to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 25.01.2017

Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των συνοριακών ελέγχων για άλλους 3 μήνες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για μια νέα, τρίμηνη παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων κρατών του χώρου Σένγκεν.


Τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε πέντε χώρες της ΕΕ (την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία) για ακόμα τρεις μήνες προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετική σύστασή της προς το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «παρά τη σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης και την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την προστασία του χώρου Σένγκεν, (η Επιτροπή) θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη στο σύνολό τους οι όροι του χάρτη πορείας "Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν", οι οποίοι καθιστούν δυνατή την επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Επιτροπής ήταν να αρθούν οι έλεγχοι μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου εσωτερικών ελέγχων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Μαΐου 2016, και πριν το τέλος του έτους, ωστόσο, σε συνέχεια των πιέσεων από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, η πρώτη περαιτέρω τρίμηνη παράταση εγκρίθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2016, υπό αυστηρότερους όρους και με την υποχρέωση υποβολής, από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, μηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την έκβαση των αποτελεσμάτων.

«Προτείνουμε τη διατήρηση των ελέγχων μόνο εκεί που είναι απαραίτητα και μόνο ως ύστατη λύση, ενώ συνιστούμε θερμά τη χρήση άλλων εναλλακτικών, όπως οι έλεγχοι της αστυνομίας» ανέφερε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα και δεν θα συνεχιστούν για πάντα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το «ξεκάθαρο» μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή είναι ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα στο τέλος του επόμενου τριμήνου.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως κατά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την προστασία και την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που έχει συσταθεί από τις 6 Οκτωβρίου 2016. Επιπλέον, τονίζει πως με την καθιέρωση του συστήματος των κέντρων πρώτης υποδοχής, η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν, πλέον, φθάσει σε ποσοστό σχεδόν 100%, ενώ η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην ΕΕ. 

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί πως ο σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εξακολουθεί να παραμένει στην Ελλάδα και η εύθραυστη κατάσταση στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, δημιουργούν κίνδυνο «δευτερογενών ροών». «Η σημερινή απόφαση δεν είναι πολιτική, ούτε αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη. Είναι μία αντικειμενική απόφαση, καθώς παραμένουν 60.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι εύθραυστη», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναγκαιότητα, η συχνότητα, ο τόπος και ο χρόνος των ελέγχων θα πρέπει στη συνέχεια να εξακολουθήσουν να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στο επίπεδο της συγκεκριμένης απειλής και να εξαλείφονται σταδιακά κατά περίπτωση. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των κρατών-μελών να υποβάλλουν άμεσα μηνιαίες εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με την αναγκαιότητα των ελέγχων που πραγματοποιούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)