to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 30.07.2022

Πολιτική

Η ΕΥΠ παραδέχεται ότι παρακολουθούσε τον Θ. Κουκάκη - Ομολογία εντός Βουλής

«Κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών» η παρακολούθηση του δημοσιογράφου είπε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, μιλώντας στη Βουλή - Ομολόγησε επίσης ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και ΜΚΟ - Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ, που έσπευσε να απαξιώσει τις αποκαλύψεις, να πει την αλήθεια, θεσμικά και καθαρά, για τις παρακολουθήσεις


Όπως γράφει η Αυγή:

Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κοντολέων κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι αυτό έγινε «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών».

Η ομολογία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς ο Γιάννης Οικονόμου μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για παρακολούθηση από ιδιώτη σε ιδιώτη. Μάλιστα έλεγε ότι «οι ελληνικές αρχές δε χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε επίσης η ομολογία ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και ΜΚΟ για λόγους «εθνικού συμφέροντος», φέρνοντας ως παράδειγμα τον λεγόμενο -κατά την κυβέρνηση – υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και τη φωτιά στη Μυτιλήνη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ειπώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι αδυνατούν να ελέγξουν τα παράνομα λογισμικά που εντοπίστηκαν στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και σε άλλους δημοσιογράφους.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο ενδιάμεσος που ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τα θέματα της ΕΥΠ.

Στη συνεδρίαση εκτός από τον διοικητή της ΕΥΠ, ήταν επίσης ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος καθώς και οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Έχετε μετατρέψει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ

Άγριο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που συμμετείχαν στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Έχετε μετατρέψει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ» σημείωσαν μεταξύ άλλων, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το ίδιο πρόσωπο που παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη επιχείρησε να παρακολουθήσει και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Πώς αλλιώς εξηγείται ότι μόλις ο κ. Κουκάκης αντιλαμβάνεται πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθησή του και να ξεκινά η παρακολούθηση μέσω Predator;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως Google, Meta και Citizen Lab τονίζουν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας του εν λόγω προηγμένου λογισμικού από ιδιώτη, δείχνοντας έτσι προς την ΕΥΠ.

Συγκάλυψη καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Ακέραια η πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό

Ο Γ. Κατρούγκαλος, Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, αποδίδοντάς τη σε... «αίτημα ξένων υπηρεσιών», τόνισε:

"Η κυβέρνηση συνέχισε και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των πολύ πραγματικών ευθυνών της για το φαινόμενο αυτό των πολλαπλών παρακολουθήσεων. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που την συνδέουν με αυτά, ενδεικτικά αναφέρω  στοιχεία γνωστά και πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως 3 εκθέσεις του Δεκεμβρίου 2021 της Google, της Facebook, του πιο γνωστού εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Τορόντο για αυτά τα θέματα που αποδίδουν τις υποκλοπές με χρήση του λογισμικού "Aρπακτικό" (Predator) σε, επί λέξει, "φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα".

Η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί.

Από τα στοιχεία δε που είναι δημόσια προκύπτει σαφώς ότι όποιος  παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακόψει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ήταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις.

Από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε το μέγα αυτό θέμα για τη Δημοκρατία να περάσει έτσι. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία η οποία επαναφέρει και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και προφανώς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και τον κανονισμό της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας".

Θ. Κουκάκης για την παραδοχή από την ΕΥΠ: Κυβερνητική απόπειρα να θολώσουν το τοπίο

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθηση μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Ν. Ανδρουλάκη» σημειώνει ο δημοσιογράφος μετά την ομολογία του διοικητή της ΕΥΠ ότι τον παρακολουθούσαν.3

Δεν άρεσαν στη ΝΔ οι «διαρροές», τις απαξιώνει ως «απίθανη μονταζιέρα»

Την παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη επιχειρεί να μειώσει η Νέα Δημοκρατία, γιατί, λέει, έγινε «σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη»

Οι «πηγές» της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μιλούν για  «αδιανόητες διαρροές» και «απίθανη μονταζιέρα από μια μυστική συζήτηση» επιδιώκοντας να μειώσουν το βάρος όσων αποκαλύφθηκαν σήμερα στην Επιτροπή

Ετσι, οι πηγές της ΝΔ αναφέρουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πως «είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απιθανή μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΝΔ: Πείτε την αλήθεια θεσμικά και καθαρά για τις παρακολουθήσεις

Απάντηση στην πανικόβλητη Νέα Δημοκρατία που προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο μετά την ομολογία - βόμβα του διοικητή της ΕΥΠ ότι ήταν υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών», δίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το βράδυ της Παρασκευής.

Πήγες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν πρακτικά και καλούν τη ΝΔ να επιλέξει τον «τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές».

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρουν ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο διοικητής της ΕΥΠ «αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ.

Πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με "πηγές" να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των "πηγών", παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων».

«Τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά. Ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές» καταλήγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

ΚΚΕ: Οι παρακολουθήσεις γίνονται με υπόβαθρο ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο 

Το ΚΚΕ σε σχόλιο του για την χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επισημαίνει:

Η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε ότι τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από -εγχώριες και ξένες- κρατικές υπηρεσίες κι από άλλους μηχανισμούς, γίνονται με βάση ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με βάση διακρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ανάμεσά τους και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, οι οποίες φυσικά αποδεικνύουν πως το απόρρητο των επικοινωνιών παραμένει «κενό γράμμα».

Μ. Κριθαρίδης: Η Κυβέρνηση δεν έχει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά ενοχής όσον αφορά τις παρακολουθήσεις - Πρέπει να αποδείξει ότι δεν κατέχει το λογισμικό

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου το ΜέΡΑ25 τονίζει σχετικά με το θέμα: 

Όταν μέχρι και η ίδια η Google ισχυριζόταν λίγο καιρό πριν ότι το λογισμικό "Predator" το έχουν προμηθευτεί κυβερνητικοί φορείς στην Ελλάδα, οι απλές κυβερνητικές διαψεύσεις δεν αρκούν.

Με δεδομένη την ομολογία του ίδιου του Διοικητή της ΕΥΠ (για τον οποίο η Κυβέρνηση έκανε ολόκληρες νομικές ακροβασίες ώστε να μπορέσει από την ασφάλεια της Αμερικανικής Πρεσβείας να μεταπηδήσει χωρίς τα τυπικά προσόντα στη θέση αυτή), όσον αφορά την με έξωθεν εντολή παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη που ερευνούσε υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου. Αλλά και υπό το πρίσμα ότι η υπηρεσία αυτή υπάγεται πλέον στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν αρκούν οι δήθεν διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης τις οποίες ο ίδιος ο κ. Κοντολέων "αδειάζει".

Η Κυβέρνηση δεν έχει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά ενοχής στην περίπτωση αυτή και πρέπει να αποδείξει ότι δεν τα κατέχει τα λογισμικά αυτά και ότι δεν πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών ή και πολιτών μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικά φρονήματα από τα Κυβερνητικά.

Εγείρονται σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που αν λάβουμε υπόψη μας και την γενικότερη "στρατηγική της έντασης" που ακολουθεί η Μητσοτάκης Α.Ε., γίνονται ακόμα σοβαρότερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)