to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 19.07.2013

Πολιτική

Η εξουσία δεν παραδίδεται, κατακτιέται

Του Κώστα Ζαχαριάδη*


Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι όσα αποφασίσαμε να τα κάνουμε πράξη, ως ένα ενωμένο, δημοκρατικό, ισχυρό κόμμα. Το μήνυμα του ιδρυτικού μας συνεδρίου που ήδη έχει περάσει στην ιστορία είναι σαφές: ομοψυχία και ενότητα για να διώξουμε τους εμπόρους του φόβου, της αθλιότητας, της κατάρρευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αντεπιτεθεί σ’ όλα τα μέτωπα μέχρι να διώξει αυτήν την καταστροφική κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση είναι ο απόλυτος συντονισμός του κόμματός μας στο εσωτερικό του, η έμπρακτη συλλογική λειτουργία αλλά και ο συντονισμός του βηματισμού μας με τα θέλω και τα μπορώ της κοινωνίας, αλλιώς οι αποφάσεις που πήραμε με μεγάλη πλειοψηφία θα μείνουν στα χαρτιά και δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

Μια κυβέρνηση της αριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στόχος προς κατάκτηση και όχι κάτι το δεδομένο ή κάτι που θα προκύψει ως ώριμο φρούτο. Σε συνθήκες κρίσης και καταστροφής της κοινωνίας και της οικονομίας η εξουσία δεν παραδίδεται αλλά κατακτιέται, ιδίως εάν πρόκειται για μια ριζική αλλαγή όπως είναι αυτή που η αριστερά θέλει να φέρει με την πλήρη ανατροπή του πλαισίου αρχών και αξιών μέσα απ το οποίο πορεύτηκε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και οδηγήθηκε στην πλήρη καταστροφή και απαξίωση. Μια κυβέρνηση που θέλει να είναι στην ουσία της Αριστεράς κι όχι στα λόγια, επιβάλλεται να προχωρήσει και να επηρεάσει τους ηθικούς και αξιακούς κώδικες της κοινωνίας, να συμβάλλει στην αξιακή και ηθική ανασυγκρότησή της, να οργανώσει κατ’ αρχάς μια δημοκρατική επανάσταση και μια θεσμική ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Η κρισιμότητα και η ιστορικότητα των στιγμών που βιώνουμε, επιβάλλει την ακατάπαυστη συνέχιση της δουλειάς μας για περαιτέρω εμβάθυνση του προγραμματικού μας λόγου αλλά και την ταυτόχρονη εντονότερη παρουσία μας σε όλα τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα. Ας δούμε όμως τα πραγματικά μεγέθη και τις δυνατότητες της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το τι θα μπορέσει να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα εξαρτηθεί από τη δική της θέληση, συνοχή και αποφασιστικότητα αλλά και από το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, πράγμα που ασφαλώς συναρτάται από τους συσχετισμούς δύναμης που θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα στην Ευρώπη και διεθνώς αλλά και από το πως θα εξελιχθεί η παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση η οποία ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί και μάλλον φαίνεται να βαθαίνει στην ΕΕ.

Αρκετοί και μέσα στο συνέδριο προσπάθησαν για άλλη μια φορά να βγάλουν τα «αριστερόμετρα», λέγοντας μεγάλες ατάκες και τσιτάτα. Αυτό που οφείλουμε όμως να έχουμε καθαρό, αν μας ενδιαφέρει πραγματικά να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε την πορεία της χώρας και τα δεδομένα στην ΕΕ , είναι ότι ένα πρόγραμμα αριστερό σήμερα δεν είναι ο μαξιμαλισμός των στόχων του αλλά η αξιοπιστία, η συνέπεια και οι δεσμοί εμπιστοσύνης που θα μπορέσει να οικοδομήσει ο χώρος μας τόσο σήμερα από τη θέση της αντιπολίτευσης όσο και αύριο σαν κυβέρνηση με την ψήφο, την στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού, με την κοινωνία και ειδικά με τον κόσμο της νεολαίας, της εργασίας, της γνώσης, της διανόησης, της δημιουργίας και της ανέχειας. 

Δεν υπάρχει πεπατημένη για τον ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα μπορέσει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Την πεπατημένη θα την βρουν (;) οι επόμενες γενιές αριστερών. Ας αγωνιστούμε με όλη μας την δύναμη και την ορμή ώστε να την ακολουθούν, σίγουρα να μην την αποφεύγουν. 

twitter: @CZachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)