to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 15.11.2021

Πολιτική

Η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες: Κάνει πως δεν ξέρει η κυβέρνηση, δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις της ΕφΣυν

Mε επαίνους προς την ΕΥΠ και κατηγορίες κατά του ....ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για τη δράση της μυστικής υπηρεσίας - Απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα, είπε πως «δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ» και παρέπεμψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κατ' ιδίαν ενημέρωση από τον διοικητή της ΕΥΠ αν θέλει απαντήσεις στα ερωτήματά του


Ο Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε κατ' ουσίαν τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαντώντας σήμερα, Δευτέρα, σε σχετική ερώτηση του συντάκτη της εφημερίδας, Γ. Μπασκάκη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε, καθόλου τυχαία, να διαψεύσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που τεκμηρίωνε τη συγκέντρωση πληροφοριών από την ΕΥΠ για  αντιεμβολιαστές και άτομα που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό. Αρκέστηκε να πει  ότι «η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου» και να επαινέσει την ΕΥΠ για τη δράση της καθώς «επιτελεί ένα πολύ σημαντικό, σπουδαίο έργο - ρόλο με πολύ μεγάλη επάρκεια, όπως έχουμε αντιληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τις απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, για τον ομαλό κοινωνικό βίο».

Το σχετικό απόσπασμα στο 17ο λεπτό

Ο Γ. Οικονόμου επικαλέστηκε «απειλές που πλέον έχουν πιο υβριδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν», αναφερόμενος στα περιστατικά με τους πρόσφυγες στον Έβρο ή «με την υγειονομική κρίση που ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν και δυστυχώς δημιουργούν καταστάσεις που δημιουργούν μεγάλες απειλές για την απώλεια ζωής των συμπολιτών μας».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Σπίρτζης: O κυβερνητικός εκπρόσωπος κυνικά παραδέχθηκε πως η ΕΥΠ, με εντολή του Μητσοτάκη, παρακολουθεί πολίτες

Και η αναμενόμενη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθως, πετώντας ξανά την μπάλα στην εξέφρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας αρχικά (με τη γνωστή επίκληση του ισχυρισμού ότι «έτσι γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη») «θα ήταν καλό η ΕΥΠ, η δουλειά της και ο ρόλος της να μένει έξω από την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση».

Ακολούθησε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «δεν περιμέναμε να είχε τέτοιου είδους ευαισθησίες ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ και να γίνεται κομμάτι δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ είναι απολύτως στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ενημερώνεται ή να απαντά σε ερωτήματά του ή σε θέματα που θέλει απευθείας από τον ίδιο»

Επισήμανε ακόμα ότι «η ΕΥΠ εποπτεύεται από ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή», και έκλεισε την απάντησή του, χωρίς ωστόσο να πει κουβέντα για το προεδρικό διάταγμα που στάλθηκε προ ημερών στο ΣτΕ και περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων και στον τρόπο προσλήψεων νέου προσωπικού με στόχο να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», «το προσχέδιο αυτό έρχεται να ανατρέψει κάθε πρόνοια που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον τρόπο αξιολόγησης του νέου προσωπικού. Ειδικότερα, με το Π.Δ. 1/2017 η κυβέρνηση Τσίπρα στο άρθρο 44 με τίτλο""Διαδικασία επιλογής – Επιτροπές" όριζε την «Επιτροπή Ελέγχου"» (...) με την οποία «ελεγχόταν από το ΑΣΕΠ, αποκλείονταν οι "αμαρτωλές" περιπτώσεις που χωρίς να πληρούν καν τις τυπικές προϋποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης».

Μετά τις αποκαλύψεις: Να κληθεί σε ακρόαση στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Μετά το αναλυτικό ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών", που αποκαλύπτει ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθεί για εξηγήσεις ο διοικητής της ΕΥΠ

Την έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν με αίτημά τους προς τον πρόεδρό της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μετέχουν σε αυτή ως μέλη.

Οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης,  Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ σε ακρόαση σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με δραστηριότητες της υπηρεσίας που διευθύνει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας "Εφημερίδα των Συντακτών", η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας του, γιατί ζητά την καταγραφή του ιδεολογικού υποβάθρου και προσωπικών στοιχείων διαμαρτυρομένων πολιτών, γιατί πρέπει να παρακολουθείται όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και ποια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα 12χρονο προσφυγόπουλο που έφτιαξε σκίτσο που δημοσιεύτηκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)