to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ευκαιρία της πανδημίας για την «εκδίκηση» του κοινωνικού κράτους

Είναι αυτονόητο πως η δυσάρεστη και οδυνηρή πλευρά της πανδημίας του κορονοϊού, που αυτή την περίοδο μαστίζει όλη την ανθρωπότητα, είναι τα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως που πληροφορούμαστε καθημερινά από τις διάφορες πηγές ενημέρωσης. Πίσω από τους αριθμούς, τους δείκτες και τα στατιστικά ήταν άνθρωποι που έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους από τον ιό covid-19.


Μέσα απ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία έχουν επιβληθεί και στον δικό μας μικρόκοσμο την Ελλάδα,  αναδεικνύεται και μια άλλη πλευρά. Είναι η πλευρά της δομικής και λειτουργικής  συγκρότησης του κράτους που εδράζεται στην δωρεάν παροχή ύψιστων κοινωνικών αγαθών όπως είναι η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια.
Με άλλα λόγια σ’ αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση αποδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος του εθνικού συστήματος υγείας και του συστήματος κοινωνικής φροντίδας. Αυτό ήταν και θα είναι το αποκούμπι όλων των πολιτών, δίχως ταξικά και οικονομικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου χιλιάδες πολίτες-κρούσματα του ιού δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, καθώς υπερτερεί το ιδιωτικό σύστημα υγείας και η απουσία δημόσιας ασφάλισης. 
Ακόμη πιο σπουδαίος ρόλος είναι των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας, μιας ιστορίας που έχει βέβαια λύπες αλλά έχει και χαρές, καθώς γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, προφέρουν ασταμάτητα τις υπηρεσίες τους για να σώσουν ζωές.
Το κοινωνικό κράτος σε όλες τις εκφάνσεις του είναι δίπλα στους πολίτες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πέρα από τι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» είναι κοντά στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι εκπαιδευτικοί δίπλα στους μαθητές τους με κάθε πρόσφορο ψηφιακό τρόπο και άλλα παραδείγματα που μπορούν να ειπωθούν.
Ένα κοινωνικό κράτος βέβαια που λοιδορήθηκε και συρρικνώθηκε τα χρόνια των μνημονίων ως αποδιοπομπαίος τράγος όλων των δεινών. Δε γίνεται να ξεχάσει κανείς τις απολύσεις του κ. Μητσοτάκη, ως υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης, στην εκπαίδευση, το 5ευρω στα νοσοκομεία και στην αδιοριστία κρίσιμων δομών προκειμένου κομμάτια υπηρεσιών να περάσει σε ιδιώτες. Οι πολιτικές εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, που εκπροσωπείται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Εξάλλου είχαν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν το έργο τους με τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων της Κομοτηνής και της Ξάνθης σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και την ακύρωση μόνιμων προσλήψεων.  Όσα χειροκροτήματα και να χτυπήσουν εν μέσω πανδημίας, η στόχευση και ο ιδεολογικός τους πυρήνας δεν αλλάζει.
Στην αντίπερα όχθη, όσοι δηλαδή πιστεύουμε στον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει το κοινωνικό κράτος για την κοινωνία, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τα διδάγματα και τις εμπειρίες των ημερών της πανδημίας. Να διαμορφώσουμε με πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο στη συνείδηση του κόσμου πως η στήριξη, η χρηματοδότηση, η ποιοτική αναβάθμιση και η στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό των νευραλγικών τομέων του κράτους  είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που ευαγγελίζονται οι θιασώτες του επιτελικού κράτους και του νεοφιλελευθερισμού.
Το ρόλο αυτό με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα καλούνται να παίξουν και οι προοδευτικές δυνάμεις στα Συνδικάτα, καθώς η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά. Κατά συνέπεια η διεύρυνση και διαμόρφωση μαζικών κοινωνικών συμμαχιών με προοδευτικό προσανατολισμό είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του δημόσιου χαρακτήρα βασικών πυλώνων στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας.

*Δάσκαλος, Μέλος της Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)