to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 24.03.2015

Πολιτική

Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική: Γιατί η Μέρκελ θα κάνει τα πάντα για την Ελλάδα

Σχόλιο του πολιτικού συνάκτη του Ν-tv, Κρίστοφ Χέρβαρτς, για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο.


Προκλήσεις, παρεξηγήσεις, ιδεολογικά χαρακώματα: Τη Γερμανία και την Ελλάδα χωρίζουν πολλά και παρόλα αυτά η καγκελάριος θα ρίξει όλο το βάρος της για να βοηθήσει τον συνάδελφό της στην Αθήνα. Δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς.

Τι κατάφερε η Άνγκελα Μέρκελ αλήθεια; Η γυναίκα αυτή φαίνεται αναντικατάστατη στην κορυφή της κυβέρνησης. Περίπου το 60 % των ψηφοφόρων θα την ψήφιζαν για καγκελάριο. Για όσο καιρό παραμένει επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών, το κόμμα της μοιάζει να μην κινδυνεύει από κανέναν. Αλλά ποιός είναι ο λόγος αυτής της επιτυχίας;

Η Μέρκελ δίνει στους Γερμανούς ασφάλεια. Σχεδόν οτιδήποτε κάνει αποσκοπεί στη σταθερότητα και είναι επακριβώς υπολογισμένο.

Στο τέλος της θητείας της όταν θα κοιτάξει πίσω, η Μέρκελ θέλει να μπορεί να πει ότι εργάσθηκε σοβαρά και μετρημένα. Ότι διοίκησε τη χώρα καλά και δεν πήρε μη αναγκαία ρίσκα. Θέλει να διέλθει με ασφάλεια δια μέσου των ανασφαλών καιρών. Προς τούτο υπολογίζει σε μια πλατιά πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν αλλάξει απότομα την πορεία της.

Η Ευρώπη είναι για την καγκελάριο ιερή

Γι αυτό και όλα συνηγορούν στο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει και την πορεία της σε σχέση με την Ελλάδα.Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Διότι με αυτήν συνδέονται κίνδυνοι οι οποίοι είναι δύσκολο να υπολογισθούν. Αν οι χρηματιστηριακοί παίκτες θελήσουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ισπανίας κι της Ιταλίας, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ.

Και αν καταρρεύσει το ευρώ τότε θα καταρρεύσει και η Ευρώπη, αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς από το 2012. Αλλά η Ευρώπη είναι γι' αυτήν ιερή. Δεν το λέει επειδή τη βολεύει από απόψεως τακτικής η συγκυρία. Συνεχώς μιλά για άλλες ανερχόμενες περιοχές της γης και το πόσο μικρή είναι η Ε.Ε. συγκρινόμενη με αυτές. Θέλει να παίζει η Ευρώπη ρόλο και στις επόμενες δεκαετίες. Και γι΄ αυτό θέλει να διατηρηθεί ενωμένη η Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε έστω και αν αυτή τη στιγμή φαίνεται το αντίθετο.

Ενα Graccident παραμένει πιθανόν

Δεν είναι απίθανο να εγκαταλείψει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες την ευρωζώνη. Διότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη. Δεν μπορεί να εξαναγκάσει δια τη βίας τη συνεννόηση της Ελλάδας με τους θεσμούς της τρόικας. Ούτε μπορεί να εμποδίσει τυχόν λάθη της άπειρης ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κατά λάθος χρεοκοπία. Αν ο Ελληνας υπουργός οικονομικών δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει ένα ληξιπρόθεσμο χρέος, θα πρέπει να αναγγείλει τη χρεοκοπία της της χώρας του και τότε δεν θα του απομένει τίποτα άλλο από το να εισαγάγει ένα νέο νόμισμα.

Την ευθύνη θα έφερε όμως τότε εν μέρει και η Ανγκελα Μέρκελ, αφού ήταν εκείνη η οποία επέμενε συνέχεια να διατηρηθούν τα περιθώρια ελιγμών για την Ελλάδα στενά. Αν τα ιστορικά βιβλία του μέλλοντος περιγράφουν την νομισματική ένωση ως ένα παρελθόν επεισόδιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, η Μέρκελ δεν θέλει να είναι η αιτία. Γι' αυτό θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)