to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 03.08.2019

Πολιτική

Η εθνική ασφάλεια σε (ευυπόληπτους) ιδιώτες

Ο Π. Κοντολέων, ο άνθρωπος που επέλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, προέρχεται από την πολυεθνική G4S που είχε αναλάβει τμήμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση αρθρογράφου που υποστήριζε ότι η εταιρεία του παρανομεί αφού δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία - Γ. Ραγκούσης: Ακόμη πιο έκθετος ο Μητσοτάκης


Αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη για τη θέση του νέου επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Κοντολέων ήταν μέχρι πρόσφατα ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας. Ως εκ τούτου, το ασυμβίβαστο της τοποθέτησής του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ είναι καταφανές.

Αν πάμε, δε και στο βιογραφικό του, μόνο πλούσιο δεν φαίνεται να είναι:

«Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές».

Για να αντιληφθεί κανείς για τι μεγέθη μιλάμε εδώ, ο αντίστοιχος διοικητής της τουρκικής ΕΥΠ έχει πτυχίο Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Maryland, με διδακτορική διατριβή του Πανεπιστημίου Bilkent, ενώ υπήρξε υπότροφος του τουρκικού στρατού από το 1986 έως το 2001.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» (ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ), ο κ. Κοντολέων δεν έχει εργαστεί σε άλλη εταιρεία ασφάλειας πλην της G4S, στην ηγεσία της οποίας αναρριχήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει κομμάτι της φύλαξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και παράλληλα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια αρκετών αεροδρομίων της χώρας, ενώ έχει παρουσία και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη δεν παρέχει κανένα απολύτως εχέγγυο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην εθνική του αποστολή με όρους εθνικού απορρήτου καθώς και με σεβασμό στο δημοκρατικό χαρακτήρα της υπηρεσίας», σχολίασε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β' Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης.

Η καταδίκη

Σύμφωνα επίσης με την «Εφ.Συν.», ο κ. Κοντολέων μαζί με κάποιους άλλους επιχειρηματίες του χώρου πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση έτερο επιχειρηματία στον ίδιο χώρο, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή» είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών που λάμβαναν χώρα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επανδρωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΣΕΕΥΑ). Τα όσα είχε γράψει ο αρθρογράφος αποδείχθηκαν αληθή στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να αθωωθεί και στη συνέχεια να καταθέσει ο ίδιος αγωγή στους μηνυτές του (μεταξύ των οποίων και ο κ. Κοντολέων) για ψευδή καταμήνυση.

Πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση επιδίκασε στον αρθρογράφο το ποσό των 2.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον κ. Κοντολέοντα. Το ενδιαφέρον της μήνυσης αυτής, τα έγγραφα της οποίας έχουν δημοσιευτεί ήδη σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, είναι ότι γινόταν λόγος και για σωρεία παραβιάσεων της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρεία G4S.

Ειδικότερα: «Η εταιρεία Group 4 Securicor παρανομεί και δεν τηρεί τις κλαδικές συμβάσεις, υπογράφοντας συμβάσεις φύλαξης προσφέροντας τιμή κατώτερη του συμφωνηθέντος με την κλαδική σύμβαση εργασίας και εν συνεχεία αναθέτει την εκτέλεση των συμβολαίων της σε υπεργολάβους προκειμένου να μην παρανομεί και να μετακυλίει την ευθύνη σε τρίτους».

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο γι’ αυτή την υπόθεση επισήμαναν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι η εν λόγω επιλογή σηματοδοτεί δύο πράγματα. Πρώτον, αποτελεί σαφή στροφή στη λεγόμενη «εσωτερική ασφάλεια», που εξυπηρετεί στον μέγιστο βαθμό το δόγμα της κυβέρνησης περί νόμου και τάξης, και το δεύτερο ότι αποτελεί αφορμή για προμήθεια τεχνικού υλικού για το οποίο προφανώς έχουν επιλεγεί οι πηγές και ο κ. Κοντολέων είναι ο καλύτερος σύνδεσμος γι’ αυτό.

Μια περιήγηση στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκε από τις θέσεις που κατείχε σε όλα τα παρακλάδια της G4S μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει εδώ και οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν ο κ. Κοντολέων έχει οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με την εταιρεία μέσω άλλων προσώπων.

Γ. Ραγκούσης: Ακόμη πιο έκθετος ο Μητσοτάκης

Τα νέα ζητήματα που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών, τόσο για το εργασιακό του παρελθόν όσο και για την επιστημονική του επάρκεια, του κ. Κοντολέοντος, σχολιάζει με νέα δηλωσή 3/8/19) ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Ραγκούσης τονίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν ακόμη πιο ζοφερή τη συγκεκριμένη υπόθεση και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο διορισμός ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας ως διοικητή της ΕΥΠ.

Αναλυτικά η νέα δήλωση (3/8/19) του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση:

«Ακόμη πιο έκθετος είναι πλέον ο κ. Μητσοτάκης για την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντος ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Τα νέα ζητήματα που προκύπτουν σήμερα από τη δημοσιογραφική έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών -τόσο για το εργασιακό του παρελθόν όσο και για την επιστημονική του επάρκεια- καθιστούν ακόμη πιο ζοφερή τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επιπροσθέτως, όμως, υπογραμμίζουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής», η απόκρυψη του αναλυτικού βιογραφικού του κ. Κοντολέοντος δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο διορισμός ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας ως διοικητή της ΕΥΠ.

Πρωτίστως για λόγους διασφάλισης του εθνικού απορρήτου των κρίσιμων πληροφοριών που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται η ΕΥΠ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)