to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 03.06.2020

Οικονομία

Η Ευρώπη στο φάσμα της ανεργίας

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας οδήγησαν σε απολύσεις και μείωση των θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη - Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ιταλία, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στη Γερμανία, αυξήθηκε στο 6,3%


Μικρή αύξηση σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενώ οι τιμές των εργοστασίων μειώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου καθώς η οικονομία σχεδόν καθηλώθηκε τον δεύτερο μήνα των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο ανήλθε σε 211.000, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να φθάνει τα 11,919 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 7,3% από 7,1% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters περίμεναν μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,2%, αλλά η πρόβλεψή τους βασιζόταν σε προηγούμενα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Μάρτιο, τα οποία η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα στο 7,1% από 7,4%.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκε στο 6,3% από το 5,8%

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 238.000 στα 2,875 εκατ. τον Μάιο καθώς η πανδημία του κορονοϊού διέβρωσε περαιτέρω την αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκε στο 6,3% από το 5,8% ένα μήνα νωρίτερα με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Εργασίας.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται τεράστια πίεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας Ντέτλεφ Σίλε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ανεργία δεν αυξήθηκε τόσο όσο τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο χάθηκαν 274.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής προσθέτει ότι, σε ετήσια βάση, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, η μείωση των θέσεων εργασίας αγγίζει σχεδόν το μισό εκατομμύριο. «Οι συνέπειες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού τον Απρίλιο ήταν σαφώς βαρύτερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο», τονίζει το Istat.

Παράλληλα, όμως, σημειώνει μείωση και το ποσοστό των ανέργων, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 6,3%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα. Οι αναλυτές εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί άνεργοι έχουν αποθαρρυνθεί και έχουν πάψει να αναζητούν εργασία. Έτσι στις στατιστικές οι άνθρωποι αυτοί προστίθενται στους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές και τους φοιτητές.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)