to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 10.12.2020

Κοινωνία

«Η εξουσία στην ψηφιακή εποχή»: Ο Manuel Castells στην 14η Ετήσια Διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά (βίντεο)

Παρακολουθήστε την 14η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, από τον Manuel Castells, με θέμα «Η εξουσία στην ψηφιακή εποχή: Η παρακαταθήκη του Νίκου Πουλαντζά στη νέα ιστορική συνθήκη», που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020,


Διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών, έγινε σήμερα η 14η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά – ο θεσμός που καθιέρωσε από το 2007 το Ινστιτούτο, με σκοπό την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων της αριστερής σκέψης.

Φέτος, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο γνωστός καθηγητής Κοινωνιολογίας, Manuel Castells, η διάλεξη του οποίου θα έχει θέμα: «Η εξουσία στην ψηφιακή εποχή: Η παρακαταθήκη του Νίκου Πουλαντζά στη νέα ιστορική συνθήκη».

Παρακολουθήστε τη διάλεξη

Η διάλεξη μεταδόθηκε,  είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά, εδώ στο left.gr και :

-        Μέσω Youtube, στα Ελληνικά (https://youtu.be/PZ4ftE4yoVo)  και στα Αγγλικά (https://youtu.be/5MF_GU4AW30)

-        Μέσω Facebook, στα Ελληνικά (https://www.facebook.com/InstitoutoNicosPoulantzas/posts/4107374405957419) και στα Αγγλικά (https://www.facebook.com/InstitoutoNicosPoulantzas/posts/4107378325957027).

Γνωστός για τη δουλειά του στην κοινωνιολογία της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, ο Manuel Castells πραγματεύτηκε ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, ειδικά στις δεδομένες συνθήκες, στις οποίες τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στρέφουν προς τον ψηφιακό κόσμο μεγάλο μέρος όχι μόνο των οικονομικών δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας των ανθρώπων, αλλά και το πεδίο της πολιτικής καθαυτό.

Τον Manuel Castells προλόγισε εκ μέρους του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς το μέλος του και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κωστής Χατζημιχάλης.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο Manuel Castells γεννήθηκε το 1942 στη Βαλένθια της Ισπανίας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ακαδημαϊκούς κοινωνιολόγους. Το έργο του επηρεάστηκε από τη σκέψη του Νίκου Πουλαντζά, που υπήρξε και προσωπικός του φίλος.

Λόγω της δράσης του ενάντια στο καθεστώς του Φράνκο αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία, όπου και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία αρχικά ως επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και αργότερα ως αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ανώτερων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή του στα γεγονότα του Μάη ’68 τον ανάγκασε να μεταναστεύσει για μία ακόμη φορά. Αρχικά στην Ελβετία και μετά στον Καναδά. Επέστρεψε στο Παρίσι δύο χρόνια αργότερα και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1979, οπότε και ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνιας, ως καθηγητής Κοινωνιολογίας και Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 2003. Έχει ακόμα διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας των Νέων Τεχνολογιών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (1988-1993) καθώς και ερευνητής καθηγητής στο Ανώτερο Συμβούλιο για την Επιστημονική Έρευνα (CSIC) στη Βαρκελώνη (1997).

Σήμερα είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη. Είναι επίσης καθηγητής και επικεφαλής καθηγητής στην έδρα Wallis Annenberg για την Τεχνολογία της Επικοινωνίας και την Κοινωνία στη Σχολή Επικοινωνίας Annenberg στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. Είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας και ομότιμος καθηγητής Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνιας. Είναι συνεργάτης του Κολλεγίου St. John του Κέιμπριτζ και κατέχει τη θέση του προέδρου του Network Society, Collège d’Études Mondiales στο Παρίσι.

Έχει συγγράψει 26 βιβλία, περιλαμβανομένης της τριλογίας "The Information Age: Economy, Society, and Culture" [Η εποχή της πληροφορίας: Οικονομία, κοινωνία και κουλτούρα], 1996-2003, που μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες.

Επίσης έχει συν-συγγράψει και επιμεληθεί 22 βιβλία, ενώ έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, υποτροφιών, βραβείων, μεταξύ των οποίων το παράσημο του Λέοντα της Φινλανδίας και το Παράσημο των Τεχνών και Γραμμάτων από τη γαλλική κυβέρνηση το 2002, το παράσημο Gabriela Mistral από τον πρόεδρο της Χιλής το 2005, το παράσημο του Σαντιάγο από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας και τον σταυρό του St. Jordi από την κυβέρνηση της Καταλονίας, το Εθνικό Βραβείο Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης από την Ισπανία το 2008, το μετάλλιο Erasmus από την Academia Europaea το 2011, το βραβείο Holberg το 2012 από τη νορβηγική κυβέρνηση, το βραβείο Κοινωνιολογίας Balzan, από το International Balzan Prize Foundation το 2013, το βραβείο Eulalio Ferrer και το διεθνές βραβείο UCLG - MEXICO City - Culture21 το 2014.

Διετέλεσε μέλος συμβουλευτικών οργάνων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Τεχνολογία της Πληροφορίας, την Παγκόσμια Ανάπτυξη και για την Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών. Ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (2005) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσει την ερευνητική συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας (2008). Από τον Ιανουάριο του 2020 κατέχει τη θέση του υπουργού για τα Πανεπιστήμια στην ισπανική κυβέρνηση.

Λίγα λόγια για τον θεσμό της Ετήσιας Διάλεξης στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά

Η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά εγκαινιάστηκε το 2007 με σκοπό να συστήσει στο ελληνικό κοινό τη σκέψη μεγάλων σύγχρονων διανοητών της παγκόσμιας Αριστεράς και πραγματοποιείται αδιάλειπτα κάθε Δεκέμβριο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν τον θεσμό έχουν τιμήσει σημαντικοί ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο: ο Bob Jessop, ο Leo Panitch, η Judith Butler, ο Michael Lebowitz, ο Erik Olin Wright, η Gayatri Chakravorty Spivak, ο Frank Deppe, ο Enzo Traverso, η Wendy Brown, η Nancy Fraser, η Angela Davis, ο Michael Löwy και ο Klaus Dörre.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)