to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 22.04.2013

Οικονομία

Η Ευρώπη έχει κάνει λάθος με την λιτότητα, δηλώνει ο διευθυντής της Pimco

Όπως δηλώνει ο διευθυντής της Pimco, η λιτότητα δεν είναι λύση, αλλά «χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα».


Έντονα επικριτικός κατά της Βρετανίας και της ευρωζώνης για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούν εμφανίζεται με συνέντευξή του στους Financial Times ο Μπιλ Γκρος, διευθυντής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, Pimco.

Ο κ. Γκρος δηλώνει ότι η Βρετανία και σχεδόν όλη η Ευρώπη έχουν κάνει λάθος πιστεύοντας ότι η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. «Δεν είναι (αυτός ο τρόπος). Χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα», αντιτείνει ο Αμερικανός επενδυτής.

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η τοποθέτηση Γκρος ακολουθεί την προειδοποίηση του ΔΝΤ προς χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ πως πρέπει να χαλαρώσουν την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Έρχεται επίσης ενώ η διεθνής οικονομική κοινότητα συζητά τον αντίκτυπο των στατιστικών λαθών στην ακαδημαϊκή έρευνα των Κένεθ Ρόγκοφ και Κάρμεν Ράινχαρτ που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην επιχειρηματολογία υπέρ της λιτότητας.

Ο Μπιλ Γκρος λέει ότι ήταν λανθασμένη η εντύπωση πως οι αγορές ομολόγων απαιτούσαν από τις κυβερνήσεις την επιβολή λιτότητας. «Οι επενδυτές ομολόγων θέλουν ανάπτυξη, όπως και οι επενδυτές σε μετοχές», αναφέρει ενδεικτικά.

Σχολιάζει δε ότι μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό να κάνει κανείς καλή οικονομία χωρίς σπατάλες. «Είναι σημαντικό να έχεις μια συγκριτικά μέση ή χαμηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Το ερώτημα όμως είναι πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει», προσθέτει ο διευθυντής της Pimco.

Ο κ. Γκρος αναφέρει επίσης ότι οι επεκτατικές νομισματικές πολιτικές αποτυγχάνουν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη. Δική του άποψη είναι πως απαιτούνται πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Προειδοποιεί τέλος ότι οι κυβερνήσεις ίσως ξεμένουν από εναλλακτικές συμφωνώντας με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ, καθώς δηλώνει ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι από τις λιγότερο επισφαλείς επενδύσεις.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η άποψη του κ. Γκρος για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ συνιστά αλλαγή θέσης από την προ διετίας απόφασή του να εκμηδενίσει τις τοποθετήσεις της Pimco σε αμερικανικά ομόλογα, οδηγώντας σε μια σπάνια χρονιά ζημιών για τον Μπιλ Γκρος.

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)