to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 27.06.2022

Διεθνή

Η «Ευρώπη Φρούριο» δολοφονεί: Αιματοκύλισμα στη Μελίγια με δεκάδες μετανάστες νεκρούς

Αποτρόπαιες σκηνές στο Μαρόκο με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και λιπόθυμους μετανάστες στοιβαγμένους ανάκατα σε ένα χώρο με μαροκινούς αστυνομικούς να στέκονται γύρω τους. Από τη βίαιη καταστολή την Παρασκευή 24/6 της απόπειρας εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν τον ατσάλινο φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από το ισπανικό έδαφος της Μελίγια, που αντιμετωπίστηκαν από μαροκινούς και ισπανούς αστυνομικούς με βία και δακρυγόνα, κατα τα φαινόμενα προκλήθηκε πανικός που οδήγησε σε άγριο ποδοπάτημα με τα τραγικά αποτελέσματα που μαρτυρούν οι φωτογραφίες ντοκουμέντο


(όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο σε αυτό το δημοσίευμα περιέχουν σκληρές εικόνες - ντοκουμέντα της βαναυσότητας στη Μελίγια)

Σύμφωνα με όσα έχουν ως τώρα γίνει γνωστά, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περίπου 2.000 άνθρωποι, κυρίως νεαροί μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη των συνόρων, μεταξύ Μαρόκου και του ισπανικού θύλακα της Μελίγια, αλλά απωθήθηκαν με χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις εκατέρωθεν του φράγματος. Χωρίς να είναι σαφές ακριβώς πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, μετά την επέμβαση των αστυνομικών διακρίνονται σε βίντεο δεκάδες μετανάστες να κείτονται, άλλοι ακίνητοι και άλλοι εμφανώς χτυπημένοι και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, τους οποίους οι μαροκινοί αστυνομικοί απομακρύνουν σιγά σιγά με τη βία:

Και βία σε ανθρώπους σχεδόν λιπόθυμους:

Η ισπανική αστυνομία ισχυρίστηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι μετανάστες επιτέθηκαν στους συνοριοφύλακες «με ξύλα, μαχαίρια και οξύ», ενώ περιγράφουν πως οι μετανάστες στην απόπειρα εισόδου τους, μια από τις εκατοντάδες που συμβαίνουν τα τελευταία πολλά χρόνια στη συνοριακή διάβαση, χρησιμοποίησαν διαφορετική τακτική, καθώς «πριν απλώνονταν σε όλο το μήκος του φράχτη. Τώρα επικεντρώθηκαν στο μέρος που πίστευαν ότι είναι πιο αδύναμο».

Όπως φαίνεται από τα βίντεο που δημοσίευσε η μαροκινή οργάνωση AMDH Nador, αρχικά οι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν το φράχτη χρησιμοποιώντας ξύλα και μαχαίρια, ενώ δακρυγόνα εκτοξεύονται εναντίον τους (βίντεο της 24ης Ιούνη):

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, στην οποία εν πολλοίς οφείλεται η δημοσιοποίηση  των γεγονότων, πριν από τα γεγονότα είχε προηγηθεί η καταστροφή από τις μαροκινές αστυνομικές δυνάμεις των πρόχειρων καταυλισμών των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική στα περίχωρα της περιοχής.

Αποδίδει δε την όξυνση της καταστολής στις συνομιλίες των υπ. Εσωτερικών Μαρόκου και Ισπανίας, που ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στον «έλεγχο» των συνόρων μετά την αλλαγή στάσης της Ισπανίας που πλέον έπαψε να υποστηρίζει το κίνημα ανεξαρτησίας της μειονότητας των Σαχραουί.

Το επόμενο βίντεο από την οργάνωση, που δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα πάλι την Παρασκευή, δείχνει σε μέρος μπροστά από τον συνοριακό φράχτη, δεκάδες μετανάστες ξαπλωμένους στο έδαφος, κάποιους εμφανώς αναίσθητους, πολλούς ακίνητους με όψη νεκρού, άλλους εμφανώς σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, να είναι περικυκλωμένοι από Μαροκινούς αστυνομικούς με εξάρτηση «αντιμετώπισης ταραχών» :

Στις σχετικές αναφορές από ΜΜΕ, αναφέρεται ότι 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός ανεβαίνει έως και τους 31. Επιπλέον, ΜΜΕ όπως από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου (MAP) αναφέρουν ότι δεκάδες μετανάστες και 140 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στη μαροκινή πλευρά των συνόρων. Κανείς δεν πέθανε από την ισπανική πλευρά, αλλά 57 μετανάστες και 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, δήλωσε επίσης αξιωματούχος της Μελίγια.

