to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η εσωτερική ελευθερία της Ηριάννας και του Περικλή

Η περιπέτεια των δυο νέων, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, λαμβάνει τέλος το καλοκαίρι του 2018. Η Ηριάννα και ο Περικλής θα αποφυλακιστούν! Θα δουν τους δικούς τους από κοντά, θα δουν ξανά τον ουρανό, τη θάλασσα, την πόλη, θα γλεντήσουν, θα σπουδάσουν, θα ζήσουν!


«Ομόφωνα αθώοι, χωρίς αμφιβολίες» κρίθηκαν η Ηριάνα και ο Περικλής σήμερα παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως.

Η περιπέτεια των δυο νέων, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, λαμβάνει τέλος το καλοκαίρι του 2018. Η Ηριάννα και ο Περικλής θα αποφυλακιστούν! Θα δουν τους δικούς τους από κοντά, θα δουν ξανά τον ουρανό, τη θάλασσα, την πόλη, θα γλεντήσουν, θα σπουδάσουν, θα ζήσουν!

Τίποτε δε μπορεί να απαλείψει το γεγονός ότι για μήνες πολλούς έμειναν άδικα μέσα στη φυλακή, ενώ άλλοι και άλλες καταδικάζονται με αναστολή έως και πάνω από δέκα χρόνια. Τίποτα δε μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι «εθνικοί πρεζέμπορες» είναι εκτός φυλακής, ότι διαπλεκόμενοι μιντιάρχες δεν κατηγορούνται, πως φοροφυγάδες εκατομμυρίων ούτε καν διώκονται.

Κανένας δε μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο της νιότης που έχασαν, τις ώρες που δεν έζησαν με φίλους, με φίλες, με έρωτες.

Ωστόσο, η ιστορία της Ηριάννας, η ιστορία του Περικλή συγκίνησαν όσο λίγες την ελληνική κοινωνία. Η τεράστια περσινή συναυλία στο Γουδή και δεκάδες δράσεις τέτοιου είδους, η διασπορά ειδήσεων, ενημερώσεων, αναρτήσεων, αφισών, βίντεο έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για όσα τους συνέβαιναν αποδεικνύει πως δε σταμάτησε να υπάρχει δίψα για δικαιοσύνη, πώς πολλοί, νέοι και νέες, δεν παραιτήθηκαν από αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν τα αρκετά προηγούμενα χρόνια.

Η μαχόμενη, δημοκρατική κοινωνία, το αίτημά της για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια είναι το πιο αισιόδοξο, το πιο φωτεινό στίγμα που λάμπει κατά καιρούς τα τελευταία τρία χρόνια. Μια φράση του Ταρκόφσκι, στο Σμιλεύοντας το Χρόνο συμπυκνώνει την ευθυτενή στάση που επέδειξαν οι δυο -ελεύθεροι από σήμερα – άνθρωποι:

«Η ελευθερία δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη […] Αν ο άνθρωπος τη θεωρεί δεδομένη δε θα μπορέσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τα οφέλη της για να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Η ελευθερία δεν είναι κάτι που ενσωματώνεται στη ζωή ενός ανθρώπου μια για πάντα. Πρέπει να την κατακτά συνεχώς, με σθεναρή ηθική προσπάθεια. Ο άνθρωπος σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, είναι ουσιαστικά ανελεύθερος, επειδή δεν είναι μόνος. Την εσωτερική ελευθερία όμως την έχει εξαρχής, αν βρει το θάρρος και την τόλμη να τη χρησιμοποιήσει, αποδεχόμενος ότι η εσωτερική του εμπειρία έχει κοινωνική σημασία».

Τα πρόσωπα τους δεν τα ξέρουμε. Κι όμως είναι πρόσωπα οικεία, αγαπημένα κι έτσι τα ξέρουμε.

Αγάπη και Δύναμη στην Ηριάννα! Αγάπη και Δύναμη στον Περικλή!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)