to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ΕΡΤ, η έρευνα για τη Wolt και η σιωπή για την «Εφ.Συν.»

Η παραπλανητική αναφορά της ΕΡΤ στην εγκύκλιο για τους διανομείς που απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες


Θεμιτό είναι τα ΜΜΕ να ασχολούνται με ζητήματα που αναδεικνύουν άλλα ΜΜΕ. Οφείλουν όμως να το κάνουν τηρώντας κάποιους άτυπους ηθικούς κανόνες και, κυρίως, να μην παραπλανούν το κοινό τους. Ο λόγος για τη δημόσια τηλεόραση, η οποία στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», την Κυριακή 29/11/20, κάλεσε τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνο Αγραπιδά, και τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο να μιλήσουν για το φαινόμενο των διανομέων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών («riders» τους ονόμασε ο εργατολόγος).

Ωστόσο, οι παρουσιαστές παρέλειψαν επιμελώς να αναφερθούν στην πρωτοσέλιδη έρευνα της «Εφ.Συν.» για το εργασιακό καθεστώς των διανομέων της Wolt. Το θέμα, δηλαδή, που... κατά σύμπτωση αποφάσισαν να θίξουν στην εκπομπή τους, μερικές μόλις ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας στα περίπτερα (28/11). Εξίσου κραυγαλέα ήταν η μη αναφορά του ονόματος της εταιρείας Wolt, που είναι «πρωτοπόρος» στην ουμπεροποίηση του ντελίβερι στη χώρα μας. Φαινόμενο που κατά τ’ άλλα καυτηρίασαν (και ορθώς) οι παρουσιαστές της εκπομπής. Μόνο μία ατάκα για «γαλάζια και άσπρα κουτιά» ακούστηκε στη διάρκειας 13 λεπτών συζήτηση.

Πού έγκειται όμως η παραπλάνηση; Την ώρα που απαντούσε ο κ. Αγραπιδάς στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το πώς θα καταπολεμηθεί (;) η νέα (για τη χώρα μας) μορφή επισφάλειας των διανομέων, το «σουπεράκι» έγραφε: «Νέο πλαίσιο για χιλιάδες διανομείς που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες». Εννοούσαν την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία όσοι διανομείς (όπως αυτοί της Wolt) αμείβονται με τίτλο κτήσης «δεν θα θεωρούνται πλέον πάροχοι ανεξάρτητων υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να έχουν εξαρτημένη εργασία» με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

«Πώς θα το πετύχετε και θα το ελέγξετε αυτό;», η εύλογη ερώτηση των δημοσιογράφων. «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα κάνει ελέγχους με βάση την εγκύκλιο, έτσι ώστε να διακριβωθεί αν εφαρμόζεται αυτή η οδηγία που έχει εκδοθεί προς τις υπηρεσίες και προς τον ΕΦΚΑ», απάντησε ο κ. Αγραπιδάς.

Ακόμα μία σύμπτωση: ο ίδιος είχε ερωτηθεί και από την «Εφ.Συν.» σχετικά με την εν λόγω εγκύκλιο απαντώντας κάτι ανάλογο και υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιχείρησε να πείσει ότι πράγματι αυτή η εγκύκλιος συνιστά «νέο πλαίσιο» και ότι το ζήτημα λίγο - πολύ οδεύει προς επίλυση. Αυτό προέκυπτε αβίαστα ως συμπέρασμα όσων παρακολουθούσαν τη συζήτηση.

Ομως, αν οι παρουσιαστές έκαναν τον κόπο να επικαλεστούν το θέμα της «Εφ.Συν.» θα είχαν επιμείνει απέναντι στον κ. Αγραπιδά ως προς το σημείο αυτό. Διότι η εγκύκλιος αυτή ούτε πρόστιμα και κυρώσεις από το (υποβαθμισμένο από την παρούσα κυβέρνηση) ΣΕΠΕ συνεπάγεται, ούτε καμία πρακτική εφαρμογή έχει μέχρι στιγμής. Η εγκύκλιος δεν αποτελεί πηγή Δικαίου και δεν δεσμεύει κανένα δικαστήριο, όπως επισήμανε εργατολόγος στο πλαίσιο της έρευνάς μας.

Το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με νομοθετική παρέμβαση, τόνιζε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, διάσταση που αποσιωπήθηκε πλήρως στην ΕΡΤ. Για να είμαστε δίκαιοι, οι παρουσιαστές επέμειναν στην ανάγκη ελέγχων από το ΣΕΠΕ λαμβάνοντας την ίδια γενικόλογη απάντηση: ότι «υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένων ελέγχων» και ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πολύ ψηλά σαν προτεραιότητα αυτό το θέμα».

Βέβαια, μέχρι η «Εφ.Συν.» να ανοίξει ευρέως το ζήτημα, το υπουργείο Εργασίας δεν είχε προβάλει πουθενά την τόσο σημαντική, κατά τον κ. Αγραπιδά, παρέμβασή του (την εγκύκλιο της 4ης Νοεμβρίου) υπέρ των «χιλιάδων διανομέων». Και αυτό συμπτωματικό θα είναι. Τώρα, όμως, έσπευσε να τη διαφημίσει ως λύση!

Μένει, πάντως, να αποδειχτεί η φερεγγυότητα του υπουργείου Εργασίας και της ηγεσίας του. Αν κρίνουμε από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα των Βρούτση - Στρατινάκη (η γ.γ. του υπουργείου) στο ΣΕΠΕ (για «επιτελικό χάος» ως προς τη λειτουργία του Σώματος στην πανδημία έκανε πρόσφατα λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας), μάλλον η ακραία επισφάλεια για τους ντελιβεράδες-«συνεργάτες» θα παγιωθεί (και) στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)