Σε φωτογραφία που αναπαράγει η AMDH φαίνονται αργότερα ασθενοφόρα να περισυλλέγουν νεκρούς και τραυματίες:
 

Η αδράνεια κόστισε ζωές

Ο Αμίν Αμπιντάρ, εκπρόσωπος της Μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι οι μετανάστες υπέστησαν «κακή μεταχείριση» από τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της συνοριακής βίας και περιέγραψε πώς οι μετανάστες έμειναν παγιδευμένοι στο έδαφος για ώρες χωρίς ιατρική βοήθεια, όπως μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε, που προσθέτει ότι η ομάδα αυτή διαμοίρασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν δεκάδες μετανάστες, ορισμένους να αιμορραγούν και να κείτονται ακίνητοι στο έδαφος, με τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας να στέκονται από πάνω τους.

Η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ακλόμα ότι η αδράνεια της αστυνομίας πιθανότατα οδήγησε σε πολλούς περισσότερους θανάτους.  Ο Αμπιντάρ πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος και κάλεσε τις μαροκινές αρχές να διεξαγάγουν "επείγουσα και δίκαιη έρευνα" για το περιστατικό.

Πέντε άλλες ομάδες δικαιωμάτων στο Μαρόκο και την Ισπανία υποστήριξαν την έκκληση για έρευνα. Η Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες περιέγραψε, όπως είπε, «την αδιάκριτη χρήση βίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων».  Ανέφερε ότι η βία εμπόδισε τους δικαιούχους αιτούντες άσυλο να φτάσουν στο ισπανικό έδαφος.

Ο Εστέμπαν Μπελτράν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία, δήλωσε ότι «αν και οι μετανάστες μπορεί να ενήργησαν βίαια στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στη Μελίγια, όταν πρόκειται για τον έλεγχο των συνόρων, δεν πάνε όλα».

O διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος σημειώνει σε ανάρτησή του:

Και μετά... κουκούλωμα

Όπως επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, το πρωί της Κυριακής, 21 νεκροί μεταφέρθηκαν άρον άρον σε φρεσκοανοιγμένους τάφους στο νεκροταφείο του Σίντι Σάλεμ, «χωρίς έρευνα, χωρίς αυτοψία, χωρίς ταυτοποίηση», καθώς «οι αρχές προσπαθούν να αποκρύψπουν την καταστροφή»:

Σχετικό ρεπορτάζ για την άρον άρον ταφή  φιλοξενεί κεντρικά και η ισπανική El Pais, με τίτλο «το Μαρόκο σπεύδει να θάψει μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν στη Μελίγια εν μέσω επικρίσεων για έλλειψη ερευνών».

«Ήταν επίθεση» κατά τον Σάντσεθ, επαίνεσε τους αξιωματικούς και στις δύο πλευρές των συνόρων

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση» από μετανάστες, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα» της Ισπανίας. «Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για όλα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί σε αυτά τα σύνορα, είναι οι μαφίες που διακινούν ανθρώπινα όντα», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.  Την Παρασκευή, ο Σάντσεθ επαίνεσε τους αξιωματικούς και στις δύο πλευρές των συνόρων για την καταπολέμηση μιας «καλά οργανωμένης, βίαιης επίθεσης».

Κ. Αρβανίτης: «Είναι Έγκλημα, κ. φον ντερ Λάιεν»

«Οι δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες στη Μελίγια, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με το Μαρόκο, θύματα μαζικής δολοφονίας από τις Μαροκινές αρχές στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, γράφουν ακόμα μία μαύρη σελίδα για την ευρωπαϊκή ήπειρο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Κ.Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επισημαίνει:

«Το ανατριχιαστικό αυτό αιματοκύλισμα οφείλει να φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους. Και η ηγεσία της ΕΕ φέρει την απόλυτη ευθύνη όταν αντί της πραγματικής συντονισμένης αλληλεγγύης προς τις χώρες υποδοχής με υποχρεωτικές αναλογικές μετεγκαταστάσεις, επιλέγει τις αδιέξοδες και αποτυχημένες πολιτικές της "Ευρώπης-φρούριο".

Η ΕΕ δεν αντέχει ούτε άλλο αίμα στα σύνορά της, ούτε άλλη υποκρισία, ούτε μπορεί να συνεχίσει παριστάνει πως δεν βλέπει και να ανέχεται την παραβίαση των αρχών πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί, χάριν της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Πηγές: Twitter - @NadorAMDH, El Pais, DW.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)