to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 14.03.2019

Διεθνή

Μία «συγγνώμη» αρκεί για την ευρωπαϊκή Δεξιά;

«Σημάδια καλής θέλησης δείχνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός», σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ την ώρα που ο ακροδεξιός Ορμπάν ζητεί από τους Ευρωπαίους συντηρητικούς να μην αποκλείσουν το Fidesz από το ΕΛΚ


Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έστειλε επιστολή στους συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες που κίνησαν τη διαδικασία για τον αποκλεισμό του κόμματός του Fidesz από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ζητεί συγγνώμη για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, όμως... εμμένει στις πολιτικές του θέσεις.

Σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο Ορμπάν ζητά από τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού Κόμματος Βούτερ Μπέκε να επανεξετάσει την πρότασή του για αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί και στα 13 κόμματα που στηρίζουν την πρόταση.

Τα κόμματα αυτά επιθυμούν τον αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ, κυρίως μετά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον ουγγρικό Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

Η συζήτηση εντός του ΕΛΚ για το αν θα αποκλειστεί το Fidesz από την πολιτική ομάδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (…) στο θέμα της μετανάστευσης, της προστασίας της χριστιανικής κουλτούρας και για το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει ο Ορμπάν στην επιστολή του. «Επίσης δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα».

«Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι λογικό να επιλύσουμε αυτές τις διαφωνίες αποκλείοντας ένα κόμμα από την πολιτική μας οικογένεια. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα με σεβασμό να σας ζητήσω να επανεξετάσετε την πρότασή σας για αποκλεισμό (του Fidesz), αν είναι δυνατό», συνεχίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Βέμπερ έχει θέσει ως όρο για την παραμονή του Fidesz στο ΕΛΚ μία συγγνώμη από τον Ορμπάν για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος άλλων μελών της πολιτικής ομάδας.

Ο Ορμπάν στην επιστολή του ζητά συγγνώμη για τη δήλωση που έκανε στη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag στις 3 Μαρτίου στην οποία χαρακτήρισε τους επικριτές του «χρήσιμους ηλίθιους».

«Στην πραγματικότητα είναι μια φράση του Λένιν, με την οποία σκόπευα να επικρίνω μια συγκεκριμένη πολιτική και όχι κάποιους πολιτικούς», εξηγεί. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, αν θεωρήσατε ότι η δήλωσή μου σας προσβάλλει προσωπικά».

Ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του αναφορικά με την ΕΕ.

Βέμπερ: Δείχνει «σημάδια καλής θέλησης»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ εμφανίστηκε χθες Τετάρτη αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΕΛΚ και του Ούγγρου πρωθυπουργού, βλέποντας «σημάδια καλής θέλησης» από την πλευρά του.

«Μίλησα με τον Ορμπάν επί δύο ώρες και θα έλεγα ότι είδα σημάδια καλής θέλησης από την πλευρά του», δήλωσε ο Βέμπερ επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Υποστηριζόμενος από μία πτέρυγα του ΕΛΚ, το οποίο θεωρεί τις αντιευρωπαϊκές προκλήσεις του Ορμπάν ασυμβίβαστες με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας, ο Βέμπερ απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα τελεσίγραφο στη Βουδαπέστη να τροποποιήσει τις εθνικιστικές της θέσεις, αν θέλει να αποφύγει την αποβολή του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

«Η 20η Μαρτίου (ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το ΕΛΚ και θα συζητήσει το θέμα) θα είναι η τελική ημερομηνία για τη λήψη απόφασης», τόνισε ο αξιωματούχος της πολιτικής ομάδας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τη Βουδαπέστη ο Βέμπερ είχε εκτιμήσει την Τρίτη ότι είχε «συζητήσεις σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα» με τον Ορμπάν, «όμως τα προβλήματα δεν διευθετήθηκαν».

Περίπου 12 κόμματα που συμμετέχουν στο ΕΛΚ επιθυμούν την αποβολή του Fidesz του Ορμπάν, κυρίως μετά την πρόσφατη εκστρατεία με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

Στο μεταξύ τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Ουγγαρίας εξακολουθούσαν χθες να δημοσιεύουν αντιευρωπαϊκά μηνύματα παρά τις δεσμεύσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ότι θα σταματήσει η εκστρατεία.

Ο προσωπάρχης του Ορμπάν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας, που είναι και αντιπρόεδρος του Fidesz, δήλωσε την Τρίτη: «Η εκστρατεία αφισοκόλλησης έχει ολοκληρωθεί. Από εδώ και πέρα το κοινό θα βλέπει αφισοκολλήσεις που θα προωθούν το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία της οικογένειας».

Ωστόσο ολοσέλιδες καταχωρήσεις συνέχισαν να εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και να μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση.

Οι διαφημίσεις αυτές παρουσιάζουν το χαμογελαστό πρόσωπο του Σόρος πίσω από τον Γιούνκερ και λένε: «έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε τι σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες». Αντίστοιχες αφίσες εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)