δ. Βαλκάνια, Τουρκία), πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
Μάλιστα στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με τη σύσταση ότι «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)