to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 15.01.2014

Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τις χώρες μέλη της ΕΕ κατά του σοβινισμού και της υποδαύλισης στερεοτύπων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν να περιορίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων για σοβινισμό και για υποδαύλιση στερεότυπων, αναφερόμενη προφανώς στις απόψεις της Βρετανίας για τη μετανάστευση.


 

Σε σημερινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Βρετανία ή σε κάποια άλλη χώρα, όμως έκανε σαφείς υπαινιγμούς.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξουν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στο πλαίσιο της ΕΕ και έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τους μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που μεταναστεύουν στη χώρα του αναζητώντας εργασία και επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν, όπως επισημαίνει, το κράτος πρόνοιας, παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

«Ας μην χρησιμοποιούμε στερεότυπα και μύθους», δήλωσε ο Μπαρόζο, προειδοποιώντας κατά «των στενόμυαλων σοβινιστικών» συμπεριφορών και του λαϊκισμού μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ας μην παραδοθούμε στην καταστροφολογία και τη σύγχυση», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον, που ανησυχεί για την αύξηση της δημοτικότητας του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, θέλει να τεθούν περιορισμοί στον αριθμό των μεταναστών από την ΕΕ και να εμποδίσει τη μετανάστευση των ανειδίκευτων εργατών εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Οι απόψεις του έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση με τον Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς του Κάμερον.

Ο Κλεγκ επισημαίνει ότι οι απόψεις του βρετανού πρωθυπουργού κινδυνεύουν να αποκόψουν τη Βρετανία από την Ευρώπη και να βλάψουν την οικονομία της, η οποία έχει ωφεληθεί σημαντικά από την προηγούμενη εισροή φθηνότερων εργατών από την Πολωνία.

Η Βρετανία προετοιμάζει μια έκθεση η οποία θα εξετάζει τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στο εσωτερικό της ΕΕ, όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν καθυστερήσει τη δημοσίευσή της.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί τη μεγαλύτερη αγανάκτηση στους ευρωπαίους αξιωματούχους είναι οι συχνές αναφορές της Βρετανίας στον «επιδοματικό τουρισμό» καθώς και το γεγονός ότι υπονοούν πως μετανάστες από φτωχότερες χώρες μέλη της ΕΕ μεταναστεύουν στη χώρα για να λάβουν επιδόματα, παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Ας κάνουμε μια λογική συζήτηση με επιχειρήματα», δήλωσε ο Μπαρόζο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν ενδείξεις για κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, οι χώρες οφείλουν να αντιδράσουν και μπορούν να το κάνουν βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)